Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Világszínvonalú rendszert építenek az egyetemen

Sopron - Pályázati források bevonásával fejlesztik a kommunikációs rendszert a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

A program a közelmúlt egyik legnagyobb volumenű számítástechnikai fejlesztése.

A számítógépes hálózat fejlesztésével kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót szerdán az NYME soproni campusán. A rendszert a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) sikeres pályázata után építik ki, a szervezet ugyanis az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 4,2 milliárd forintot nyert a hazai felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi közösséget kiszolgáló nagy sebességű számítógép-hálózat és az arra épülő kutatást-fejlesztést segítő szolgáltatások fejlesztésére.

A program a közelmúlt egyik legnagyobb volumenű számítástechnikai fejlesztése – derült ki az NIIFI munkatársának, Mohácsi Jánosnak a prezentációjából. A projekt egyik kedvezményezettje a Nyugat-magyarországi Egyetem. A cél egy olyan elosztott adattárolási rendszer felépítése, amely egyaránt használható tudományos számítási eredmények, digitális archívumok vagy távoli adatmentések tárolására. A kapacitást az ország három pontjára telepítették, Budapestre, Dunaújvárosba és Sopronba. A rendszer nemzetközi szinten is segíti az intézmények közötti kapcsolattartást.

Dr. Faragó Sándor rektor beszédében azt hangsúlyozta, a laikusok számára sokkal látványosabb, ha épületfejlesztések valósulnak meg, de egy egyetem életében a számítástechnikai újdonságok meghonosítása hasonló jelentőséggel bír.

– A mai felgyorsult és információkkal átszőtt világunkban nagyon fontos egy intézmény informatikai állapota és nagyon nagy öröm számunkra, hogy ezt a projektet itt valósítják meg a szakemberek. Vezetőként számomra az a legfontosabb, hogy a tájékoztatás szerint ez rendkívül biztonságos, gyors és gazdaságosan üzemeltethető rendszer lesz, s része egy videokonferenciát működtető program is, melynek előnyeit egy öt városban működő egyetem esetében nem kell hangsúlyoznom – fogalmazott a rektor.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. szeptember 24. 14:13
    „Magyarország első CNC.vezérlésű lapmegmunkáló gépsoráról a beruházás után 19 évvel lehetett volna előadást tartani, szerencsére nem tartottam meg, mert azóta a hozzáértők már sikeresen csődbe is vitték a céget, de a gyorsaság azért elgondolkodtató egyetemi szinten, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös érdekünk a fenntartható fejlődés

Az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. sajtótájékoztatót tartott a Fenntartható Fejlődés Napja alkalmából. Tovább olvasom