Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Vevők kezdeményezték a társulást

Magánemberek kezdeményezték azt a magyar termékeket propagáló találkozót, melynek során egy szövetkezet képviselői tartanak tájékoztatást működésükről Lövőn.

A szervezők régóta vágytak arra, hogy elsősorban magyar termékeket fogyasszanak.

– Vásárlóként sokat gondolkodtam azon, miként tehetnék többet az egészségemért. Soha nem értettem, miért kell messziről hozott zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanunk, melyek íze meg sem közelíti a hazait – kezdte Kovács Ibolya, a lövői rendezvény szervezőinek egyike. – Barátaimmal gyakran beszélgettünk erről, gondoltuk, össze kellene hozni a keresletet és a kínálatot, így talán mindenki jól jár. Felvettük a kapcsolatot a falvakban lakó ismerőseinkkel, így szembesültünk a gazdák problémáival. Akkor hallottunk az éppen induló Aranykorona Szövetkezetről, s megszerveztük ezt a találkozót: február 26-án, e hét pénteken este 6 órakor mutatkozik be a környékbeli érdeklődőknek a lövői szolgáltatóházban.

Az ötletgazdák a polgármesteri hivatalokba küldtek az értesítőkből, remélik, sokan elfogadják az invitálást, ami tagtoborzásként is felfogható. A szervezők szerint szükséges megoldást találni a közös munkára, mert a gazdák rájöttek arra: egyedül nehezen boldogulnak.

– Találkoztunk olyan problémával, hogy valakinek trágya kellett a földjére, de nem tudta, hova forduljon. Más takarmányt keresett, nem kapott a közelben. Ők is felvetették, milyen jó lenne egy tömörülés, akkor tudnának egymásról, arról, ki miben segíthetne a másiknak. Szeretnénk, ha a tagok között létrejönne a belső kereskedelem, de persze ez csak valamilyen társasági formában működhet. Ezért van szükség a szövetkezetre. A vevőket pedig olcsó, hazai termékekkel szeretnénk kiszolgálni, ezért üzlethelyiségeket keresünk. Sopronban az önkormányzattal már tárgyaltunk a témáról, bízunk abban, hogy hamarosan megnyílik a termelői bolt.


A szövetkezetről

Az országos szervezetet tavaly októberben hozták létre, mely kizárólag magyar alapanyagokból készült termékeket forgalmaz. Az ötletgazdák célja, hogy újraélesszék a magyar gazdaságot, hogy a termelők, állattenyésztők, kézművesek, szolgáltatók és vásárlók egymásra találhassanak. Terveik szerint kisebb körzetekben lerakatokat létesítenek, melyekben a betárolást és az onnan történő kiszállításokat intézik. A fuvarozók a szövetkezethez való csatlakozásukkal a szállítási feladatok megoldásában vállalhatnak szerepet.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2010. február 22. 21:44
    „Vegre!!! Alig varom, hogy magyar MINOSEGI es finom termekeket vehessek a multi selejt helyett.
    Magyar hus (es nem Dan disznobol keszult teliszalamit, Argentin marhahust, indiai csirket stb), magyar bio zoldsegeket, gyumolcsoket, gabonat, kukoricat - nem genkezelt MAGYAR magvakbol.
    Az a hir jarja, hogy az amerikai nagy gen ceg (nem akarom reklamozni a nevuket) mindent meg akar tenni globalisan, hogy a helyi Os magvak eltunjenek teljesen a piacrol. Igy az egyik legfontosabb lenne a magyar magvak megvedese es biztositasa a jovore vonatkozoan. Az is nagyon fontos, hogy a magyar allatokat csak regi modszer szerint etessek magyar alapanyagokbol es ne hasznaljanak gyogyszereket, antibiotikumokat es hormonokat. Ha ilyen tiszta, egeszseges, magyar arut tudnank Magyarorszagon vasarolni, biiztos vagyok benne, hogy a legtobb magyar allampolgar ilyet vasarolna, meg akkor is, ha kicsit dragabbb mint a mergezo multi-szemet. Remelem a tovabbi hireket is hallani fogjuk...csak igy tovabb!!!”
  • 1. zooberon 2010. február 22. 17:48
    „Éljen a Magyarok Szövetsége, mint alapító ötletgazda! Egyébként az Arany Korona Szövetkezetet külön írják, de ez most nem lényeges! Hajrá Vukics!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermekosztálynak gyűjtöttek Sopronban

Jótékonysági bált rendeztek szombaton a Vas-Villá’-ban, melyen fellépett a soproni Club-7… Tovább olvasom