Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Vihart kavart a hivatal

A jelek szerint hamvába holt a Gazdasági Versenyhivatal javaslata a gyógyszerpiac kiszélesítéséről. Így aztán gyógyszert valószínűleg a jövőben is csak gyógyszertárban vásárolhatunk.
A benzinkutak dolgozói nem örülnének, ha gyógyszert is kellene árusítaniuk.
A gyógyszerészek élénken tiltakoztak a versenyhivatal elképzelése ellen, miszerint a vásárlók a recept nélküli gyógyszerekhez bárhol – benzinkutaknál, bevásárlóközpon-
tokban, trafikokban – hozzájussanak. Véleményük szerint beláthatatlan egészségügyi következményei lennének a szakember ellenőrzése nélküli gyógyszerszedésnek.

– Meggyőződésem, hogy a versenyhivatal szakmai háttér nélkül készítette el javaslatát – mondta dr. Kárpátiné Gangl Teréz, az Országos Gyógyszerész Kamara elnökségi tagja.

– A gyógyszerszedés kockázatot rejt magában. A gyógyszerészek azonban ismerik összetételüket, hatóanyagaikat, ezért megfelelő tanácsot tudnak adni. Egyébként is törvényi kötelezettség írja elő számunkra a tájékoztatást, amit nehezen tudnának megadni mondjuk egy benzinkútnál. Tehát nem csupán arról van szó, hogy a gyógyszerpiac kiszélesítésével várhatóan megemelkedne a vény nélkül vásárolható gyógyszerek ára, hanem elsősorban arról, hogy például ki viselje a felelősséget, ha valaki olyan gyógyszert vásárol és szed be – legyen szó akár a legegyszerűbb fájdalomcsillapítóról –, amely egészségkárosodást okozhat. A gyógyszerellátást – a nyitvatartási időn túl – ügyeleti szolgálat biztosítja. Ezért sem indokolt, hogy például benzinkutaknál is lehessen gyógyszert venni, viszont adhatnak felvilágosítást a patikák elérhetőségéről, nyitva tartásáról – tette hozzá dr. Kárpátiné Gangl Teréz.
A gyógyszerészek tehát ellenállnak a javaslatnak, amelynek eredményeként úgy tűnik, mégsem kerül a kormány elé a gyógyszerpiac liberalizációja. Az eredeti ötlet meglepetést okozott az üzemanyag-forgalmazók körében is. Az egyik cég központjában elmondták, váratlanul érte őket a versenyhivatal elképzelése és érdemben nem is foglalkoztak a kérdéssel.
– Jelenleg is túl sok áruféleséget forgalmazunk – válaszolta érdeklődésünkre Németh Károly, az egyik soproni benzinkút üzemeltetője –, ezért nem örülnék, ha patikaszerekkel bővülne kínálatunk. A gyógyszer nem tartozik a profilunkba, munkatársaink nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. Úgy gondolom, sokkal biztonságosabb, ha szakember adja az orvosságot, aki az esetleges kérdésekre megfelelő választ tud adni. A benzinkutastól és a többi munkatársamtól nem várhatom el, hogy gyógyszerészeti ismeretekkel rendelkezzen.
– Évek óta járom az országot és már nem- egyszer előfordult velem, hogy éjszaka láz- vagy fájdalomcsillapítóra lett volna szükségem – fejtette ki véleményét Kondor Frigyes fuvarozó. – Éjszaka azonban ismeretlen helyen nehéz felkutatni a patikát, s kérdéses, hogy a kedvemért kinyitják-e. Általában nem. Ezért jó lenne, ha a benzinkutaknál vagy az éjjel-nappal nyitva tartó üzletekben hozzá lehetne jutni néhány alapvető tablettához. Persze csak olyat vennék, amelyet ismerek és korábban az orvosom is javasolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotelban gyógyított a táltosok utóda

A táltos jött, látott (legalább 200 embert) és sikert aratott. Kovács András, az Psmagyar Táltos… Tovább olvasom