Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Veszélybe kerülhet a kórházi ellátás?

Sopron - Az egészségügyi reform nemcsak a kórházakat, orvosokat érinti érzékenyen, hanem a szakdolgozókat is. Létszámuk évről évre csökken, s az állomány életkora sem fiatalodik.

Immáron tizenharmadik alkalommal tartották meg Sopronban, a Liszt-központban a szakdolgozók tudományos értekezletét. A rendezvényre a régióból mintegy hatszázan regisztráltatták magukat. A értekezleten a szakmai előadások előtt a kamara elnöke is felszólalt.

Az egészségügyi reform kapcsán kevés szó esik a szakdolgozókról. Felvételünkön dr. Winiczainé Németh Rita főszervező és Balogh Zoltán kamarai elnök. Fotó: M. D.

– A magánbiztosítók megjelenése előtt az egészségügyben meg kell határozni a minimumfeltételeket, különben veszélybe kerül az ellátás – jelentette ki Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke. – Jelenleg nem tisztázott, hogy egy adott osztályon vagy egy adott műtéthez mennyi orvos, illetve ápoló szükséges. A magánbefektetők első lépése várhatóan a racionalizálás lesz, ami bizonyosan magával hozza a létszámcsökkentést. Holott tudni kell, hogy az egészségügyi szakdolgozók létszáma már most is szinte minden területen kevés. Az elmúlt négy évben tizenkétezerről nyolcezerre csökkent a középfokú végzettséget szerzett szakemberek száma. Holott a jelenlegi dolgozók fele tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt. A reform során az állomány fiatalítására is gondolni kellene. A kamara javaslatot tett a minisztérium elé, amelyben részletesen kidolgoztuk, hogy véleményünk szerint miként kell változtatni a mostani rendszeren. Erről elkezdődött a szakértői szintű egyeztetés.

A célunk az, hogy az egyes területeken dolgozó ápolók, szakdolgozók megismertessék kollégáikkal a tapasztalataikat.
dr. Winiczainé Németh Rita
A főszervező dr. Winiczainé Németh Rita, a soproni kórház ápolási igazgatója elmondta, a szakmai nap résztvevői az előadásokkal kreditpontokat is kapnak majd.


– Minden évben vannak új eredmények, amelyeket a szakmabeliek ilyen alkalmakkor megbeszélhetnek egymással – fogalmazott a főszervező. – Már csak azért is fontos ez a mai értekezlet, mert az egészségügyi reform kapcsán mintha kevés szó esne a szakdolgozókról. Sajnos a továbbképzésre egyre kevesebb pénz jut. Az Ápolásért Alapítvány jóvoltából azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy térítésmentesen szervezhettük meg a mai értekezletet.

Olvasóink írták

  • 1. dittke 2007. november 16. 07:38
    „Gratula a szervezőknek a színvonalas értekezletért.Reméljük jövőre ismét találkozhatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fásítanak a Jereván-lakótelepen

Sopron - Fásítás kezdődött a Jereván-lakótelepen, ennek első lépéseként a BMX-pálya közelében szil-,… Tovább olvasom