Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Veszélyben a szelídgesztenyék

A Fenyves sor területen lévő gesztenyefák helyi védetté nyilvánítását kezdeményezte egy egyesület.
– A csendes Fenyves sor helyén egykor az erdő volt az úr. A város felé helyezkedett el a gyümölcsös, a magasabb részeken pedig a szelídgesztenyés – mondja Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület társelnöke. – Az egyesület a közelmúltban kezdeményezte az egyhektáros terület helyi védettség alá vonását. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a közelben lakók tudomására jutott hírek szerint az Atomerőmű el akarja adni az ingatlant és a hozzá tartozó kertet. Ha az itt álló fák nem élveznek védettséget, még az is lehet, hogy építkezési területként hasznosítanák a gesztenyés helyét.

Génrezervátum lehetne

– Leírásokból tudjuk, hogy ezt a területet úgy 250 évvel ezelőtt kezdték bevonni a művelésbe, a most itt álló fák tövei valaha az erdőben álltak. A Paksi Atomerőmű üdülőjéhez tartozó egyhektáros kert értéke többek között az, hogy egészségesek a koros fák. Szakemberek tudják, hogy az ilyen dupla törzsű példányok élettörténete akár 500 évre is visszanyúlhat. Ez az utolsónak megmaradt, összefüggő szelídgesztenyés, ami akár génrezervátum is lehetne – mondja Hárs Olivér. A kerthez tartozó állatvilág és a védett lágyszárúak, mint például a tavaszi kankalin vagy a ciklámen értéke ugyancsak nem elhanyagolható.

Felmérés a Lövérekről

A Castanea a város megbízásából 2002-ben és 2003-ban készített egy felmérést a Lövérek természeti értékeiről. A város célja ezzel az volt, hogy egy későbbi részletes rendelettel minden arra érdemes területet helyi védelem alá vonjanak. – A felmérésben ez a gesztenyés is szerepelt, ennek ellenére még mindig nem történt meg a védetté nyilvánítása – jegyezte meg Hárs Olivér. A három hete felröppent hírek újabb intézkedésre késztették az egyesületet. – A közelmúltban írásban javasoltuk külön ezt a telket helyi védettségre, de hivatalos választ még nem kaptunk. Sopron város jegyzője szóban ígéretet adott arra, hogy intézkedni fog.

Kilátásvédelem

Az üdülő kertjének felső végéből kilátás nyílik a városra. Szép időben ellátni egészen a Fertő tóig. – Jó volna, ha Magyarországon is azzal mérnék valaminek az értékét, hogy természetes-e, nem pedig azzal, hogy mekkora. Ha mindent beépítenek, megszűnik az, amiért eredetileg jó volt itt lakni – összegezte véleményét az egyesület elnöke. Álláspontja szerint a Felsőőrház köz környékét kilátásvédelmi szempontból is szükséges lenne megőrizni így, ahogy van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem indokolt a Fertő vízpótlása

A Fertő tó természetes vízháztartásába nem indokolt vízpótlással beavatkozni, szögezik le az osztrák–magyar vízügyi bizottság állásfoglalásával egybecsengően a Fertő tó jelenével és jövőjével foglalkozó szakemberek. Tovább olvasom