Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Világbajnokság a Beatles városában

Cuibus János, a soproni Gyevát Gyula Ökölvívó Iskola 16 éves öklözője ötödik lett Liverpoolban, a VB-n.
Nincs olyan sportoló, aki ne szeretne sportága világbajnokságán részt venni. Ez nemcsak a felnőttek vetélkedését jelenti, hanem korosztályos viadalokra is érvényes.

Így volt ezzel Cuibus János, a Gyevát Gyula Ökölvívó Iskola 16 éves öklözője is, aki október közepén tíz napot töltött a popzene bölcsőjének számító Liverpoolban, a kadet korú ökölvívók világbajnokságán.

– Mikor kezdődtek számodra az izgalmas napok? – kérdeztük az ifjú bokszolót, aki nagy levegővétel és rövid gondolkodás után válaszolt.

Izgalmas napok


– Az első izgalmas napjaim szeptember közepére tevődnek, amikor az edzőtáborban készültünk a vb-re. Ekkor derült ki, hogy kettőnk közül melyikünk utazhat az angol iparvárosba. Másodszor akkor fogott el kissé az izgalom, amikor repülőgépünk felszállt, hiszen ez volt életem első útja a levegőben. Ráadásul kicsit meg is cifrázták utunkat, mert Budapest–München– Frankfurt–Liverpool volt az útvonal. Harmadik felszállásunk után már rutinos utazónak éreztem magam. Itt is sikerrel vettem az akadályt. Harmadszor a sorsolás előtt vert hevesebben a szívem, mert a jó sorsolás felér fél sikerrel a küzdősportágakban. Itt már nem mondhattam magamat sikeresnek a nehezebb ág miatt.

– Liverpool a Beatles városa…

– Ne is folytassa – vágott a kérdés közepébe –, ez volt a negyedik izgalmas momentuma liverpooli napjaimnak. Igaz, hogy nem az én korosztályom zenéje, de én szeretem hallgatni az egykori gombafejűek muzsikáját. Felejthetetlen élmény volt múzeumuk megtekintése. Hangszereik, fotóik és egyéb relikviáik ott voltak előttünk a vitrinekben, falakon. Nagyszerű érzés volt, hogy mindezt láthattam.

– Hasonló nagyszerű érzésben még egyszer is részed volt.

Papp László fényképe


– Szakos József edzőnk elvitt bennünket egy eredeti angol pubba. Na nem mulatni, hanem sokkal fontosabb dolgunk volt ennél. Tudni kell erről a „kocsmáról", hogy ez a városban a bokszlegendák fotóinak otthona. Többek között Muhammad Ali arcképe is ott van a falon. Három évvel ezelőtt Jóska bácsi már járt e helyen és felfedezte, hogy hiányzik a gyűjteményből Papp László arcképe. Akkor megfogadta, ha legközelebb arra jár, pótolja a hiányosságot. Mi vittük el olimpiai bajnokunk bekeretezett fotóját, s bensőséges ünnepség közepette adtuk át vendéglátóinknak. Mi nagyon büszkék voltunk, hogy a háromszoros olimpiai bajnok követei lehettünk.

– A világbajnokságot végül az ötödik helyen zártad.

A kubai most jobb volt

– Mint az előbb már említettem, a sorsoláskor nem kedvezett a szerencse, a nehezebb ágra kerültem. Súlycsoportomban 21 öklöző indult, s a nyolc közé jutásért egy kazahsztáni sportolóval kellett megküzdenem és szoros első két menet után a harmadikban már fölényesen győztem. Őt követte a kubai versenyző, aki 17 évesen a kubai felnőtt ranglista második helyén áll az 57 kilogrammosok között. Nagy csatát vívtunk, de ő most jobb volt nálam, s végül ő szerezte meg az aranyérmet, nekem pedig az ötödik hely jutott.

– Jövőre is lesz világbajnokság.

– Mégpedig Kubában, ahová szeretnék eljutni, de ő már a juniorok között versenyez majd. Ott mindenképp szeretnék előrébb lépni.

Ezüst a bajnokságon

Mindezt a tinédzserek természetességével és huncutságával mondja, aminek lehet alapja, hiszen az elmúlt évben a serdülők között magyar bajnoki címet szerzett, s az elmúlt hétvégén a debreceni országos bajnokság döntőjében – bírói részrehajlás miatt a hazai versenyző javára – ezüstéremmel gazdagodott a soproni öklöző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszúszüret Sopronban

Sopronban emberemlékezet óta nem volt aszúszüret, de idén a Vincellér-ház klasszikus aszúbort… Tovább olvasom