Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Viktória és Gábor viharba került, de kimenekült

A nyílt vízi felkészülés során több tapasztalatot szerzett a hajózásról, a Földet átvitorlázni tervező páros, mint a tankönyvekből. Viktóriát és Gábort már jól ismerik a spanyol partoknál.


Mint arról portálunkon beszámoltunk Rakonczay Viktória és férje, Gábor augusztus elején indul el a nagy úton: vitorlás hajójukkal megkerülik a földet. Az elmúlt egy évben gyakorolt, tapasztalatot szervezett a fiatal páros.

- Tavaly ősz óta edzünk az új hajón, amin sok felújítást, átalakítást végeztünk - kezdte Viktória. - Amit lehetett erősebbre cseréltünk, ahogy haladtunk előre a munkával úgy egyre jobban éreztük, ezzel a hajóval semmi baj nem lehet. A munka befejeztével kihajóztunk a Földközi tengerre, majd az Atlanti-óceánra.

A páros az elmúlt év telén és tavaszán három hónapot töltött el a Kanári szigeteknél.

A térségről tudni kell, hogy a kikötőtől néhány mérföldre már a nyílt óceán végtelensége terül el. Ideális tehát a gyakorlásra.

- A néhány hónapos gyakorlás során többet tanultunk a vitorlázásról, mint az iskolapadban - veszi át a szót Gábor. - A kikötőben is számos tanáccsal láttak el bennünket. S akkor még nem is gondoltuk, mekkora nagy hasznát vesszük ezeknek.

A mondás szerint nem az a jó vitorlázó, ki túléli a vihart, hanem az, aki elkerüli.

- Abban az időben Madeira környékén hajóztunk, amikor az elmúlt évtizedek legnagyobb vihara csapott le a térségre és ránk - emlékezik vissza Gábor. - Nem is sejtettük, hogy mekkora nagy katasztrófa csap le a szigetre. Amikor kikötöttünk, akkor tudatosult bennünk, hogy ez már nem játék. Törmelék és lerombolt házak mindenütt. Néhány napig a hajón lévő élelmiszeren és vízen éltünk. Még haza sem tudtunk telefonálni, ugyanis a sziget víz, áram és távközlési kapcsolat nélkül maradt. Ijesztő volt még látni, hogy az ottani kikötőben mi vagyunk az egyetlen vitorlázók. Ám szükségünk volt a hajót és magunkat letesztelni, szélsőséges időjárási körülmények között is, hogy maximálisan megbízzunk a hajóban. Végül épségben elhagytuk a térséget.

Galéria kép


A páros, mint ismeretes a Tűzhangya nevű evezősükkel szelte át az Atlanti-óceánt.

S a kis piros hajó mély nyomot hagyhatott a spanyol partoknál lévő alkalmazottakban, mert Viktóriát és Gábort mindenhol ismerősként fogadták. Sőt, egyszer még a Tűzhangya papírjait akarták nekik átadni, mert az előzékeny dokkmester jól eltette azokat.

- Nem is csoda, hogy emlékeztek ránk, hiszen a legtöbb evezős "kalandorhoz" képest mi tíz évvel fiatalabbak vagyunk - folytatta Gábor. - Ettől függetlenül nem néznek le bennünket. A tengerparti országokban valamelyest jobban elismerik a teljesítményüket, mert tudják mire képes a természet és milyen hetekre elhagyni egy kis hajóval a biztonságos partokat.

Kérdésünkre, amely szerint félnek-e valamitől, Gábor így válaszolt:

- A parton attól tartunk, hogy minden rendben legyen, semmit sem felejtsünk el, ugyanis az óceánon már az összes feladatot csak a hajón levő felszereléssel és a fejünkben, a tudással lehet megoldani - mondja. - A nyílt vízen nem is a vihar a legfélelmetesebb, mert akkor már tudjuk, mi vár ránk. Sokkal ijesztőbb a változás, mondjuk, amikor szép az idő és egyszer csak beborul minden. Aztán, igazából tesszük a dolgunkat, bízunk egymásban és hajóban, így olyan nagy baj nem történhet velünk. A szüleink is megbíznak bennünk, tehát már ők sem nagyon tartanak a ránk váró nagy feladattól.


Gábor személyes sikere

A Tűzhangya evezősre is nagy feladat vár: a tervek szerint egy angol páros jövőre ezzel szeli át az Indiai-óceánt. Ám ne siessünk ennyire előre.

- Egy időben az Angol partoknál tartózkodtunk, s ott volt velünk a Tűzhangya is - számolt be Gábor. - Egy huszonegy éves angol evezős lány, Sarah Outen nagyon érdeklődött. Amit lehetett két hónap alatt megtanítottam neki, felkészítettem minden lehetséges helyzetre. S talán nem szerénytelenség, ha azt mondom: személyes sikerként könyvelem el, hogy az illető lány egy másik hajóval ugyan, de a legfiatalabbként és első nőként evezte át az Indiai-óceánt tavaly, 124 nap alatt.

Olvasóink írták

 • 14. Truder 2010. július 18. 10:45
  „Nekem semmi bajom ezzel...csak egy megjegyzés. Vettek egy hajót, felújították, edzegetnek a Földközin, Atlantin meg itt ott fél évet,és irány..
  Más, minimum tíz év tengeri rutin után vág neki..és még akkor is vannak meglepetések.”
 • 13. accelerator 2010. július 16. 21:53
  „Húúúhhhh! Már majdnem menteni kellett őket! Aztán mi lett volna velük?! Még a végén el kellett volna menni melózni? A Szponzorok pénzén mégis csak jobb eltengetni az életüket... (Big Brother)”
 • 12. SC 2010. július 16. 13:00
  „11. hozzászólás barbucika007
  99 % ? :-)
  11-ből 3 irigykedő,kutakodó akad.
  A sikert kívánok túlsúlyban vannak,hála Istennek,nameg a moderátornak!:-)))”
 • 11. barbucika007 2010. július 16. 10:57
  „Sok kitartást és szerencsét kívánok a hajósoknak.
  Annyira gusztustalan hogy a kommentek 99% a egymás lefikázásáról szól. Kinek mire telik az mindenkinek a saját ügye. Mindenkinek lehet jó fizetése és nem 60 ezer ha megfelelő a hozzáállása és kitartó. Nem irigynek kell lenni hanem utánuk kell csinálni, ha neked is bejön. Miért jó ez hogy egymást lehuzzátok? Ezért nem megy semmire Magyarország......”
 • 10. SC 2010. július 16. 09:53
  „9. hozzászólás Rocky01
  Gusztustalan,ahogy mások zsebében turkálsz!
  Szedd össze magad és a családod,talán egy Ikva túra neked is összejön! :-)))”
 • 9. Rocky01 2010. július 16. 07:28
  „Viktória és Gábor régebben melyik gyárban dolgoztak havi 60ezerért?
  Ha elmondják a "titkot" én is erre áldozom életem hátralevő részét :)
  (de ajánlom nekik, hogy igazat mondjanak...)”
 • 8. NoBo 2010. július 15. 10:56
  „Én is irigy vagyok.
  De minden rosszindulattól mentesen... :-)
  Én is itt hagynám a munkahelyet és irány az ismeretlen... :-)”
 • 7. Truder 2010. július 15. 10:04
  „Azt mondják olyan, hogy jó szél nincs...az igazi vitorlás azt mondja: van szél, vagy nincs szél! Ettől függetlenül Jó szelet!
  Az irigyeket meg üsse meg a guta..”
 • 6. Miértmagyar? 2010. július 15. 09:43
  „Kedves Szekek!..Gondolkodtam, bár lehet borzasztó hülyeség, lévén, hogy nem értek hozzá....
  Eladod az autódat, bejön 4millió(?)...Nézel neten valamelyik nagy hajózó országban, valami lepukkant hajót...Kirántod az asszonyt a mosógép mögül és nekiláttok felújítani azt...közben persze dolgozol folyamatosan valami cégnél és gyűjtesz (minimális buli, no LCD tv, stb..)Esténkén pedig folyamatosan böngészed a netet, mikor milyen áramlatok vannak, mikor célszerű, hová érkezni, mennyibe kerül valami komolyabb navigációs eszköz, jegyzetelsz...lassan megszerkeszted a hajózási útvonalat, ezek még mind kijönnek a legolcsóbb internet előfizetés árából...majd az út előtt bevásárolsz konzervekből, tartós élelmiszerekből. De csak módjával, mert nagyon sok országba olcsóbb az élelmiszer mint itthon.Ezután a hajót felteszed valami szintén lepukkant utánfutóra, amit előzőleg szépen kifestettél.Megkéred valamelyik havert vagy aput, hogy vontasson már el az indulási helyig...Csónak leereszt, útnak indul...a következő utadon, ha ezt teljesítetted és kibírtál anyával egy légtérben pár hónapot, akkor biztosra veszem, hogy lesznek már támogatóid/szponzoraid....

  Remélem, a nem túl szakszerű brosúrám alapján, elkezded építeni a saját "nagy kalandodat" és legközelebb rólad fognak cikkezni a Kisalföld hasábjain....”
 • 5. máris 2010. július 15. 09:34
  „AKI ILYEN FIATALON, ILYEN ÚTRA VÁLLALKOZIK, INKÁBB DICSÉRNI KELLENE!!! MINDEN ELISMERÉSEM AZ ÖVÉK! JÁRJATOK SZERENCSÉVEL GYEREKEK!!! ÉRJETEK HAZA ÉPSÉGBEN, EGÉSZSÉGBEN!!!!!”
 • 4. sont 2010. július 15. 09:11
  „Szponzorok is léteznek nem????”
 • 3. Miértmagyar? 2010. július 15. 08:47
  „Miért nem inkább azoktól kérdezed ezt, akik a magánrepülőjükkel szelik át a világot...világszerte 30 nyaralóval....Miért ilyen irigyek a (magyar) emberek?Miért büszkék a haladottabb államokban azokra az emberekre, akik mást is bevállalnak, nem csak a kis ház, autó, munka prioritásu életet?Komolyan igaz : Minden nép olyan, mint amilyen a kormánya!!!”
 • 2. Bloody 2010. július 15. 08:38
  „Gondolom anyuci,apuci orvos/ügyvéd/stb... :)”
 • 1. szekek 2010. július 15. 07:50
  „OK. Mindez nagyon dicséretes, de mi a munkájuk, vajon mindezt miből tudják finanszírozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az eljárás Nagy Tamás ellen

A részletes vizsgálat megállapította, hogy négy hónappal ezelőtt Nagy Tamás országgyűlési… Tovább olvasom