Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Veszélyben a hulladékgazdálkodási projekt?

Sopron - Veszélybe került a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Projekt, ugyanis eddig nem újították meg műszaki tartalmát – tudtuk meg Rupp Tamástól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség fejlesztési igazgatójától. Havas András alpolgármester szerint a következő év elejére elkészül a pályázat.
A Sopron és térsége hulladékgazdálkodási rendszer – amelynek előkészítése már 2005-ben megkezdődött – eredetileg a cséri regionális komplex hulladékkezelő központot, két átrakóállomást, 22 hulladékudvart és 154 szelektív hulladékgyűjtő szigetet és a szükséges rekultivációt jelentette. Az engedélyek közel 85–90 százaléka rendelkezésre áll. Az elmúlt évben az úgynevezett mérnöktender-dokumentáció ugyan elkészült, a beszerzés meghirdetése azonban a projekt műszaki tartalmának véglegesítését követően történhet csak meg. És itt van a bökkenő, mert még mindig nem végleges, hogy mit is tartalmaz a projekt. Ennek az az oka, hogy az unió 2006-ban csökkentette az úgynevezett jövedelemtermelő programok támogatását és a központi támogatás is kevesebb. Így a saját forrás a korábbi tíz százalékról várhatóan harmincra emelkedik. Emiatt vált szükségessé a projekt költséghatékonyabbá tétele és a műszaki tartalom újragondolása. Sopronban azonban a Rupp Tamás fejlesztési igazgatótól kapott információk alapján ebben a kérdésben nem történt érdemi változás, ez az egyik oka annak, hogy a projekt közel egy éve nem halad előre.

Az idő pedig sürget, mert a soproni projekt tervezett benyújtása az Európai Bizottságnak 2008 harmadik, negyedik negyedévében várható.
A befejezés pedig 2010-ben lenne esedékes. Közben ugyan lejár a Harkai úti lerakó engedélye, de ha megkezdődik a program végrehajtása, talán meghosszabbítható.

A rekultivációs programokra 100 százalékos támogatás nyerhető – a pályázat szeptember 19-én jelent meg – s október 24-től már lehet pályázni, folyamatosan. A hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére 50–70 százalékos támogatást lehet kapni a Környezeti Energia Operatív Program (KEOP) keretében. Ennek a pályázata november 6-án jelent meg, s december 12-től lehet benyújtani a programokat, ugyancsak folyamatosan.

Ami még a soproni konkrétumokat illeti, november 8-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európa Bizottság átvilágította és előértékelte a projektet, s felhívták a figyelmet az átalakítás szükségességére. „A változtatások nélkül ugyanis a projekt nagy valószínűséggel sikertelenül pályázik a KEOP szerinti támogatásra." Ez azt jelenti, ha nem lép sürgősen az önkormányzat, elvész sok év előkészítő munkája, az erre fordított több mint 100 millió forint, és ráadásul más megoldást kell találni a kommunális hulladék elhelyezésére, feldolgozására.

– A mi célunk a projekt megvalósítása – jelentette ki Havas András alpolgármester. – Nem igaz, hogy nem történt semmi az elmúlt egy évben. Az egyik alapvető hibának azonban azt tartom, hogy az eredeti projektre, amelynek még tízszázalékos volt az önrésze, nem lehetett benyújtani a pályázatot még 2006-ban. Most viszont azt kérik tőlünk, hogy egy szakmailag „sérült" programot készítsünk (ezt jelenti a műszaki tartalom megújítása), kisebb költségvetésből – vagyis hagyjuk el néhány elemét –, ugyanakkor az önrészt felemelték 30 százalékra. Ez nagy terhet ró a társulás önkormányzataira, még akkor is, ha már nem tízmilliárdos projektértékről beszélünk. Legjobb esetben is egymilliárd forintról van szó. Jelenleg több variáció áll előkészítés alatt, készül a pályázat. A következő év elején összehívjuk a társulás tanácsülését, amely döntésre hivatott.

Olvasóink írták

 • 11. jereváni 2007. december 23. 18:16
  „Kedves Bajnok utcai lakó!
  nem csak nektek rossz az az út hanem nekem is mivel sokat járok arra bozonyos okokból kifolyólag!

  valaki!
  Nemigen vagyok vevő a gúnyos megjegyzésedre! mindig csak reklamáltok, hogy ide aztán ne! csak arra nem gondoltok, hogy egy épkézláb javaslattal is illene előállnotok a hulladékudvarral kapcsolatban nem? ne gúnyból mondd a jereváni tavat hiszen te is tudod, hogy ott nem férne el. Nézd vissza egyik hozzászólásom amiben azt irom, hogy az országban valahol szintén volt egy ilyen hulladékudvar évek ta és a közvetlen szomszédos ovoda vezetője szinte mitsem tudott arról, hogy ott mi van. pedig ott a gyerekek az ovi udvarán futkároztak, és nem volt tele patkánnyal és egyebekkel.”
 • 10. Bajnok utcai lakó 2007. december 17. 19:02
  „Én is úgy tudtam, a quad-pályát bérlik csak. Ha a lőtér helyén épülne, messzebbre nem jutnánk, hiszen az utcából aki arra néz, szinte mindenki rálátna. A lövöldözést pedig talán előbb utóbb befejezik. A sáros-gödrös földút (ami nekünk rossz igazán, nem a jerevániaknak) pedig állítólag javításra kerül, a híd is két sávos, aszfaltos lesz. Talán. Bár szegény ember, aki ígérni sem tud....”
 • 9. valaki 2007. december 16. 09:13
  „a quad pályát a legjobb tudomásom szerint, úgy bérlik.”
 • 8. valaki 2007. december 16. 09:11
  „Akkor megis van a helye, a jerevániak örülnek neki. Tessék mi átadjuk a lehetőséget. A tó mellett biztos szépen mutatna. Elvégre , hogy is írtad kapnánk egy fákkal beépített rész. Nálunk van elég fa.Amúgy nincs nincs építési engedélyük, tehát nem építik.”
 • 7. jereváni 2007. december 16. 01:11
  „Quad pálya szerintem magéntulajdon.
  Igen feltűnt, hogy mi ellen szóltál? Esetleg van jobb hely ötleted? A lőtér miatt nem emeltek szót? Nem féltek, hogy kilőnek onnan? Mellesleg talán ha ott őpólne meg ez a hulladékudvar akkor talán lenne ott a környéken normális út is a sáros gödrös földút helyett.”
 • 6. n 2007. december 15. 22:51
  „quad pálya nem magántulajdonban van?!”
 • 5. Bajnok utcai lakó 2007. december 15. 18:36
  „Fákkal beültetett zöldterület most is van a környékünkön. Ugyan úgy, mint a Jerevánon (16 évig ott laktam). Ha feltűnt volna, nem a szelektív gyűjtés ellen szóltam, hanem a helyszín miatt. Ha nem a patak mellett lenne, hanem mondjuk quad-pálya helyén, senki szót sem emelne miatta. Én oda hordanám a szétválogatott szemetet, nem röstellném. Mégegyszer mondom, nem az elv, a hely van ellenemre.”
 • 4. jereváni 2007. december 15. 15:19
  „...Szerintem amiről valakinek nincsenek pontos ismeretei, arról kár az észt oszania...
  Ezt mondom én is. Ha ott voltál a megbeszélésen és figyeltél akkor tudhatnád, hogy mennyire biztonságos a dolog. Inkább örülnél, hogy a város áldoz erre és nem szanaszét hagyott elemeket, flakonokat és egyebeket látsz. Örülhetnél annak, hogy amit kidobunk azt meg valahol felhasználják. Egyébiránt lenne jobb ötleted, hogy hol lehetne ilyen hullkadékudvart létesíteni? A többmilliós lakás mellé ha felépítik akkor sem veszel nagyon észre belőle semmit. Úgy gondolom ha most építik akkor ennek már megvan a normális szabályozása, hogy ott miylen hulladékot és mennyi ideig tárolhatnak nameg, hogy milyen körülmények közt. Hidd el, senkinek nem érdeke, hogy bűzt és egyebeket csináljon. Mellesleg kapnátok egy rendezett fákkal beültetett zöldterületet ami nem utolsó.”
 • 3. valaki 2007. december 15. 10:56
  „Kedves jerváni!

  Ott a jerevánon a sok beton között biztos nem tünne fel egy hulladék udvar. Egyébként hívhatjuk bárminek hulladéknak, szemétnek, valószínű, hogy senki nem örülne ha a több milliós lakása mellé egy ilyen létesítményt építenének. Pontosan 17 féle hulladék tárolására gondoltak a tervezők pl. használt elem, műszaki cikkek, akkumlátorok stb., én nem szeretném ha a gyerekem ezek közelében játszana, ugye nem kell tovább ragoznom. Amúgy törvényi összeférhetetlenség van a dologban és mi nem vagyunk bológató jánosok tehát ez feltünt nekünk. Ja és elegen mentek el a megbeszélésre, nem jók az infóid. Sőt előtte tájékozodtunk és úgy jártattuk a szánkat. Szerintem amiről valakinek nincsenek pontos ismeretei, arról kár az észt oszania.”
 • 2. jereváni 2007. december 14. 23:57
  „Kedves Bajnok utcai lakó!
  Én úgy tudom, hogy nem szeméttelepet hanem hulladék udvart terveznek oda. A 2 nagyon más! Talán ha utánnanézne valahol akkor tudhatná, hogy ide csak újságpapír, műanyag flakon és ilyesmik kerűlnének ideiglenesen mivel a törvény szabályozza, hogy mennyi időn belúl kell elszállítani, préselni, stb... Ez az egyik. A másik: ha kinéz majd az ablakon akkor szépen zöld növényekkel körbeültetett területet látna és nem szeméthegyet! Megjegyzem, hogy ebben az országban egy másik városban évek óta üzemelt egy ilyen hulladék udvar ÓVODA mellett és az Óvoda vezetője azt sem tudta igazán, hogy ott volt valami. Akkor tudta meg igazán amikor sok év múlva valamiért felszámolták. Semmi bűz, patkányok nemvoltak. Talán Sopron is tehetne valamit a szelektív hulladékgyűjtés felé... Pl: ezzel a hulladékudvarral. Én úgy tudom, hogy amikor ezzel kapcsolatban volt egy megbeszélés nemsokan mentek el. Akkor meg minek jár mindenkinek a szája ha azt sem tudja igazán, hogy mit akarnak oda építeni?? Talán meg kellene hallgatni az illetékeseket, megnézni az esetleges látványtervet és azután jártnani a szánkat nemde??”
 • 1. Bajnok utcai lakó 2007. december 14. 16:55
  „Nem értem, józan, felelős gondolkodású emberek fejében hogyan fordulhat meg olyan ötlet, hogy a Lehár-lakópark túlfelére, az Anger focipályánál a patak mellé szemétlerakót tervezzenek. Pedig megtették. Így akik majd kinéznek a patak felé néző ablakaikon, "felejthetetlen" látványban gyönyörködhetnek majd. Gondolom szaga sem lesz ( a szemétnek nem szokott...). Hogy majd mennyit érnek így a nehezen megvásárolt lakások ezután, gondolom nem érdekli a tervezőket, ők biztosan nem laknak. Elvégre ki tervezne szemétdombot a saját ablaka alá ?!
  Úgy látszik, az fel sem merült, hogy mondjuk a quad-pálya mellé, a főúthoz közel, lakóházaktól mentes területre tegyék a szeméttárolót. Aki nem oda, hanem az erdő szélére viszi a szemetét, annak mindegy hol van, aki ide vinné, annak mindegy az a pár száz méter. De hát ilyen világot élünk, valaki elgondol valamit és ha talál hozzá megfelelő szintű bólogatójánosokat, övé a győzelem és a dicsőség. Na meg a pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kék Óvoda kapja a Kisalföld ajándékát

Sopron - Dedikálással egybekötött hangversenyre várják a gyermekeket és a szülőket a Télkergető című… Tovább olvasom