Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Világbajnokságon indul Gilányi Zsolt, az NYME oktatója

Egy év kihagyás után ismét indul a maratoni kajak-kenu világbajnokságon Gilányi Zsolt, a Közgazdaságtudományi Kar oktatója.

Visszatért a sportághoz és ismét indul a Rómában szeptember 22-23-án megrendezésre kerülő maratoni kajak-kenu világbajnokságon Gilányi Zsolt, aki 2001 óta két Európa-bajnokságon (2001 EB 3. hely, páros, 2005 EB 2. hely páros) és két világbajnokságon szerzett dobogós helyet (2002 VB 3. hely páros, 2008 VB 3. hely egyes).

A sportos oktató részvételét a Nyugat-magyarországi Egyetem is támogatta.

Fotó: nymepress.hu.
Kiss Tamás és Kozmann György mögött Csay Renáta, Györe Attila, Korisánszky Péter, Gilányi Zsolt, Csabai Edvin és Faldum Bereniké. Fotó: nymepress.hu.


Gilányi Zsoltot az nymepress.hu arról kérdezte, milyen szerepe van a sportnak az életében?

- Segít a lelki kiegyensúlyozottság megőrzésében - válszolta. - Ezt a sport nemcsak a görög jelmondat - ép testben ép lélek - alapján teszi, hanem azáltal is, hogy egy közösségbe kerül az ember. Az edzéstársaknak egy olyan közösségébe, ahol a teljesítmény számít.

Ez a közösség azonban a gyengébbeket is tiszteli, mert azok is erősek lehetnek valamiben, ami hozzájárul az "erősek" győzelméhez, mert van aki gyors a rajtban, van aki bírja, van aki gyorsan fut, aki gyorsan úszik ...

A közös megpróbáltatások kovácsolják egybe a közösséget. Személy szerint a részvétel a fontos szlogennel nem értek egyet. A vb-n való indulás joga csak annak sikerélmény, aki soha sem indult.

Ha arra számítanék, hogy csak lekergetem a mezőnyt, akkor el sem indulnék. Érzek magamban annyit, hogy újra fel tudjam küzdeni magam a jók közé.

Arra a kérdésre, milyen eredményre számít az idei vb-n, a sportoló óvatos választ adott.

- Minthogy kihagytam egy évet, egyelőre elég ingadozóan teljesítek. Ezért nem bocsátkoznék találgatásokba a helyezést illetően, meg nem tudom, hogy mennyit változott a mezőny 2009 óta. Szerintem egyelőre a 6. hely a reális, de bízom benne, hogy a dobogóért küzdhetek.

A sportágról: a maratoni számok a kajak-kenuban nem olimpiai számok, egy országból egy számban két versenyző indulhat. Régen valódi maraton volt a táv (42 kilométer), ezt először egységesen 36 kilométerre, majd a női kajak és férfi kenu esetében 26-28 kilométerre csökkentették (attól függően, hol rendezik) és kis körökre osztották, hogy a közönség számára látványosabb legyen. Rómában most 6 kör lesz, minden körben ki kell szállni és hajóval futni kell egy rövid szakaszt, 70 métert. Mivel 1988 óta rendezik eleinte kétévente, majd 1998 óta évente rendezték, az idei lesz a 20-dik vb.


Gilányi Zsolt 2000-2010-ig válogatott versenyző volt. 2000-2001-ben francia színekben indult, mivel Franciaországban tanult és oktatott.

Általában párosban indult, egyesben világbajnokságon először 2008-ban próbálta ki magát, amikor rögtön 3.helyet szerzett. 2010-ben noha indulhatott volna a vb-n, már nem utazott ki, sőt a sportolással is felhagyott. Visszatérése után ezúttal egyesben kvalifikálta magát.

Forrás: nymepress.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kevés eső miatt, savanyú a cukorrépa

Az idei rendkívül aszályos időjárás miatt a cukorrépa hozama jelentősen elmarad a sokéves… Tovább olvasom