Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Versenytársak a nézőkért

A Fertő-parti magyar és osztrák szabadtéri színházak nagyságrendekkel eltérő pénzügyi feltételek között készülnek a nyári évad előadásaira. A Fertőrákosi Barlangszínházban 9, az osztrák színpadokon 36-42 előadásra várják a közönséget.
A Soproni Ünnepi Hetek hétvégéin előadásokat tartó Barlangszínház idei költségvetése 40 millió forint. A szentmargitbányai (St. Margarethen) szabadtéri színpad 5,2 millió eurós (mintegy 1,3 milliárd forintos) büdzsével rendelkezik, a fertőmeggyesi (Mörbisch) víziszínpad költségvetése pedig még ennél is nagyobb szokott lenni. A soproni önkormányzat 12 millió forintján túl a minisztérium 2 millió, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 3 millió forinttal járul hozzá a fertőrákosi színház működtetéséhez. Az osztrákok egyetlen euró állami támogatást sem kapnak.

– Évente közel százezren látogatják nyári operaelőadásainkat – mondja Wilma Kugler, a szentmargitbányai ünnepi játékok irodavezetője. – Idén július 14-e és augusztus 22-e között harminc alkalommal kerül színre Verdi: Aida című operája, tizenegyszer gyermekoperát is játszunk, június 28-tól július 11-ig. Harald Landl marketingvezető hozzátette: az Aida színrevitele mellett már a jövő évi Carmen-operaelőadásokat szervezik.
A fertőmeggyesi víziszínpadon idén Kálmán Imre Marica grófnő című nagyoperettjét játsszák július 15-től augusztus 29-ig, idén is 200 ezer fölötti látogatót várnak.

Az ünnepi hetek során a Barlangszínházban a Traviata és a Nabucco című operát, operagálát, s Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét láthatja – összesen kilenc előadáson – a publikum. Felvetődik a kérdés: a Barlangszínház miért nem követi az osztrákok másfél hónapos előadássorozatát?

– Ennek legfőbb oka a költségek nagyságában és a nézőterünk viszonylag csekély befogadóképességében keresendő – válaszolta Nyerges Ferenc, a barlangszínházat is működtető kht. ügyvezetője. – Nálunk 743-an foglalhatnak helyet, Szentmargitbányán 4200-an. A fertőmeggyesi víziszínpad nézőtere pedig 6000 látogató befogadására alkalmas. A barlangszínház bővítése korlátokba ütközik, a nézőtér sem helyezhető máshova. Ahhoz, hogy az osztrák színpadokhoz hasonlóan, másfél hónapos produkció-sorozatra gondoljunk, sok száz millió forintos szponzori pénzekre, állami támogatásra lenne szükség.

A belépődíjakról

A barlangszínház előadásaira a belépődíjak a külföldieknek és a nem soproniaknak 6,5–9,5 ezer forint; a helybélieknek 60 százalékos a kedvezmény. Szentmargitbányán 25–89 euróba (6300–22700 forint), Fertőmeggyesen 20–91 euróba (5100–23200 forint) kerülnek a jegyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb sebességre kapcsol a vasút

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén a közelmúltban elfogadták azt az összeurópai gazdasági… Tovább olvasom