Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Vészhelyzetben menteni kell!

Sopron és környéke - Az úszómestereknek nem kötelező évről évre gyakorlati vizsgán bizonyítani rátermettségüket, elegendő a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat. Ugyanakkor a fürdőzők azt várják el tőlük, hogy vészhelyzet esetén gyorsan mentsenek.

Nagy port vert fel annak a huszonöt éves fiatalnak a tragédiája, aki a Tómalom fürdésre tiltott részén lelte halálát. Felvetődik a kérdés: az úszómester miért csak csáklyával kereste a testet, s miért nem ugrott be a vízbe, amint azt a vendégek közül többen is tették?

– A jogszabály szerint valamennyi fürdőben alkalmazni kell elsősegélynyújtásban jártas személyt a teljes üzemidő alatt. Természetes fürdővizek esetén az üzemeltetőnek vízi mentésben jártas úszómestert is kell foglalkoztatnia – mondta el a Kisalföld kérdésére dr. Ács Gabriella kistérségi tisztiorvos. – Úszómester kizárólag az a személy lehet, aki a vízi mentésben való jártasságáról érvényes igazolással rendelkezik és egészségügyi alkalmasságát az orvos igazolja. Az úszómester feladatköre a dokumentált fürdőterületre terjed ki.

A jogszabály szerint valamennyi fürdőben alkalmazni kell elsősegélynyújtásban jártas személyt a teljes üzemidő alatt.
– Évente felülvizsgáljuk az úszómesterek szív-, tüdő- és idegrendszeri állapotát, EKG-vizsgálattal együtt – tudtuk meg dr. Erhardt Géza foglalkozás-egészségügyi főorvostól. – Többnyire 20–40 év közöttiekről van szó. Ugyanakkor elvileg nincs akadálya annak – ha az illető egészségi állapota kiváló –, hogy valaki egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig úszómester maradhasson. Új és új gyakorlati vizsgára azonban nem kell kötelezni őket.

A szakemberek a felelőtlen magatartás megakadályozását tartják a legfontosabbnak. Ezzel együtt a helyes fürdőzés szabályainak alkalmazására hívták fel a figyelmet: első a zuhanyozás, a végtagok locsolása, ezt követheti csak a habokban való fokozatos megmártózás.

A keddi tómalmi tragédia kapcsán ugyanakkor olvasóink azt is felvetették: mi van akkor, ha a fizetős oldalról úszik át valaki a nádashoz, ahol tilos fürdeni, hiszen az ezt megtiltó tábla csak a túloldalon olvasható, nincs kibójázva a tiltott terület.

Mindezzel kapcsolatban az üzemeltető vízművek vezérigazgatója, Hegedüs László kifejtette: nem bójázzák ki a fürdésre alkalmas területet, hiszen az úszómester feladata, hogy figyelmeztesse a szabályokat megszegőket. Ezen túlmenően azonban a fejlesztési elképzelések között szerepel a túlpart fürdőzési célra való bevonása.

Olvasóink írták

 • 7. miria 2009. augusztus 05. 06:54
  „sajnos már a tényeken nem lehet változtatni . Öszinte részvétem a családnak . Egyébként nem értem miért szüntették meg a zárás elötti uszójegyet . Sokan mentek le munka után egy félorás uszásra , most a 4 orátol kedvezményes jegy több mint a duplája lett . Kevesebben is jönnek .”
 • 6. neuhauser 2009. augusztus 03. 10:03
  „Tényleg, miért is nem merült a vízbe a mester ember? Nem vitatom, hogy tud úszni, na de a fenti írásból is kiderül, hogy az kevés (csáklyázni meg szerintem holttest után kellene, nem éppen elmerült ember után).
  30 éve járok Tómalomra fürdeni-úszni és mivel nem félek a víz alatti közegtől egészen biztosan bemegyek és lemerülök, ha fuldoklót kell menteni...de nekem nincs papírom, hogy vízi mentő lennék.
  Szerintem is mindegy egy mentő kora: tudjon-merjen gyorsan cselekedni, víz alá merülni - menteni és az újraélesztési A B C kötelező gyakorlat. Biztos, hogy képesek erre Tómalmom?”
 • 5. egysoproni_ 2009. augusztus 02. 20:54
  „A Concord Speciális mentőcsporot szerintem szívesen elvállalná a fürdőfelügyeletet... Igaz, lehet, hogy egy csákjázás 54 ezer Ft lenne...”
 • 4. Toma 2009. augusztus 02. 18:51
  „Én évek óta járok le Tómalomra és nos hát lehet én is csatlakozom ha elmerülnék akkor inkább hagyják had maradjak ott . Nekem sem kell az ha valami oknál fogva túl élném a szúrt sebeimet keljen ápolni nem is azt a traumát hogy majd nem ott maradtam szóval meg gondolandó kitől várjuk hogy segítsen... magunkra , barátainkra és vad idegen strandolókra”
 • 3. Weezer 2009. augusztus 02. 10:17
  „Nemjárunk Tómalomra... :D”
 • 2. lenk 2009. július 31. 23:34
  „Hurrá! Nem lesz kibójázva! Mindenki vigyen magával mérőszalagot, ha az úszómesterek netán olyan elfoglaltak lesznek, mint a minap, hogy nem érnek rá szólni! Az egyikük olyan elmerülten fejtette a keresztrejtvényt az árnyékban... Egyébként az egészségi alkalmasság kritériuma, hogy negyven méterig lássanak? Nos mindegy, sokmindent megértem már a Tómalmon, úgy gondolom, nem viszek mérőszalagot, úszom, amerre ötvenhét éven át, amerre kedvem tartja. Ha úgy tetszik, saját felelősségre is. Ha kell írásba adom. Jobb is ha nem próbálnak menteni, még kiszúrkálnák a szememet a csáklyával.”
 • 1. lolita 2009. július 31. 11:57
  „Tehat gyakorlati vizsgara nem kötelezhetik öket,ez röhely! Pont ez a lenyeg hogy veszely eseten menteni tudjon!Hiaba egszseges ha nincs ,vagy keves a gyakorlata megall az esz! Itt Ausztriaban minden szezon elött kemeny vizsgakon mennek at ahol megallapitsak alkalmas -e meg vagy mar lejart az ideje.Pont egyik ismerösöm aki ezt csinalja mar 5 eve,az iden mar nem felelt meg holott egszsegileg OKE!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leárazás: tényleg akciós az ár, vagy minden bolt hazudik?

Ötven, hetven százalékos leárazásokkal csábítanak nyári cikkek vásárlására az üzletek. Eisenstadti… Tovább olvasom