Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Veszélyben a sportpályák

A soproni József Attila utcai sportpálya területén lakóházakat építene a tulajdonos, a vasutas pálya eladó, és évek óta szeretnék értékesíteni a Vasas-pályát is.
illusztráció
Ha Sopron nem vigyáz, ötből csupán két sportlétesítmény marad meg a városnak. A rendezési terv módosításával az előző ciklus képviselő-testülete átminősítette a József Attila utcai volt Matáv-pályát, s a ma még zöldterület beépíthető ingatlanná vált. Az új tulajdonosok több mint száz lakásból álló lakóparkot képzeltek a gyep helyére, s erre az elvi építési engedélyt már meg is kapták.

– A rendszerváltás előtt törvény védte a sportlétesítményeket, ha egy megszűnt, pótolni kellett. Ez a védelem azonban megszűnt – tudtuk meg Rákóczi József sportfelügyelőtől, akinek érthető módon sajog a szíve minden, a sporttól elvett négyzetméterért. A volt Matáv-pálya esetében pedig különösen fájlalja, hogy a sportszakma semmit sem tudott a terület átminősítéséről...

Nincs védelem

– Nem lehetett volna kötelezni a tulajdonost, hogy az ingatlan továbbra is sportlétesítményként funkcionáljon – mondja lemondóan Abdai Géza, a körzet önkormányzati képviselője, aki a döntés időszakában a sportalbizottság elnöki tisztét is betöltötte. Véleménye szerint a tulajdonosnak akkor már nem fűződött érdeke a pálya fenntartásához, a területet csak felverte volna a gaz. „Kellene a sportpálya, de ki és milyen formában működteti?" – tette fel a költőinek szánt kérdést Abdai Géza.

Az alsó-lövéreki képviselő körzete ráadásul a másik pályát is elveszítheti. Bár a rendezési tervben a volt Locomotiv Szálloda mögött lévő ingatlan szabadidős tevékenységségre való, s nem beépíthető területként van nyilvántartva, Abdai Géza szerint, ha a tulajdonos GySEV Rt. értékesíti a komplexumot, bekövetkezhet a legrosszabb is: „Egy jó ügyvéd kihajthatja a tulajdonosi érdekek megvalósulását."

A Kisalföld információi szerint a GySEV vezérkara 1,8 milliárd forintért árulja az ingatlant. A szálloda felújításra szorul, a vendéglátóegységek és a tornaterem szintén. De itt van például Sopron egyetlen salakos edzőpályája.
A GySEV vasútigazgatója, dr. Józan Tibor korainak tartja még a kérdés feszegetését, annyit azonban elárult, hogy tárgyalnak a soproni önkormányzattal egy közös megoldás lehetőségéről.

Precedens

Az Ágfalvi úti Vasas-pálya az ÉDÁSZ tulajdona. – Évek óta próbálják értékesíteni, de ez is sportlétesítményként szerepel a rendezési tervben, ami eddig megnehezítette az eladását – mondja Rákóczi József. Persze ami megtörtént a Matáv-pályával, az megeshet máshol is – tehetjük hozzá, hiszen az átminősítéssel precedens jött létre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a soproni gyújtogatót

A tűzoltóság szakvéleménye alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított… Tovább olvasom