Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Vibrációs tréninges kalandom a Power Plate-tel

Első találkozásom a Power Plate-tel kifejezetten rendhagyóra sikeredett. Tavaly egy ügyetlen baleset során kificamodott a vállam. 3 hetes kényszerpihenő után gyógytornát javasoltak orvosaim (x).

Ekkor ismerkedtem meg egy vibrációs készülékkel (akkor még nem tudtam, hogy mi ez, csupán „egy gép" volt számomra), amit akkor csak rehabilitációs gyakorlatokra használhattam pár hétig. Ezzel erősítettük a karomat. Korábban nem űztem a sportok egyik válfaját sem rendszeresen, ez ki is hatott a gyógyulásomra, bár ez a gép felgyorsította a javulást, azt gondoltam, nekem erre nincs szükségem, ezért nagyon sokáig éreztem a ficam negatív hatásait.

Több mint fél év (és rengeteg rám rakódott plusz kiló) után éreztem magam elég „erősnek" ahhoz, hogy ellátogassak a Hunyadi iskola futópályájára, mellette pedig néhányszor edzőterembe menjek. Teltek-múltak a hetek és bár minden egyes mozdulattal, méterrel (és még magammal is) meg kellett küzdenem, éreztem, hogy napról napra erősödöm, javul az állóképességem.

Éppen három hete egy beszélgetés során került szóba a Power Plate. Kolléganőm próbálta ki és ajánlotta, azt mondta, látja rajtam a pozitív változást és biztos benne, hogy ezzel még többet is elérhetek. Kértem a soproni Power Plate Centrumtól időpontot, és, hogy ne tűnjek túl „szőke nőnek" gondoltam megnézem, mire is vállalkozok, ezt találtam:

„A plató másodpercenként többször elmozdul a test alatt, amelyre a válasz az azonnali izomstabilizálás, az egyensúly megtartása érdekében. Ez a reflexes izom összehúzódás eredményezi a rugalmasság, a koordináció és az erő javulását."Ekkor tudatosodott bennem, hogy a vállficamom után is ezzel erősítettük a három hét alatt elsorvadt karizmom!

Jó tanácsként annyit kaptam még a kolléganőmtől, hogy edzés előtt pár órával inkább ne egyek, mert nem biztos, hogy jó lesz, ha teli hassal állok neki.

Szerdai napra, direkt munka utánra időzítettem az első edzést, gondoltam, ha a vállficamos gyógytornából indulok ki, akkor nehéz lesz. Tévedtem, ez sokkal keményebb volt, mint ahogyan azt én elképzeltem! Na, de nem szaladok ennyire előre.

A Csengery udvarban kellemes légkör fogadott, Ramóna (edző, üzletvezető) megmutatta, hol tudok átöltözni. Első meglepetésem a tágas öltözőből nyíló fürdő volt: a zuhanyzóban van tusfürdő, kikészített törülközők sorakoznak, ami otthonossá varázsolta nekem a szalont az első percben.

Mivel két gép van a Centrumban, örültem, hogy nem egyedül kell szembenéznem a kihívással. Ramóna elmondta, hogy 30 perces az edzés és mivel kezdő vagyok a gépen, 30-45 másodperces gyakorlatokat kell végeznem, miközben a gép vibrációs mozgást végez a talpam alatt. Folyamatosan ott volt mellettünk, megmutatta a mozdulatokat, segített, ha valamit nem értettem meg elsőre. Mint megtudtam, egy mozdulat a vibráció gyakoriságától függően 30-szorosára növeli a hatékonyságot, kvázi olyan, mintha egy felülés harmincat érne.

A feladat egyébként önmagában nem volt nehéz, egy általános tornaórához hasonlítanám a mozdulatsorokat: lábemelés,- tolás, oldalsó törzshajlítás, hasizomgyakorlatok, térdhajlítás, ollózás nyújtott ülésben stb. A gépen álltunk, ültünk, feküdtünk, s közben mindvégig vibrált alattunk a talaj. Az első 5 perc után már folyt rólam a víz, s amennyire büszkén mondogattam, hogy én már milyen edzett vagyok, le is tört a büszkeségem. Néha a 30 másodperc örökkévalóságnak tűnt, emellett persze jó hangulatban telt az idő, nagyokat nevettem azon, hogy még az orrom hegye is bizsergett a rezgéstől. Tény, hogy kitartás és egy pici akaraterő szükséges az első edzéshez.Már edzés után remegett a combom és éreztem minden egyes porcikámat, másnap pedig alig bírtam lábra állni! Ebben a 30 percben én annyira elfáradtam, hogy hazaérve szinte repültem az ágyba és délutáni pihenés címszóval másnap reggelig aludtam!

Egyrészt örültem, hogy végre van egy olyan edzés, amivel érzem, hogy nem hiába dolgoztam, másrészt a pokolba kívántam minden egyes lépcsőt másnap, ami az utamba került. Fel még valahogy felmentem, csak le ne kellett volna jönni! Kérdeztem Ramit, hogy rendben van-e ez így, azt mondta, hogy az első alkalommal olyan izmokat mozgattam meg, amelyeket eddig nem, ne lepődjek meg tehát, hogy kicsit fáj, a többi már fokozatosan jobb lesz.Immáron a 10. edzésen vagyok túl. Az alattam vibráló géppel összebarátkoztam, már hozzászoktam a rezgő talajhoz, és egyre jobban bírom azokat a 30 perceket, sőt, néha azon kapom magam, hogy „már vége?". A csajok megizzasztanak rendesen minden alkalommal, de minden edzés után (és főleg másnapokon) érzem, hogy ez nem csak egy testtájamat mozgatta meg, hanem mindenhol, a nyakamtól a vádlimig centiről centire. Szóval nekem ez kell!

És, hogy ne csak az én tapasztalataimat olvassátok, kérdezzétek meg mindazokat, akik ide járnak! Ha kerestek, engem heti háromszor biztosan megtaláltok a Power Plate Centrumban, gyertek el, próbáljátok ki magatok, milyen. Az első edzés egyébként ingyenes!

Bővebb információt a honlapon találtok!Cím: 9400 Sopron, Csengery út 23.
Telefon: 30/451-1417
E-mail: info@powerplatesopron.hu
Web: http://www.powerplatesopron.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron fogadja a lapátkerekes gőzhajót

Augusztus 28-án, kedden Linzből Budapestre érkezik a Schönbrunn lapátkerekes gőzhajó, amit a… Tovább olvasom