Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Vészesen fogy a magyar

A KSH adatai szerint az év első öt hónapjában a születések száma több mint két százalékkal csökkent, a halálozásoké viszont hét százalékkal emelkedett. Sopronban azonban éppen ellenkező a tendencia.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az év első öt hónapjára vonatkozó demográfiai adatokat. A népességfogyásban újabb negatív rekordot állítottunk fel, az elmúlt év azonos időszakához képest 30 százalékkal nőtt a fogyás mértéke. A tendencia Európa egészére jellemző, az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a kibővült Európai Unió lakossága mintegy 30 millióval lehet kevesebb. A népszaporulat csökkenése a hatvanas évektől tapasztalható, a nyolcvanas években gyorsult fel, Magyarországon pedig a rendszerváltás után öltött aggasztó méreteket. 
Dr. Szretykó György, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense szerint a rendszerváltás utáni újliberális gazdasági és pénzügypolitika olyan változásokat eredményezett, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a népesség számának alakulását.

Az áremelések sokkal nagyobb mértékűek, mint a béremelések, a lakosság elszegényedése, a munkanélküliség növekedése nem teremti meg a feltételeket a családalapításhoz. A fiatalok kevesebb gyermeket vállalnak, előbb a feltételeket próbálják megteremteni.  Ha a lakásvásárlás kedvezményes kamattámogatása is megszűnik, a fiatalok csak a családjuktól remélhetnek segítséget. Azoknak, akik nem számíthatnak a szüleikre, nem lesz esélyük lakáshoz jutni. A szakember szerint kialakult egy olyan réteg is, akik a karrierjüket előtérbe helyezik, élettársi kapcsolatban élnek, gyermekvállalásra pedig nem is gondolnak.

A társadalom elöregedése a falvakban a legszembetűnőbb, a fiatalok a városokban próbálnak munkát találni. A népességcsökkenés megállításához változtatni kellene a családpolitikán – mondja dr. Szretykó György. Nagyon hiányoznak a szociális bérlakások, a megfelelő jövedelmet jelentő főállású anyaság is ösztönzőleg hathatna. Emellett természetesen elengedhetetlenül szükséges új munkahelyek teremtése, ehhez azonban mobilizálni kell a helyi erőforrásokat. Az EU-s pályázatokra már most fel kell készülni, hiszen a beruházási összegek felével az adott településnek rendelkeznie kell.

A statisztikát böngészve azt láthatjuk, hogy Nyugat-Magyarország az országos adatoknak az ellenkezőjét mutatja. Az országon belüli vándorlás főként ebbe a régióba irányul, itt nem csökken, sőt, inkább nő a lakosság száma. Sopronban a tavalyi évhez képest több gyermek született és kevesebb volt a halálozás. A földrajzi fekvésből adódó kedvezőbb gazdasági körülmények jobb életfeltételeket teremtenek – állítja a szociológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megegyezés a kártérítésről

Szakértők bevonását tervezik annak megállapítására, hogy mennyi kártérítést kell fizetniük a Fertő… Tovább olvasom