Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Világörökség napja: őrzik az értékeket

Nagycenken régi mesterségek, Sarródon a hétszáz éves múlt bemutatása, Fertőbozon bodzavirág-fesztivál – csak néhány program a világörökség napjának kínálatából. A Fertő környékén szombaton tizenegy községben ünnepelték a táj és az itt élők nagyszerűségét.

A világörökségi rangot 2001-ben elnyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezik a világörökségi napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében.

Fertőbozon a 12. Bodzavirág-fesztiválon Pölczné Lőrincz Márta alig győzte sütni a palacsintatésztába forgatott friss bodzavirágot. Finom! – értettek egyet a kóstolók.
Fertőbozon a 12. Bodzavirág-fesztiválon Pölczné Lőrincz Márta alig győzte sütni a palacsintatésztába forgatott friss bodzavirágot. Finom! – értettek egyet a kóstolók.


Idén Sarród volt a nap főszereplője, mivel egyúttal a település hétszáz éves múltjának emléket állító programsorozatukat is most indították.

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke a különleges hangulatúvá varázsolt tájházban arról is beszélt, mennyire fontos megőrizni az értékeinket.

Akkor is, ha az idő múlásával óriásit változnak például a szokásaink. Régen egy falusi fotózás ritkaságszámba ment, mindenki ott akart lenni a képen, ma pedig mindenkinek ott a zsebében a gép, bármit megörökíthet, de ezzel az ünnepélyesség is elveszett. Ez persze nem feltétlenül baj, mert a lényeg a megőrzésen van: a pillanat, az ember, a táj, a hagyományok – az értékek megörökítésén.Ez a feladata a világörökségi napnak is, ami a Fertő körül tizenegy település számára jelenti az értékek továbbvitelét. Mindenhol máshogy, másért ünnepeltek: Nagycenken régi mesterségekkel ismerkedhettek, fafaragó segített a gyerekeknek, Sarródon többek között a hagyományos helyi lakodalmas süteményt készítették el, Balf a nevezetességeit mutatta be.

Hidegségen a Toronhegyi pajta várta a látogatókat, Hegykőn népi játékokat próbálhattak ki a Füzes-tó partján, Fertőújlak, Fertőszéplak, Fertőrákos is kóstolóval, helyi érdekességekkel várta a nagyérdeműt, Fertőhomokon népi iparművészet, Fertődön kincskeresés, Fertőbozon pedig a bodzavirág-fesztivál jelentett úti célt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét határsértőket tartóztattak fel Sopronban

A soproni rendőrök a határsértőket az ellenőrzésüket követően előállították a rendőrkapitányságra. Tovább olvasom