Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Veszélyesek a patakparti fák

A hétvégi vihar két nyárfát döntött be egy Ady Endre úti ház kertjébe, emiatt a lakók panaszkodnak.
A panaszoshoz ugyanarról a területről már bedőlt egyszer egy koros fa, de a Rák-patak és medrének fenntartója eddig a kárelhárításon kívül – anyagi forrás híján – nem foglalkozott az üggyel. – Amíg nem dőlnek ki a fák, senki sem hiszi el nekünk, hogy veszélyesek – meséli az Ady Endre úton lakó, 78 éves Nemes Lászlóné. – A kertünk végében folyik a Rák-patak, túlpartján, a kerítésen kívül közel harmincéves nyárfasor van. Az utóbbi időben, ha fújt a szél, nem mertünk kimenni a kertbe, mert olyan ferdén álltak. A most kidőlt nyár kidöntötte két diófánkat is.

– Lakossági bejelentésre nem vágathatunk ki fákat – mondja Papp László, a Kapuvári Vízitársulat ügyvezető igazgatója. – Mivel a patak, valamint annak a medre állami tulajdonban van, így hozzánk tartozik a kertek alatt levő hársfák többsége is. A biztosító felmérte a kárt és elvégeztük a fa feldarabolását. A veszélyesnek ítélt többi fa kivágásához az önkormányzat környezetvédelmi referensének a véleményezése is kell, ezt most elindítjuk.

A Kapuvári Vízitársulat már idén is szerette volna megkezdeni a Rák-patak medrének felújítását, túl vannak a tervezésen és engedélyeztetésen is, de állami forrásból nem kaptak rá pénzt. A soproni önkormányzat költségvetésében ötmillió forintot biztosított idén erre a célra, de az 50–60 millió forintos teljes költségnek ez csak töredékét teszi ki. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium viszont idén nem írt ki erre a fejlesztési területre pályázatot. Papp László bízik abban, hogy jövőre elindulhat a munka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balkáni közállapotok

Se rendes áramszolgálatás, se fűtés, se meleg víz nincs a Rákóczi utcai diákszállón – állítják az ott élő egyetemisták, akik elkeseredettségükben Walter Dezső soproni polgármesterhez fordulnak segítségért. Az ügyben a városvezetés az áramszolgáltatót is megkereste. Az gyetemisták közül több mint hatvanan írták alá azt a Walter Dezső polgármesternek címzett petíciót. Tovább olvasom