Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Verseskötettel mutatkoznak be a sajtótechnikus-hallgatók

Még csak fél éve, hogy elindult a Benedek Elek Pedagógiai Karon a sajtótechnikus felsőfokú szakképzés, az itt tanuló hallgatók azonban máris látványos eredményeket produkáltak.

Decemberben jelenik meg Rebbenések című, saját szerkesztésű verseskötetük.

Újságírást, hírszerkesztést, könyvkötészetet, nyomdaipari ismereteket, arculat- és dizájntervezést, valamint webdizájnt is tanulnak azok a hallgatók, akik szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat a Benedek Elek Pedagógiai Kar – Savaria Egyetemi Központtal együtt indított – legújabb felsőfokú szakképzésén, a sajtótechnikus szakon. A kétéves képzés sok érdekességgel szolgál azok számára, akiket érdekel a nyomtatott és elektronikus sajtó világa, akik kreatívak és szeretnek alkotni. A hallgatók az elméleti tárgyak mellett használható gyakorlati tudást is szereznek a média területén, ugyanis a kötelező gyakorlati órákat jó hangulatú szakmai kirándulásokkal is kiegészítik az oktatók. Így a jövő sajtótechnikusai nemrégiben járhattak a Kisalföld nyomdájában és szerkesztőségében, megszemlélhették a szombathelyi és soproni televíziók stúdióiban zajló munkát, kipróbálhatták, milyen érzés a Híradó díszletei között olvasni súgógépről a híreket, valamint a rádiózás rejtelmeibe is beavatást nyertek.


Az eltelt fél év legnagyobb élménye azonban a hallgatók számára mégiscsak az, hogy december 8-án ünnepélyes külsőségek között mutathatják be saját verseiket tartalmazó, saját szerkesztésű verseskötetüket. Az ötlet a képzésen nyomdai ismereteket oktató Juhász Attilától eredt, aki miután megtudta, hogy tanítványai közül hárman is írnak verseket, felajánlotta, hogy a hallgatók nyomdai gyakorlatának helyszínéül szolgáló Scarbantia Nyomda segítségével kiadja írásaikat. A sajtótechnikus-hallgatók az elmúlt hetekben könyvük szerkesztésén dolgoztak, melynek a Rebbenések címet adták. Hogy miért is? Erre a kérdésre Fücsök Andrea Keea, az egyik versíró hallgató ad választ a kötet elején: ˝Rebbenni csak az tud, ki szívében elhiszi, bárhová eljuthat.˝ A képzésre járó hallgatóknak nagy terveik vannak, és hiszik, eljutnak oda, ahová szeretnének. Ebben oktatóiktól remélhetnek segítséget, illetve melléjük állt Sarkady Sándor költő, a Benedek Kar egykori tanára is, aki vállalta, hogy éles szemmel, ám meleg szívvel bírálja az ifjú költők sorait a könyvbemutatón. A sajtótechnikusok számára azonban nemcsak a közeli, de a távoli jövő is biztató. Ugyanis miután Sopronban elvégzik a kétéves sajtótechnikus-képzést, 40 kreditpont beszámításával folytathatják tanulmányaikat Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karának kommunikáció- és médiatudomány alapszakán, és szerezhetnek diplomát.

S. Takács Judit

Olvasóink írták

  • 2. bobo 2009. november 28. 19:23
    „Az ötlet dicsérendő, főleg így advent idején.

    Más kérdés, hogy miért szeretnének "tovább tanulni" egy szakmával a zsebükben. Ráadásul olyan szakon, amelyet évente ezrével végeznek el.”
  • 1. FREDDY/S 2009. november 28. 15:30
    „Ezáltal szebben és jobban megmagyarázható lesz az életszínvonal alakulása, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családgyilkos szén-monoxid

Három hét leforgása alatt háromtagú család vált a szén-monoxid áldozatává Sopronban. Tovább olvasom