Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Vigyázat! Újra támad megyénkben a telefonkönyvvel trükköző cég

Fertőszentmiklósi olvasónk időben ˝kapcsolt˝, így nem fizetett ki majd 40 ezer forintot egy olyan szolgáltatásért, amiről semmit sem tudott.

A Magyar Telekom dizájnját idéző, számlának tűnő megrendelőlapot kapott fertőszentmiklósi olvasónk egy olyan cégtől, amely nem a Magyar Telekom. A történetét így foglalta össze portálunknak:

" A minap érkezett két számlalevél, az egyiket a saját kft-nk nevére küldték, a másikat pedig arra a cégére, amely már tizenöt évvel ezelőtt megszűnt. A lényeg az volt, hogy fizessek be egyenként 37 400 forintot a megrendelt szolgáltatásért.

Felháborodva felhívtam a levelet küldő céget, azt a választ kaptam, a szolgáltatás akkor lép életbe, ha kifizetem a számla összegét."

Olvasónk vállalkozóként naponta több levelet is kap. S ha nem kap észhez, akkor át is utalja a fenti összeget, ugyanis nagyban hasonlított az eredetire a számla.

Az volt azonban a feltűnő, s egyben a figyelemfelkeltő is, hogy már egy nem működő cég is kapott értesítést.

"Húsz éve vagyok üzletember, ha majdnem bedőltem neki, akkor mit tesznek a gyanútlan emberek" - zárta olvasónk.

A fenti esethez nagyban hasonló dolgok történtek már 2012-ben is. Akkor az index.hu ezt írta: nem számlát tartanak a kezükben, hanem üzleti ajánlatot „egy szolgáltatásnyújtásról szóló atipikus szerződés" megkötésére.

Az atipikus jelen esetben azt jelenti, ha jól értelmeztük, hogy a számlának hitt levélen szereplő összeg befizetésével a befizető lényegében leszerződik ezzel a céggel.

Régiónként változik az összeg?

A delmagyar.hu arról adott hírt a napokban, hogy egy makói olvasójuk is hasonló levelet kapott.

Érdekesség, a fizetendő összeg esetében 29 450 forint volt. A többi feltétel stimmelt.

A portál felidézte: a hvg.hu például nemrégiben megírta: a szóban lévő cég  tulajdonosának korábbi, hasonló tevékenységet folytató vállalkozását a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa tavaly másfél millió forintra bírságolta a megtévesztő reklám tilalmának megsértése miatt - új cége azonban ettől függetlenül küldi a leveleket.

Cserébe viszont az adatokat egy weboldalon közzéteszik, s egyéb hirdetésekben is szerepelnek. Igaz, két évvel ezelőtt még 34 900 forintot kértek. Az ár, mostanra 200 forinttal csökkent, s most nem az interneten, hanem egy nyomtatott telefonkönyvben szerepelnének.

Igaz, sem akkor, sem mostan nem közölték azt, mennyi emberhez jut el a hirdetés, illetve az sem, miként fogják majd terjeszteni. Csupa olyan fontos kérdés, amelyek válaszai ahhoz kellenek, hogy felelős döntést hozzunk.

A portálunk által megkérdezett szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy figyelmesen nézzük át a kapott levelet, és ilyen, kétséges esetben ne fizessen előre, hiszen semmilyen szolgáltatást nem rendelt meg.

S utólag pedig már nehéz bármit is visszacsinálni, ugyanis aláírásunkkal elfogadtuk a feltételeket.

Az ügyben többször is kerestük telefonon az érintett céget, azonban mindezidáig nem jártunk sikerrel.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Kisalföld-archívum

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar dal napja hetedszer, 33 színpadon - Zsirán is

Zsira ismét csatlakozott a Magyar Dal Napjához. A településen a Fogyatékosok Otthona szervezi a… Tovább olvasom