Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Villanások egy készülő könyvből

A 15. amerikai légihadsereg bombázói 1944. április 12-én vadászgépek kíséretében ausztriai és jugoszláviai célpontokat támadtak dél-olaszországi bázisukról. Légi csata alakult ki a Fertő fölött és Sopron térségében is. Ifj. Sarkady Sándor készülő könyvéből idézi fel a történteket.
A B-17-es bombázók többek között repülőgépgyárakat támadtak, a Liberátorok Bécsújhely és Bad Vöslau ipari körzeteit bombázták. Az amerikaiak harmincnál több ellenséges vadászgépet semmisítettek meg, saját légierődjükből hét bombázó és egy vadászgép veszett oda.

Légi harcok a Fertő fölött

Sopronban 11 óra 25 perckor rendelték el a légiriadót, 12 óra 15 perckor Fertőboz és Harka között már bombák robbantak, 12 óra 30 perckor pedig egy német ejtőernyős őrmester szállt le a Hacker-téglagyárnál. A másnapi Új Sopronvármegye így kommentálta az eseményeket: „Légi harcok a Fertő tó fölött. Berlinből jelentik: az amerikai bombavető kötelékek az Alpok fölött behatoltak a birodalom déli és délkeleti vidéke fölé. ... Főleg a Fertő tó és a keleti Alpok fölött voltak heves légi harcok. Német vadászok számos négymotoros bombázót lőttek le, és több ellenséges gépet leszállásra kényszerítettek." A magyar királyi csendőrség aznapi jelentésében a következőket találjuk: „Bükön egy ellenséges repülőgép hajtott végre kényszerleszállást. Délelőtt Csepregen egy négymotoros bombázó égve lezuhant. A repülőgépből heten ejtőernyővel kiugrottak. Mind a hét hajózót elfogták. Szintén Csepregen egy német vadászgép kényszerleszállást hajtott végre. A gép megrongálódott, de a pilóta sértetlen. Feldweber vadászpilóta Bécsből szállt fel és Szombathelyre tartott."

Becsapódott üzemanyagtartályok

A további csendőrségi jelentések szerint 11 és 12 óra között Kapuvár és Fertőszentmiklós felett légi harc volt. A gépekről huszonöt, illetve hat darab benzintartályt dobtak le. Az ellenséges gépekről Röjtökmuzsaj és Ebergőc község határában négy, illetve két, Rábapordánynál három, Dör, Szany és Iván községek szélére pedig egy-egy darab üzemanyagtartály zuhant le. Eszterháza felett 11 óra 50 perckor az átrepülő gépek gyújtópalackokat, illetve benzintartályokat dobtak le. Himod és Hövely községek között hat darab teli üzemanyagtartály vágódott a földre. Egy része ezeknek felrobbant.
A harkai, kópházi események krónikája szerint egy gép lezuhant, de a pilótának sikerült ejtőernyővel kiugrania. 11 óra 45-kor az újkéri őrs egy német vadászgép kényszerleszállását jelentette. Punka György kutatásából tudjuk, hogy a német Luftwaffe egyik pilótája, Werfft hadnagy aznap két B-24-es lelövéséről számol be Sopron déli területéről.
Kőszeg felett ezen a napon egy négymotoros bombázógép kigyulladt. Személyzetéből öten kiugrottak, közülük hármat elfogtak. A magára hagyott gép Horvátzsidány község határában az erdőbe zuhant és felrobbant.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a Civitas Pinceszínház

A soproni Civitas Pinceszínház hamarosan a Felvidékre indul: a szlovákiai magyar kisebbség által… Tovább olvasom