Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Vesztett vonzerejéből a nyugat

Sopron - Nyugat-Magyarország – és így Sopron és környéke is – egyre kevésbé vonzó a kelet-magyarországi munkavállalók körében. A háttérben az áll, hogy gyakorlatilag telített a munkaerőpiac, másrészt pedig egyre többen látnak üzletet Románia uniós csatlakozásában.
Sopron és a nyugati határszél egykoron mágnesként vonzotta a „keletről" érkező vállalkozásokat, a befektetőket és a munkaerőt. Napjainkra a helyzet megváltozott.
 
A városban és a környékén nincsenek nagy építkezések, a keleti országrész egyre több támogatást kap, és Románia is vonzó lett a munkavállalók és a befektetők körében.
 
– A vállalatok, külföldi befektetők a keleti régiót, elsősorban a magyar és román határ közeli településeket választják – mondta Zongor Gábor települési szakértő. – A nyugati határszél sok szempontból telített, például az alacsony munkanélküliség következtében kevés a mozgósítható munkaerő. Tapasztalat, hogy az emberek nem szívesen adják fel otthonukat. Még akkor sem, ha egy költözéssel kedvezőbb anyagi lehetőségek és életkörülmények nyílnának meg előttük. Ennek némileg ellentmond, hogy például az iskolamentési akciók keretében sokan hajlandók lennének elköltözni. Vonzó számukra az ingyenes vagy kedvezményes lakáshoz jutás lehetősége. Éppen ezért is lett volna kívánatos, hogy tömegesen épüljenek bérházak. Ezek alkalmasak arra, hogy a pályájukat kezdők, vagy – pénzügyi, munkahelyi – válságban lévő családok esélyt kapjanak a könnyebb életkezdésre.

Sopronban és a környékén egyre kevesebb a nagy építkezés. A nyugati határszél sok szempontból telített, például az alacsony munkanélküliség következtében kevés a mozgósítható munkaerő.


A települési szakértő hozzátette még, a folyamat önmagát gerjeszti. Azaz a termelő vállalatok megjelenése után rövid időn belül várható, hogy az adott városban egy nagy üzletközpont is építkezésbe kezd. S ezt követően jön a konkurencia, hiszen az embereknek lesz „felesleges" pénzük, amelyet el tudnak költeni. Sopronban és a város környékén ez a fajta átalakulás lezárulni látszik.

– Évekkel ezelőtt jöttünk Sopronba, akkor, amikor még nagy volt a lakásépítési láz – mondja az egyik Debrecen környéki építőipari vállalkozó. – Kis túlzással, de válogathattunk a munkák közül. Ma már más a helyzet. Úgy tűnik, sokan vagyunk, ezért aztán egymás alá ígérünk, de van egy határ, ami alá nem mehetünk, ha mindent szabályosan végzünk és az embereimet is bejelentem, márpedig nálam nem dolgozik feketemunkás. Mondok egy példát. Egy ház szigetelése – négyzetméterenként – csak a munkadíjat számolva 2000 forint. Én ennyiért tudom elvállalni, de mások 1700 forintért, vagy ennél kevesebbért is elvégzik a munkát. Egyre több vállalkozó szorul ki a piacról, ezért egyre többet dolgozunk otthon, s ha így megy tovább, végleg visszatelepülünk, mert a keleti határszélen most kezdődik az, ami itt a rendszerváltás után. Románia uniós csatlakozásával pedig megnyílt a lehetőség, hogy ott dolgozzunk, mert a nagy építkezések miatt kevés a hozzáértő munkaerő.

Persze azért Sopronban még jócskán találni más vidékekről érkezett munkaerőt. Részben a vendéglátó- és szórakoztatóiparban – abban a reményben, hogy egy idő után Ausztriában tudnak elhelyezkedni –, másrészt pedig olyan munkakörökben, amit az itteniek nem vállalnak.
 
A lehetőségek azonban egyre szűkülnek. Ez a tendencia érzékelhető az ingatlanpiacon is.
 
A keleti határszélen összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak az ingatlanárak, s egyre több erdélyi magyar és román vásárol magának lakást, házat, hétvégi pihenőt, éppúgy, mint annak idején a nyugati országrészben az osztrákok vagy a németek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykőre egyre több turista kíváncsi

Fertő-part - Hegykőre az év első nyolc hónapjában másfélszer annyi belföldi vendég érkezett, mint… Tovább olvasom