Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vidéken könnyebb társulásban

Kistérség - Megéri társult formában működtetni a falvakban az oktatást. Amennyiben megfelelnek a követelményeknek, magasabb összegű normatívát vehetnek igénybe.
– Az állami támogatás igénybevételének szigorú feltételei vannak, amelyeknek az önkormányzati iskoláknak is meg kell felelniük – mondta el Rákóczi László, a lövői általános iskola igazgatója.

– A fenntartási költségek egyre kisebb százalékát fedezi a normatíva, így az önkormányzatoknak egyre növekvő mértékben kell hozzájárulniuk a kiadásokhoz. Ez pedig elkerülhetetlenné teszi a társulást. A lövői többcélú közoktatási intézményt öt község (Lövő, Nemeskér, Völcsej, Nagylózs, Simaság) társulása tartja fenn. A tapasztalatok szerint az oktatásszervezés mikrotérségi megoldása előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz.

Utánanéztünk, milyen feltételek mellett mekkora összegű normatívára számíthatnak a társult intézmények. Alapfeltétel, hogy az óvodában minimálisan meglegyen a 15 gyermek, az általános iskola alsó tagozatában szintén 15 tanuló, a felső tagozaton pedig 17 diák csoportonként. A társult intézmény tanévenként 1–4. osztályos tanuló után 74 ezer, 5–8. osztályos diák után 80 ezer forintra számíthat. A bejáró tanulók után a társult intézmény a normatíva másfélszeresét kapja meg.

Abban az esetben, amennyiben szintén társult formában, de helyben történik tagintézményi formában az oktatás, akkor az állami normatíva egységesen 74 ezer forint gyerekenként. A kistelepülések tagintézményi támogatása – az 1500 lakos alatti falvak esetében – független a létszámfeltételektől, ez egységesen 30 ezer forint támogatást jelent.

A normatívát minden esetben a kistérség igényli, majd átadják az önkormányzatoknak, amelyek az összeget kizárólag az iskolára fordíthatják.

– A fenntartóknak a határozatuk meghozatala előtt ajánlatos külső közoktatási szakember segítségét igénybe venni – tette hozzá Sárközi Ágnes, a Sopron környéki iskolaigazgatók munkaközösségének vezetője.

– A szakértő elfogulatlanul és érzelem nélkül segítheti elő a döntést. A megyében működik pedagógiai intézet, oktatási szakreferens, akik ezzel a kérdéssel is foglalkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőd új látványossága lehetne

Fertőd - Elkészült az Esterházy-kastély – és a Fertő vidéke – fogadócentrumának terve,… Tovább olvasom