Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Világszínvonalú buszközlekedés Sopronban

Konferenciát tartottak pénteken Sopron megújuló buszközlekedéséről.

A mintegy 370 millió forintos projektet az unió is támogatja, az összköltségek 90 százalékát ők fizetik, a 10 százalékos önerőt a konzorciumi partnerek, a Kisalföld Volán Zrt., valamint a soproni önkormányzat biztosította.

A fejlesztés célja, hogy az itt élők és az ide látogató turisták mindennapjait kiszámítható közlekedése segítse.

A most megújuló tömegközlekedés a fogyatékkal élők számára is megfelelő – fogalmazott Fodor Tamás, polgármester, majd a projekt Braille-írással készült változatát átnyújtotta Kozma Józsefnek, a Soproni Vakok és Gyengénlátók Egyesülete elnökének.

Manninger Jenő, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt hangsúlyozta, nem csak kényelmi szempontokat kell figyelembe vennünk a hasonló fejlesztéseknél, az unió elvárása a környezetkímélő tömegközlekedés megvalósítása.

A próbaüzem jelenleg is zajlik, a visszajelzések jók, a fejlesztés pozitív hatásait már a közlekedők élvezhetik. A járművek pontosan követhetők, az adatokból pontos és a közlekedés-szervezéséhez elengedhetetlen információkhoz juthatunk. Vitás esetekben könnyen ellenőrizhető a buszok mozgása, a járművek közlekedése az interneten is nyomon követhető.

Az autóbuszokra GPS alapú fedélzeti számítógépet, utastéri kijelzőt, hangszórókat, jegykiadó pénztárgépeket, utasszámláló berendezéseket telepítettek, felújítottak húsz buszöblöt és buszvárót, valamint jegy és bérletértékesítő automatákat is üzembe helyeznek.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. L.L.ZS. 2011. április 13. 17:37
  „"A mintegy 370 millió forintos projektet az unió is támogatja..."

  "Az autóbuszokra GPS alapú fedélzeti számítógépet, utastéri kijelzőt, hangszórókat, jegykiadó pénztárgépeket, utasszámláló berendezéseket telepítettek, felújítottak húsz buszöblöt és buszvárót, valamint jegy és bérletértékesítő automatákat is üzembe helyeznek. "

  öhöm ... és akkor mi lett a cirka 250 milla sorsa? Ha a jelenlegi árakon számolok és a fejlesztés ennyi, akkor ez max. 120 millába kerül szerintem. Vagy mégsem?”
 • 35. hehe08 2011. április 11. 22:38
  „34. orchis
  ott a pont!!!!!!!!!”
 • 34. orchis 2011. április 11. 19:03
  „Mitől lesz világszínvonalú a buszközlekedés?
  -- A GPS-től biztos nem. Minek az ekkora városban?
  -- Utastéri kijelző? Ha rendesen működik, ez jó lehet.
  -- Jegykiadó pénztárgép? Ez meg minek? Régen volt ilyen, és lecserélték.
  -- Utasszámláló? át ennek meg mi köze a színvonalhoz?
  --Jegyautomata? Kérem, ez nem Budapest! Lehetne árulni trafikban, boltban is. És végső esetben ott a sofőr.

  Szóval úgy látom, hogy ez nagyrészt fölösleges pénzkidobás, de valaki biztos jól jár vele. Meg lehet vele villogni és beszédeket tartani.

  -- műszakilag jó állapotú, környezetkímélő buszok
  -- megfelelő hálózat és járatsűrűség
  -- menetrendek kialakítása úgy, hogy ne tömörüljön össze 3-4 busz is egymás mögött, aztán fél óráig semmi
  -- menetrendek betartása
  -- és főleg a sofőrök megnevelése, mert amit művelnek, az kritikán aluli.
  -- olcsó bérlet, önkormányzati támogatással. Havi 15-ből autóval elintézek mindent a városban, akkor, amikor akarok, rugalmasan, kényelmesen. Ha családon belül összehangoljuk, akkor ez lefed 4 bérletet. Azért szálljak buszra, hogy a sofőrök p@r@sztságát elviseljem?

  Na. Hát ezzel lehetne előrelépni. A világszínvonalról addig is lehet szépeket álmodni. Azt apró lépésekkel lehet elérni. A nagy ugrás ugye a kínaiaknak se jött össze anno.

  14: egy 20 éve dolgozó tanár is hazavisz nettó 100-at, nem többet. Csak az összehasonlíthasóság miatt.”
 • 33. krok 2011. április 11. 10:53
  „nagyonfááj-nak. Az előbb már valaki ajánlotta az ökrösszekeret. Arra is kellenek kocsisok.
  Oscar! Örülünk az újnak, örülök a fejlesztésnek, de nem vagyok meggyőzve arról, hogy most ez a fejlesztés volt a legfontosabb. Mondd már meg nekem, mi az ördög füléért kell a múmiába beépíteni szívritmusszabályzót!”
 • 32. nagyonfááj 2011. április 11. 10:12
  „.....világszinvonalú buszközlekedés.....világszinvonalú sofőrök nélkül, mert, hogy kevés kivételtől eltekintve tahó az összes....mondjuk abban profik! Lehet, hogy ez is világszinvonal!”
 • 31. electro 2011. április 11. 10:07
  „Egy skót család nyaral a tengerparton. A nagymama a parton napozik és nézi, ahogy kis unokája a sekély vízben játszik. Egyszer csak egy hatalmas hullám elragadja a gyereket. A mama imádkozni kezd:
  - Uram, Teremtőm, könyörgöm, mentsd meg az unokámat! Kérlek, hozd vissza őt!
  Hamarosan egy újabb nagy hullám jön, és partra sodorja a kicsit. Erre a nagymama:
  - De, Uram, sapka is volt rajta!

  higgyétek el ha nem lenne baromira hiányozna de így h van mindenki a sapkát siratja.”
 • 30. Oscar 2011. április 11. 09:52
  „Pont erre akartam felhívni a figyelemet,az oszágos átlaghoz képest mi jó helyen vagyunk.”
 • 29. LatteArt 2011. április 11. 09:49
  „Csodás. Olvasok egy cikket, ami pozitív dolgokat kíván bemutatni -végre......- erre meg a kommentekből árad a negatívum...:)
  Gyerekkorom óta napi szinten közlekedek busszal, ismerve annak minden hátrányát és előnyét, tehát az elégedetlenkedésnek nyilván vannak jogos alapjai...de meg lehet nézni Esztergomot, ahol most szűnt meg a helyi tömegközlekedés...
  Szerintem néha lehetne azért örülni is az újdonságoknak, és nem rögtön a hibákat keresni, gúnyolódni.

  Szép napot kívánok mindenkinek!”
 • 28. Oscar 2011. április 11. 08:37
  „Aztán lenne 1 kérdésem kinek lenne szüksége uj buszra ? A grefitizők mindet összefirkálják.Nincs utas aki szólna a sofőrnek mikor rendbontást lát,ilyen érdektelenség mellett én javaslom az ökrösszekerek visszaállítását.A grefitiseknek meg a teniszlabdát a szájukba.Tudod azt amelyik a vonóhorgon van”
 • 27. Oscar 2011. április 11. 08:30
  „Ahogy járom a Magyar városokat,ugyan ezek a kérdések vetődnek fel .Vajon miért?
  - zörög az ablak
  -nincs fedett helység
  -fűtés,talán azért nincs mert 2 percenként tágra nyított ajtóknál csak kifelé fűtenének
  -öreg a jármű park Talán sopronban nem is öreg egy-két öregebb busz van
  -szerintem a huzatot nem a volán csinálja a buszokon, hanem az utas.”
 • 26. krok 2011. április 11. 07:54
  „Hát nagyon jó ez a tájékoztatási rendszer A múltkor a 14-es járaton utaztam, és közölte velem a balfi erdő között, hogy ha akarok, akkor átszállhatok a 14-es járatra. Nem akartam. A beszélős buszok helyett jóbb lett volna olyan buszokat beszerezni, amiben nem zörögnek az ablakok, mert attól nem hallom, hogy mit mond a busz, és talén olyan busz is jó lenne, amiben télen van fűtés, nem esik belül a hó és az eső, nem csúsznak szét maguktól az ablakok, és nem kap a KEDVES utas középfül-gyulladást a huzattól az utazás alatt. Jó lenne a megállókban valami kis fedett helyiség is, ahova a szél és eső elől be lehet húzódni, mert az nem mindenhol van. Amennyiben ez a világszínvonalú utazás, ennyi pénzért, akkor lehet, hogy inkább gyalogolok.”
 • 25. Oscar 2011. április 11. 07:47
  „Ebben a rohanó világban nehéz mindenkinek megfelelni,próbálta e Őnok közül valaki végig menni a városon úgy hogy az időt is szem előtt tartsa és ne fékezzen.Mert ma azt a világot éljük hogy mindenki megy mint az állat, nem foglalkozik azzal, hogy másokat veszélybe sodornak.Az a valaki aki nem tudja saját magát biztonságban tartani utazás során nem is veheti igénybe a tömegközlekedési járművet.Vagy "cseri" arra gondolt hogy a gépkocsivezető hátra menjen ,és fogja a kezét az utasoknak? Kb 15 évvel ezelőtt megbirságolták az lővéri járat vezetőjét ,mert kb 15-20 km-es haladási sebességnél vészfékezésre kényszerítette egy kopaszfejü egyén,közben valaki nem kapaszkodott és elesett.Relativ gyorshajtásért nem is keveset fizetett.Aztán lehet itt mindent ragozni,kívül állónak nagyon könnyű.Ki kell próbálni,vagy a pálya széléről könnyebb be kiabálni?”
 • 24. csery 2011. április 10. 19:09
  „Oscar, igen lehet, hogy éjszakára, vagy vasárnapra is be vannak osztva alkalmanként, de hogy a munkájukat nem végzik rendesen egyesek, az biztos. Felháborító amit megenged magának egy-két buszsofőr. Nem az lenne a munkájuk, hogy felvegyék az utasokat a buszmegállóban?Én nem egyszer voltam szemtanúja olyan esetnek, mikor pl az idős bácsikát a buszra felszállva letorkollják, hogy ugyan miért nem volt neki jó, az előtte álló 10-es, miért nem arra szállt fel?? Erre a másik sofőr, aki ott volt mellette annyit mondott, hogy ÉN AZ ILYENEKNEK NEM SZOKTAM MEGÁLLNI. Felháborító!!!! az ember kifizet majdnem 6000 ft-ot, had döntsem már el, hogy melyik buszra szállok fel, mellesleg a "kedves" buszsofőr is lesz majd 70 éves, amikor nehezére fog esni sietni az előrébb álló buszra, vagy arrébb menni 10 métert.Egy kis tiszteletet sem ártana tanulniuk. Nagyon megeröltető munka lehet megállni egy utasnak, borzasztóan "nehéz" lehet..........”
 • 23. coolzsu 2011. április 10. 14:16
  „őszintén remélem, hogy a jegyek és bérletek árát nem fogják emelni, mert már így is nevetségesen magas! már csak ott drágább, ahol órákat buszozhatsz, míg átérsz a városon... szomorú, hogy kihasználják azokat, akiknek nem telik autóra, és rákényszerülnek a munkábajáráshoz a volán szolgáltatásaira... a sofőrökkel azonban tényleg kéne kezdeni valamit! száguldoznak ész nélkül, úgy taposnak a fékre, hogy mindenki borul szanaszét... lassan már ülve sem lehet esés nélkül megúszni egy utat, de állva aztán tényleg képtelenség!...”
 • 22. intar 2011. április 10. 13:03
  „Jó! A források ügye rendezett, de mibe fog kerülni a fenntartása ,üzemeltetése? Mennyivel emeli a majdani árakat?”
 • 21. Kukac40 2011. április 10. 08:15
  „A buszvégállomások továbra is a városon belül vannak. A járatok közlekedése nincs átgondolva. A buszvezetők egy része kezdő, és azt hiszi krumplit szállít. Jereváni buszvégnél (is) illene betartaniuk a kresz szabályokat.”
 • 20. coolzsu 2011. április 09. 20:48
  „ok, igaz, van ilyen.... pl a hetes egyik járata is elkanyarodik arra, ahol egy valaki lakik....”
 • 19. tboy 2011. április 09. 19:08
  „"kisalföld volán okostojásai tesznek javaslatot, a városi közgyűlés pedig csak halkan rábólint..."

  Hát ez sajnos nem igaz. :) Ugyanis a 23-as járat önkormányzati utasítás amire a volánnak kell rábólintania még úgy is, hogy veszteséges ez a járat. Egy másik buszsofőr.”
 • 18. Kuvasz 2011. április 09. 18:19
  „Ez az egész rendszer röhej, ha így marad.
  Az utastéri kijelzőn legutóbb még az Elzett jött elő, amikor már a Mátyás kir. utcában jártunk.
  Minden járatra kiírja az átszállási lehetőséget, arra is, ami azonos útvonalon megy. Ez nem átszállás, csak akkor, ha irányt is változtatna.
  A hangosított 1-es járaton a Lőver krt-on bemondta, hogy át lehet szállni az 1-es és a 2-es járatokra. Az egyik mi voltunk, a másik az ellenirányban lefelé haladó járat.
  A bírálat, ha én jól olvastam nem elsősorban a Volánt, hanem éppen az önkormányzatot illette (buszsofőr).”
 • 17. sup7ra 2011. április 09. 14:45
  „Nem ártana,ha az Alpha Park,stb. környékéről este hat után is haza lehetne jutni.....”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavalóverseny a Lacknerben

Soproni költők verseit szavalták a diákok a Lackner-iskola költészet napjához kötődő versenyén. Tovább olvasom