Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Vidéki fejlődés: csak átgondoltan lehetséges

Egy kistérség sikeres fejlesztéséhez alapos tervezésre és előkészítésre van szükség – vallja a vidékfejlesztésről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára, Németh Tamás.
– A vidékfejlesztés legfontosabb célja az élhető vidék megteremtése, helyreállítása. Ehhez a helyieknek képeseknek kell lenniük a környezet adottságait: erősségeit és gyengeségeit figyelembe véve gondolkodni. Alapvető feltétel, hogy az emberek szeressenek vidéken élni, legyenek büszkék mindennapi környezetükre. Lehet akár feneketlen is a kassza, nem ér semmit a felhasznált pénz, ha nem sikerül megfelelő célokat kitűzni – hangoztatta. Hozzátette: mindehhez nélkülözhetetlen az iskoláztatás, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása. Szóba jöhet például a mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar vagy a helybéli értékesítés. Másutt más lehet az előrevezető út: az erdős térségekben például a fafeldolgozás adhat munkát és megélhetést a környékbelieknek. Jó példák szerencsére már vannak: Mórahalom térségében például sikerült a magyar kertészeti termékekre alapozva létrehozni egy termelői értékesítőszervezetet (TÉSZ), amely azóta is sikeresen működik.

Egyelőre azonban nincs könnyű dolguk azoknak, akik a kereskedelem vagy a feldolgozóipar területén szeretnének érvényesülni. Jelenleg ugyanis túlszabályozott a rendszer, túlságosan szigorú előírások szabnak irányt a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, az üzletek működtetésének vagy éppen a konzervek előállításának.

Németh Tamás
Németh Tamás

– Nem arra kell törekedni, hogy laza előírások váltsák fel a mostaniakat, hanem arra, hogy a kettő között megtaláljuk az arany középutat, nagyobb teret engedve a vidéki vállalkozások fejlődésének – húzta alá a főtitkár.

A természeti adottságokra építve fejlődhet az idegenforgalom is a kistérségekben. Átfogóan kell gondolkodni, különben hiába a férőhely, a vendégek ezt önmagában már nem díjazzák. A falusi turizmusban fantáziát látóknak azt kell szem előtt tartaniuk, milyen lehetőségeket hordoz magában az adott helyszín.

A vidékfejlesztésben a főtitkár szerint nagyon sok függ a helybéliektől: a helyi tanárok, tanítók, a kistérségi értelmiségiek tudásának, képességeinek hasznosításától, illetve attól, hogy meg tudják-e tartani ezeket a szakembereket. Nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló pénzt jól vagy rosszul költik-e el. Felülről ezt nem lehet megoldani. Ha nincsenek hozzáértő, kitartó, a fejlesztést feladatuknak érző helyi vezetők, akkor ezt máshonnan képtelenség pótolni.

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2009. január 16. 08:33
  „Amíg a szemfényvesztés az úr, addig nincs is kiút, nemde...”
 • 2. TancsKaszabell 2009. január 15. 16:25
  „Hallottam ma az elnök úr nyilatkozatát.
  Sajnálom,de a bizalmam nem nőtt!Vajon miért?”
 • 1. FREDDY/S 2009. január 15. 16:07
  „Az elmúlt évtizedekben az mta ezt a magasról be is bizonyította, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentkezhetsz kis vasutasnak

Sopron - Gyermekeket vár a tavasszal újrainduló nagycenki kisvasút. A leendő kis vasutasok –… Tovább olvasom