Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Veszélyben a nemzeti park önállósága - Időt nyertek a zöldek

Nem kapott többséget kedden a kormány kétharmados javaslata a parlamentben, így az állami földvagyonról szóló törvényjavaslat zárószavazását elhalasztották. A környezetvédők időt nyertek.

Szakmai szervezetek alkotmányellenesnek tartják az állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, a szabályok megváltoztatásával ugyanis nem a nemzeti  parkoké, hanem a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeté lenne a vagyonkezelői jog.

A parlament kedden szavazott, de már a kétharmados javaslatoknál léket kapott a tervezet, így a zárószavazást is elnapolták. Szakmai szervezetek attól féltek, a természetvédelmi értékek védelme csak másodlagos lesz a gazdálkodás érdekei mögött, ráadásul a nemzeti parkok ellehetetlenülnének a haszonbérből befolyó pénzek nélkül.

Ahhoz, hogy a föld az NFA-hoz kerüljön, több törvényt is módosítani kellett volna, köztük olyat is, amihez a jelenlévők kétharmadának igen szavazata kellett. Ezekre viszont csak 125 igen szavazat érkezett, pedig 131 kellett volna. Valószínűleg tévedésből, de nemmel szavazott a törvényjavaslat előterjesztője, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén.

Ebben a salátatörvényben mondták volna ki az  Őrségi és a Fertő–Hanság Nemzeti Park gazdasági önállóságának meg- szűnését is. A Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályától szerettük volna megtudni, mégis hogy működik majd a gyakorlatban a nemzeti parkban a haszonbérletek elszámolása, az uniós támogatások felhasználása, ha megszűnik a gazdasági önállóság.

Válaszukból annyi kiderült, hogy nemcsak a nemzeti parkokat, hanem több mint kétszáz költségvetési szervet érint az a jogszabályi változás, ami kimondja: az önállósághoz legalább száz foglalkoztatott kell.

(Információnk szerint a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban 97 az alkalmazottak száma.)

„A Fertő– Hanság Nemzeti Park Igazgatóság esetében a módosítás nem befolyásolja az igazgatóság szakmai tevékenységét. Csupán egy technikai változásról van szó, az intézmény továbbra is önálló jogi személy marad, önállóan hozza meg szakmai döntéseit, a természetvédelmi érdekek nem sérülnek" – szögezte le a minisztérium.

Korábban:

Tiltakoznak a szakmai szervezetek és zöld civilek az állami földvagyonról szóló törvényjavaslat ellen. A Törvényalkotási Bizottság csütörtökön támogatta a tervezetet, sőt, módosította is, s ez az Őrségi és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságok önállóságának megszüntetését jelentheti.

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság van és a jövőben is lesz. Az racionalizálási kérdés, hogy a száz fő alatti társaságok esetében legyen-e külön gazdasági vezetés vagy sem. Tervezetről van szó, amelyet még nem fogadott el a Parlament – hangsúlyozta portálunknak erről Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője.

A jogszabálytervezet szerint ugyanis a száz főnél kisebb létszámmal nem működhet önálló gazdasági társaság. A sarródi központú Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságánál információnk szerint 97-en dolgoznak...

Sérül a szakmaiság – állítják a természevédők, ráadásul a Fertő–Hanság Nemzeti Park gazdasági önállóságát is elveszítheti. Fotó: Kisalföld-archívum
Sérül a szakmaiság - állítják a természevédők, ráadásul a Fertő-Hanság Nemzeti Park gazdasági önállóságát is elveszítheti. Fotó: Kisalföld-archívum


A Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) civil szervezetek felkérésére elemezte a törvényjavaslatot, s arra jutott, hogy az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogot sért, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését, veszélyeztetve ezzel a jövő nemzedékek egészséghez való jogát.

Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója a Kisalföldnek elmondta, alapvető szakmai problémájuk a tervezettel  az, hogy nem egy természetvédelmi célokkal létrehozott szerv fog dönteni a védelem alatt álló földek fölött.

Az állami tulajdonú védett területekkel kapcsolatos szabályok megváltoztatásával ugyanis a vagyonkezelési jogokat nem a nemzeti parkok, hanem a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) birtokolja majd. Ezzel sérülhet a szakmaiság.

„A természetvédelmi igazgatást a tervezet megfosztja a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, amely így oda vezet, hogy a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységek természeti károkat okoznak majd. Ez értelmetlen és indokolatlan" – nyilatkozta Halmos Gergő, hozzátéve: ha a törvényt elfogadják, alkotmányossági vizsgálatot fognak kérni.

A nemzeti parki igazgatóságok jelenleg mintegy háromszázezer hektár védett állami tulajdonú földterülettel rendelkeznek, az új jogszabály értelmében öszszevont földterületnek azonban utóbb csak azt a részét kapnák meg az igazgatóságok, amelyet az NFA indokoltnak tart. 

Kedden dönt a Parlament

A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége annak ellenére szavazta meg a tervezetet, hogy a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évet kapott nyolcszázezerért

Az ügyészség súlyosításért, letöltendő szabadságvesztésért, míg a vádlott és védője felmentésért… Tovább olvasom