Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Veteránok és ifjak a képviselő-testületben

Sopron újonnan megválasztott képviselő-testületében vannak „nagy öregek”, tapasztalt városatyák, és vannak aktív politizálásukat most kezdők is.
Sopron képviselő-testülete életkorát illetően rendkívül fiatal. A közgyűlés korelnöke, azaz a legidősebb képviselő, a fideszes dr. Zombori István mindössze 63 éves. – Itt születtem, az óvodától az egyetemig Sopronhoz fűznek az emlékeim – fogalmaz az erdőmérnök, aki először tagja a testületnek. Bár szorosan kötődik szülővárosához, munkája során még a Közel-Keletet is megjárta. – Az egyetem előtt rövid ideig segédmunkás is voltam, s az így szerzett tapasztalatokat máig hasznosítom – vallja be a képviselő, aki úgy fogalmaz: „Gyermeki kíváncsisággal és ifjúi lendülettel dolgozom." Dr. Zombori István édesapja pedagógus volt, nevét sokan ismerhetik: tizenhat különböző sportágban versenyzett és ő volt az, aki Sopronban elkezdte a kosárlabda oktatását. Mint fia meséli, otthon gyakran esett szó politikáról, de a mérnöki munka annyira lekötötte, hogy csak később kezdte aktív közéleti pályafutását.

Legutóbb Firtl Mátyás országgyűlési képviselő kampányfőnöke volt. „Profiktól tanultam" – jegyzi meg a képviselő, aki másfél éve nyugdíjas.
A legfiatalabb képviselő a 31 éves szocialista Németh Imre, aki már az előző ciklusban is a testület tagja volt, s mint kiderült, hiába fiatal, tapasztalt baloldali: – 1994 óta politizálok – mondta el a Kisalföldnek. – Még középiskolásként kezdtem, alapító tagja és alelnöke voltam Sopronban a Baloldali Ifjúsági Társulásnak. 1996 óta vagyok párttag, 2000 óta elnökségi tag.

Németh Imre mindkétszer listáról jutott be a testületbe, civil életében pedig a Sopron Holding Zrt. informatikai vezetője. Most kíváncsian várja az ellenzéki szerepet.

Veteránnak számít a testületben Kóczán Zoltán, aki egy rövid, másfél éves időszakot kivéve a rendszerváltás óta tagja a közgyűlésnek. – Mindegyik ciklus más volt – gondolkodik el a múlton a szabad demokrata városatya, aki hol ellenzéki szerepben, hol a hatalmon lévők képviseletében politizált. Legutóbb városüzemeltetési tanácsnokként segítette a polgármester munkáját. – Egyszerű lenne most azt mondani, hogy könnyebb az ellenzéki szerep. Nem így van, hiszen a felelősséget akkor is vállalja az ember – mondja Kóczán Zoltán, aki nem titkolja, az elmúlt négy év után fájdalmas újra a „másik oldalon" ülni, főleg, mert úgy érzi, jelentős sikereket értek el az előző ciklusban. – Sopron nyolcéves pangás után vált pezsgő, fejlődő várossá, de az országos politikai hisztéria miatt nem ezt értékelte.

„ Persze nem fogjuk most a sebeinket nyalogatni, hanem arra igyekszünk rábírni az új városvezetést, hogy folytassák a fejlesztéseket, nehogy visszaessen Sopron Csipkerózsika-álmába" – fogalmazott a civil életben mérnök-vállalkozó városatya.

Varga Szabolcs, bár először tagja a testületnek, a soproniak régi, személyesnek tűnő ismerőse. A színházban ismerhettük meg arcát, alakját, a világot jelentő deszkákat cserélte le – némi kitérővel – a közéletre. – Már 2002 óta nem vagyok tagja a társulatnak. Bár végleg nem szakítottam a színészettel, már nem játszom. Civilben vállalkozó vagyok, internetes kereskedelemmel foglalkozom – közölte Varga Szabolcs, azt sem titkolva, hogy csupán május óta tagja a Fidesznek. – Jobboldali családból származom, mindig is jobboldaliként gondolkodtam, a helyzet most érett meg arra, hogy erről számot is adjak – nyilatkozta a fiatal képviselő.

Pongrácz Attila ugyancsak most kezdi képviselői pályafutását, közvetett tapasztalatai azonban jócskán lehetnek, hiszen az előző ciklusban lánya, Pongrácz Nóra volt a Fidesz-frakció tagja. – A kettő nem ugyanaz. Nóri listáról jutott be, én egyéniben nyertem, méghozzá nagy többséggel – siet leszögezni Pongrácz Attila, aki 21 éves köztisztviselői munka után (növényvédelmi felügyelőként dolgozott a határon) most biztosítási tanácsadó. – Nóri lányomat most nagyon leköti a munkája, de jó tanácsokkal ellátott – árulta el a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágfalván főzött Dávid Ibolya

Az ágfalvi gesztenyefesztiválon főzött Dávid Ibolya, az MDF elnöke, közben válaszolt a sajtó… Tovább olvasom