Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vihar után - Sopronban napos, kellemes idő

A szombaton érkezett hidegfront nyomán felfrissült a levegő.


Vasárnap, 08 óra 10 perc - Friss reggel

Vasárnap reggel 8 órakor a megyében már csak 13-15  fokot mutatnak a hőmérők, a szombaton érkezett hidegfront nyomán felfrissült a levegő, az éjjeli minimumhőmérséklet 11,4 (Sopron) és 13,0 (Győr) között alakult. Összevetve a péntek éjjeli minimumokkal amikor 17,9-21,2 fok közötti értékeket mértünk megyénkben, igencsak friss reggelre ébredtünk - tájékoztatott Kiss Márton.

A csapadék területi eloszlása szeszélyes volt megyénkben szombaton, míg pl. Péren nem regisztráltunk csapadékot, csak villámlást és porvihart hozott a front, addig Fertőrákoson 13,2 mm esett. Többi mérőállomásunkon az alábbi értékeket mérték: Sopron 10,1 mm, Kapuvár 10,8 mm, Győr 2,3mm, Mosonmagyaróvár 6,8 mm.

Az előrejelzések szerint vasárnap és következő napokban ismét szárazra, naposra fordul az idő. Vasárnap még lesznek felhőátvonulások. Csütörtökig kellemesen meleg időre, 25-26 fokra, éjjel 11-14 fokra számíthatunk. Pénteken ismét megnövekszik majd a felhőzet és záporok, zivatarok várhatóak.

20 óra 33 perc - Szélvihar, zivatar Sopronban

20:20-kor Sopronban 13,8 , Győrben 17,3 fokot mérnek az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai.

A megye nyugati részén már zivatar van, a legerősebb széllökés az elmúlt órában Sopronban elérte a 92 km/h-t. Az este hátralévő részében még számíthatunk erős, viharos széllökésekre és zivatarokra, majd éjszaka nyugat felől csökken, felszakadozik a felhőzet, a szél fokozatosan gyengül az éjszaka második felében - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton.

Vasárnap több órás napsütésre, kisebb felhőátvonulásokra és nappal 21-24 fokra számíthatunk.

19 óra 33 perc - Őszies hőmérsékletek megyeszerte

Az elmúlt órában tovább csökkent a hőmérséklet megyénkben.

Északnyugati széllel egyre hidegebb levegő érkezik: 19 órakor Sopronban 16,6 fokot, Győrben 19,3 fokot mérünk. Nappal Győrben még 33,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az északnyugati szél megyeszerte erős, viharos: Sopronban a legerősebb széllökés elérte 81 km/h-t, de közeli  Kismartonban 98 km/h-s széllökést is mért az Osztrák Meteorológiai Intézet az elmúlt órában.

A következő órákban is marad a szeles idő, záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet a következő órákban még néhány fokot csökken, de a lehűlés nagyrészén már túlvagyunk - tájékoztatott Kiss Márton.

18 óra 43 perc - Vége a kánikulának

Míg egy órája még a megye nagy részén 30 fok volt, most már Győr térségében is megkezdődött a lehűlés.

18 órakor Sopronban már csak 18,2 fokot mutat az állomás hőmérője, miközben 2 órája még 32,4 fokot regisztráltunk.
Közben Győrben is északnyugatira fordult a szél, 17:50-kor még 31,7 fok volt, 16:10-kor már csak 25,1 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kistérségi riasztórendszerében naracs fokozatúra emelték a riasztást A Sopron-Fertődi,a Kapuvári , a Csornai és a Mosonmagyaróvári kistérségben. A riasztott jelenségek heves zivatar és károkozó széllökések.


17 óra 20 perc - A megye nyugati részén már megérkezett a felfrissülés

Jól szemlélteti mindezt, hogy 17 órakor Sopronban már csak 22,2 fokot mérünk, míg Győrben még 32,3 fokot mutat a hőmérő.
Sopronban már északnyugati szél fúj, a legerősebb széllökések eddig 65 km/h erősséget érték el.

Hamarosan a megye teljes területén visszaesik a hőmérséklet, a szél északnyugatira fordul és élénk, erős széllökések várhatóak.

Az OMSZ kistérségi riasztórendszerében a megye minden kistérségére narancs fokozatú riasztást adtak ki a szélerősödésre. Néhány órán belül már záporokkal, zivatarokkal is számolnunk kell - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

16 óra 58 perc - Este jön az enyhülés

Szombat este éri el hazánkat a hőséget lezáró hidegfront. Nyugaton heves zivatarok lehetnek.

Várhatóan utoljára szombaton lesz 35 fok feletti hőmérséklet, ezzel együtt piros hőségriasztás hazánkban, vasárnaptól kellemesebb idő ígérkezik - írja az idokep.hu.
 
Egy hidegfront robog hazánk felé Ausztria felől, mely várhatóan este 7 óra körül éri el a határt. Jelen számítások szerint a Duna vonalát és a fővárost éjjel 1-kor éri el a front. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki a várható heves zivatarok miatt a Dunántúlra.
 
Az idokep.hu szerint komoly szélviharra kell készülni nyugaton, a Kisalföld-Bakony-Balaton vonalon a legerősebb széllökések meghaladhatják a 100 km/h-t! A heves zivatarokat jégeső is kísérheti, akár 2 cm-t feletti jégmérettel. 

Szombat, 13 óra - Északnyugat felől hidegfront érkezik, vége a hőségnek

13 órakor a megyénkben még  kánikula van: az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásain 29,5 és 30,9 fok közötti hőmérsékleteket mérnek.

Várhatóan szombaton már nem lesz olyan meleg mint pénteken, amikor tetőzött a hőség és elmúlt meleg hét maximális hőmérsékleteit mértük.
Tegnap a legmagasabb hőmérséklet Mosonmagyaróváron 36,9, Győrben 36,7, Sopronban 35,0 fok volt, ezzel mindhárom nagyvárosunkban ún. hőségnap volt, melynek kritériuma a 35 fok vagy feletti maximális hőmérséklet. Ennél kissé alacsonyabb maximum volt Fertőrákoson (34,2 fok) és Hövejen (34,1 fok) - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

Az elmúlt éjjel alig enyhült a hőség, Sopronban a leghidegebb hajnali órákban is csak 21,5 fokig csökkent a hőmérséklet, de 20 foknál nem volt hidegebb Fertőrákoson és Győrben sem.

Szombaton már küszöbön a felfrissülés: a megyénk 30 fok feletti hőmérsékleteivel szemben Ausztriában 13 órakor Bregenzben 9,7, Innsbruckban 10,2, Salzburgban 12,7 fokot mérnek.

A késő délutáni órákban megyénket is eléri a hidegfront, habár ennyire hideg nem lesz mint Ausztria nyugati felén, de mintegy 10 fokot visszaesik a hőmérséklet és az északnyugatira forduló szél erős, időnként viharos lesz - zárta Kiss Márton.

Korábban:

A Nyugatmet.hu ezúton szeretné felhívni a várhatóan igen sok látogatót vonzó szombathelyi SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL rendezőinek figyelmét, hogy jelenlegi számítások szerint szombat késő délutántól kb. 17 és 21 óra között Szombathely térségében is előfordulhatnak zivatarok, amelyek környezetében viharossá fokozódó szél (80-90km/h vagy azt meghaladó), hirtelen lehulló nagymennyiségű csapadék (35-45mm) és jégeső (akár nagyméretű 2-3cm-es jégmérettel) igen nagy veszélyt jelenthet a kültéren tartozkódó emberekre!

A kialakuló zivatarcellák pontos útvonalát még nem lehet előrejelzeni, de akár nagyobb térséget egyidejűleg érintő jól szervezett viharrendszer kialakulásának is megvannak az esélyei. Kérem, kövessék figyelemmel előrejelzésünket, amelyet az újabb modellfutások eredményeivel aktualizálunk! - írja a Nyugatmet.hu.

Olvasóink írták

  • 1. IkvaHírLACEE 2011. augusztus 28. 21:11
    „Sopron-Virágvölgyben kerek 8mm volt, igaz, csak koraeste tudtam lemérni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontvesztés az NB II-ben: FTC II – SVSE - 2-0

A Ness Hungary NB II Nyugati csoportjában az SVSE a Ferencváros ellen játszott szombaton. Tovább olvasom