Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán Még több cikk.

Veszélyes a negyedórás sorompó Sopronban

A soproniak tapasztalata szerint gyakrabban előforduló jelenség, a GYSEV szerint egyedi eset, hogy a Batsányi utcában legalább 15 percig van leeresztve a sorompó. A bosszúság semmi ahhoz képest, hogy milyen balesetveszélyes ez: sokan elunják a várakozást és nekiiramodnak.

Történetesen az első sorból nézhettem végig a napokban mindazt, amiről olvasóink már többször beszámoltak: mi történik akkor, ha túl sokáig jelez tilosat a sorompó. A Batsányi utcai, forgalmas vasúti kereszteződésben közel száz gyalogos gyűlt össze a sínek mentén, az autósor végét látni sem lehetett, a közeli iskolából hazafelé tartottak a gyerekek.

A tizedik várakozással töltött perc után sokan – és nem csak gyerekek! – türelmüket vesztve átsiettek a síneken. A balesetveszély nyilvánvaló volt.

A Batsányi utcai vasúti átjáró forgalmas, a várakozók között sok a gyerek, már csak ezért sem mindegy, mennyire biztonságos. Fotó: Magasi
A Batsányi utcai vasúti átjáró forgalmas, a várakozók között sok a gyerek, már csak ezért sem mindegy, mennyire biztonságos. Fotó: Magasi


– Hogy működik az automata rendszer? – kérdeztük elöljáróban Rázó Lászlót, a GYSEV Zrt. szóvivőjét.

– A vasúti átjárókban a sorompók állítása mind a nyílt vonalakon, mind pedig az állomási sorompók esetében automatikusan történik. A nyílt vágánynál, amennyiben a vonat bizonyos távolságon belülre ér, a sorompó tilos jelzésre vált, majd amikor a vonat áthaladt a vasúti átjárón, ismét szabad jelzést mutat.

Ettől némileg eltérnek azok a sorompók, amelyek közvetlenül az állomások mellett vannak, ilyen a Batsányi utcai sorompó is Sopronban. Ez esetben a fénysorompó akkor kezd tilos jelzést mutatni, amikor az állomásról induló vonat az irányítótoronyból megkapja az engedélyt az indulásra.

Ezek után még nagyobb kérdés, miért tartott múlt csütörtökön negyedóráig, míg a szerelvény megérkezett.

Rázó László elmondta, azon a kora délutánon a soproni állomásról Ausztria felé közlekedő vonat megkapta az irányítótoronyból az engedélyt az indulásra. Ezáltal a Batsányi utcai átjáróban a sorompó tilos jelzésre váltott. Az állomás és az átjáró között azonban a vonat mozdonyvezetője műszaki hibát, fékproblémát észlelt.

Ezért megállította a vonatot, majd megpróbálta a kisebb műszaki hiba elhárítását, ezt pedig jelezte a forgalmi szolgálattevőnek. A hiba elhárítása mintegy tíz percig tartott, ezután a vonat folytathatta útját. Hasonló esetben lenne lehetőség a sorompó manuális átállítására, de akkor a vonat egyrészt nagyon közel volt a Batsányi utcai átjáróhoz, másrészt bármelyik percben elindulhatott, ezért a szakemberek nem tartották biztonságosnak, hogy a sorompón szabad jelzést adjanak.

A múlt heti eset után a türelmesen várakozó gyalogosok nagy tapssal köszöntötték az átjáróban végre végiggördülő szerelvényt, aztán mindenki folytatta az útját.

De mit kell tenni akkor, ha negyedóra elteltével is csak pirosan villog a fénysorompó?

Ha valaki meghibásodást tapasztal, a vasúttársaság bármely elérhetőségén (Sopronban az 517-212-es számon) jelezheti, ez esetben a szakemberek azonnal megvizsgálják az adott vasúti átjáró műszaki berendezéseit. Hogy hány perc után jogos a türelmetlenség? A szóvivő szerint a 15 percet meghaladó várakozás után érdemes jelezni a problémát a vasúttársaságnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem Sopronban: jelentkezés keddtől

A Soproni Nyugdíjas-egyetem belépődíj nélküli őszi szemeszterére október elsejétől, keddtől várják a… Tovább olvasom