Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Vészhelyzet a valóságban

Sopron - A sürgősségi betegellátás nem minden beteg számára jelent azonnali ellátást. Ezt orvosnak és betegnek egyaránt meg kell tanulnia Sopronban is.
A soproni Erzsébet-kórházban is megvalósították már az amerikai filmekből oly jól ismert sürgősségi osztályt (ER – Vészhelyzet), de persze az élet más, mint a film. Sopron sem Chicago, ezzel együtt a kórházban dolgozóknak és a város lakóinak is meg kell tanulniuk, mi a feladata a sürgősségi osztálynak, milyen problémákkal lehet felkeresni és mik azok a betegségek, amelyekkel nem itt kell jelentkezni.

– A sürgősségi osztály elsősorban azoknak a betegeknek az ellátására jött létre, akik gyors beavatkozás nélkül egészségkárosodást szenvednének. Célunk a diagnózis gyors felállítása, a terápia azonnali megkezdése, a szövődmények megelőzése és az egészségi állapot helyreállítása – foglalja össze a tudnivalók lényegét az osztályvezető főorvos, dr. Orbán Ferenc, s hozzáteszi: a sürgősségi betegellátás nem egyenlő a betegek sürgős ellátásával! Téved, aki az új kórházi osztályban a várakozás nélküli kezelés lehetőségét látja. A sürgősségi csapatnak kötelessége – és ezzel éppen az életveszélyben lévőket védik –, hogy megfelelően osztályozzák az ideérkezőket: aki valóban súlyos állapotban van, az tíz percen belül ellátást kap, ám aki napok óta szenved a fejfájástól, az itt is várni kényszerül, amennyiben az osztályozás során sürgősebb esetet elésorol a rendszer. Vannak problémák, amivel jobb, ha először háziorvoshoz fordulunk, s amennyiben lehetséges, ő utalja tovább a beteget a magasabb szintű szakellátó felé.

A sürgősségi osztályon az igazán súlyos eseteket tíz percen belül ellátják, aki azonban nincs életveszélyben, azt más osztályra irányítják. Fotó: Magasi
A sürgősségi osztályon az igazán súlyos eseteket tíz percen belül ellátják, aki azonban nincs életveszélyben, azt más osztályra irányítják. Fotó: Magasi

A sürgősségi osztályon naponta 60–80 valóban veszélyben lévő beteg ellátását végzi az erre kiképzett személyzet. Felszereltségük és tudásuk garancia arra, hogy elhárítsák a fenyegető bajt. Lehetőség van a 24 órás kezelésre, de gyakran az akut probléma elhárítása után innen kerül a beteg a megfelelő osztályra. Többé nem fordulhat elő, hogy egyik osztályról a másikra küldik a beteget, mert nincs még pontos diagnózis, s itt is, ott is drága vizsgálatokat elvégezve igyekeznek behatárolni a különböző szakterületeken a probléma forrását. A sürgősségi osztály révén a betegforgalom szervezhetősége és átjárhatósága javul, a fekvőbeteg-osztályok indokolatlan terhelése csökken, az egy helyre koncentrált diagnosztika és terápia pedig gazdaságosabbá és biztonságosabbá teszi a kórház működését.

Gyakorlati tudnivalók

A sürgősségi osztály a főépület földszintjén, balra található. Mint mindenütt a világban, itt is piros táblával jelölik. Beutaló nélkül is fogad betegeket. Az igazán súlyos eseteket tíz percen belül megvizsgálják, aki azonban nincs életveszélyben, azt megfelelő időben véglegesen ellátják, esetleg megfigyelik, vagy más – szakmaspecifikus – osztályra irányítják. A sürgősségi ellátásban a betegség súlyossága, hirtelen kezdete, életet veszélyeztető állapota szerint osztályozzák a betegeket, s ehhez rendelik az ellátás idejét, „sürgősségét". Aki azért jön ide, mert a háziorvos rendelési idején túl „ér rá" orvoshoz menni, külföldi munkavállalás miatt nem tudja igénybe venni vagy egyéb nem sürgős problémával jelentkezik, annak esetleg csalódnia kell, mert elküldhetik a következő napi szakrendelésre. Hiszen a sürgősségin szigorú rendszerben dolgoznak, éppen azért, hogy mindig időben és szakszerűen el tudják látni azokat, akik valóban veszélyben vannak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtőzködő festmények a városházán

Sopron - Hillebrand Imre csakúgy, mint 14 éve minden esztendőben, idén is elkészítette falinaptárát.… Tovább olvasom