Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Veszélyes lehet az internethasználat

A fiatalokat érintő veszélyekre hívta fel a figyelmet az Insafe, a biztonságos internetezést propagáló nemzetközi szervezet.
Az Insafe a biztonságos internet napja alkalmából közzétette a fiatalok internetes viselkedését vizsgáló felmérésének első eredményeit. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készített páneurópai felmérés tanulsága szerint a 15–17 éves korcsoport a legveszélyeztetettebb.
A válaszadók 56 százaléka személyes adatokat is közzétesz közösségi oldalakon, a 10 és 18 év közötti fiatalok 11 százaléka teljesen egyedül megy el az első találkozóra újdonsült webes ismerősével, a 10 éves vagy annál fiatalabb válaszadók 35 százaléka a hozzá eljutott erőszakos vagy szexuális tartalmú képeket egyből továbbítja barátainak.
A válaszadók 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon, és szükség szerint magánéleti részletekkel is szolgál. Amennyiben online-játékot kínáló webhelyen regisztrációt kérnek, akkor a többségük (53%) a valódi személyes adatait adja meg.

– Valóban aktuális a probléma, hiszen praxisomban is megszaporodtak az utóbbi időben az internet káros hatásából eredő problémák – mondta el a Kisalföldnek dr. Belényessy Ibolya pszichopedagógus. – A gyerekek sajnos tapasztalatlanul és naivan ülnek le a gép elé. Az élet más területén érvényes szülői kontroll itt elmarad, hiszen felügyelet nélkül játszhatnak, ismerkedhetnek, sőt, akár virtuális állatot is nevelhetnek. Gyakran teljesen életszerűtlen szituációba kerül a fiatal, de ez a kisebbik probléma. A gyanútlan gyerekeket gyakran találják meg pedofilok, aberrált felnőttek a világhálón. Előfordult, hogy a névtelenség homályába burkolózó férfi megrendelt ezt-azt a gyereknek, amiért cserébe azt kérte tőle, hogy a webkamera előtt fokozatosan vetkőzzön le. Szerencsére feltűnt a dolog a szülőknek, de a kukkoló kilétére sajnos, nem derült fény.

Talán megnyugtató lehet, hogy a fiatalok 73 százaléka tesz valamilyen óvintézkedést, amikor találkozóra megy egy interneten szerzett új ismerőssel. Ugyanakkor a 14–17 évesek körében gyakrabban fordul elő ez a fajta találkozás, így ők fokozottabban érintettek ennek veszélyeiben is.

Dr. Belényessy Ibolya azt is hozzátette, a serdülőkre inkább az ismerkedési oldalakon leselkedhet veszély. – Az első szerelem érzését ilyen módon egy virtuális partnerrel éli meg a gyerek – folytatta a pszichopedagógus. – Az ismerkedésnek ezt a módját azért választják főként a lányok szívesen, mert a saját korosztályukból nem találnak olyan partnert, akire kivetíthetnék ezeket az érzelmeket. Azt azonban nem is sejtik, hogy perverz felnőtt állhat a nagy szerelem mögött. Sajnos olyan tapasztalatom is volt, hogy a fiatal fiú egy furcsa beállítottságú, idősebb hölgybe lett ilyen módon szerelmes. A személyes találkozón persze kiderült a turpisság, csalódást okozva ezzel a fiatalnak.
A legveszélyeztetettebbek az érzelmileg sérült, gátlásos fiatalok, valamint a jól viselkedő, de magányos, szeretetet igénylő gyerekek. Már az internethasználó 6–7 éves korosztályban felléphetnek hasonló problémák, de a 12–14 éveseknél fokozódik a helyzet.

– Azt szoktam tanácsolni a szülőknek, hogy igyekezzenek a számítógépet lehetőleg nem a gyerekszobában elhelyezni, hanem valamilyen közös helyiségben – tett hozzá dr. Belényessy Ibolya. – Így bármikor felügyelhető, hogy éppen milyen oldalakat böngész a gyerek. De a korlátok közé szorított internetezési idő és a webkamera-használat felügyelete is fontos kitétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melinda hercegné nem tűnt el

Dr. Ottrubay Istvánt, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatóját azzal gyanúsítják oldalági rokonok, hogy a családi vagyont megörökölt Esterházy Melinda hercegnét elzárva tartja a külvilágtól. A hercegné a héten tett budapesti látogatásakor kiállt unokaöccse mellett. Tovább olvasom