Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Veszélyes csomópont

A közelmúltban több baleset, köztük halálos kimenetelű szerencsétlenség is történt a Nagycenk melletti 84–85. számú főút kereszteződésében. A helybéliek körforgalmat szeretnének.
A nagycenki Grundtner Erzsébet a Balaton és a Győr irányába kettéágazó kereszteződés közelében lakik. Mint mondja, azt tapasztalja, a helyismerettel nem rendelkező autósok sokszor nem tudják eldönteni, merre menjenek tovább. Ilyenkor hirtelen váltanak irányt, ami megzavarhatja a többi autóst. – A kereszteződésben vannak táblák kihelyezve, de azok pont az út végén találhatók, és az autós csak az utolsó pillanatban veszi észre. Megítélésem szerint túl későn derül ki, kinek van elsőbbsége – mondta.

Grundtner Erzsébet másik problémája, hogy a nagy forgalmú csomópont éjszaka nincs kivilágítva. – Többször láttam, amikor egy-egy kamion vagy személyautó lecsúszott az útról, mert későn vette észre a kanyart.

A nagycenkiek véleménye szerint körforgalom tehetné biztonságosabbá a kereszteződésen való áthajtást. Egy másik lehetőségként közlekedési lámpák felszerelése jöhet szóba, a lámpák azonban esetenként indokolatlanul gátolnák a folyamatos haladást.

– A nagycenki csomóponton a közeljövőben biztosan nem létesítünk körforgalmat – mondta el érdeklődésünkre Wimmer József, a megyei közútkezelő kht. főmérnöke. – Oka, hogy a kereszteződés túl nagy, messze esnek egymástól a leágazások, ezért a biztonságos körforgalom kialakítása túl költséges lenne, jelenleg nincs rá pénz.

A főmérnök hozzátette: a majdan épülő M9-es autóút – amely a települést is elkerüli – tehermentesíti majd a kereszteződést. – Amíg elkészül a gyorsforgalmi út, addig is azon dolgozunk, hogy a balesetveszélyt csökkentsük. Szóba jöhet táblák kihelyezése, sárga burkolati jelek felfestése, valamint a burkolatba fényvisszaverő prizmák elhelyezése, ami sötét és ködös időben is mutatja a helyes útirányt.
„ A nagycenki csomóponton a közeljövőben biztosan nem létesítünk körforgalmat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsúfoltak a helyi buszjáratok

Zsúfolásig telnek a soproni buszjáratok reggel és kora délután. A problémát az jelenti leginkább,… Tovább olvasom