Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Versenyben: olcsóbb gáz a lakosságnak is

Sopron - Tény, a verseny elkezdődött a gázpiacon, még akkor is, ha korlátozottan, és messze még a kiteljesedés. Győr, Szombathely, Sárvár után nem elképzelhetetlen, hogy a soproni nagyfogyasztók is szolgáltatót váltanak. Erre februártól már a lakosságnak is lehetősége van.
Egyelőre késik a gázpiac teljes megnyitása – akár közel egy évet is –, de már a lakossági fogyasztók is köthetnek szerződéseket az olcsóbbnak ígért gázra. Február elsejétől ugyanis új szolgáltatási csomagot kínál az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz).

Az új cég alternatívát jelenthet az eddig monopolhelyzetben lévő szolgáltatók kínálatával szemben, mert éves szinten átlagosan nyolc százalékkal olcsóbban ajánlja az általa importált (ukrán) gázt. A cég külön e célra létrehozott internetes portálján bárki ajánlatot kérhet, és az e-mailen elküldött ajánlat elfogadásával szerződést köthet.

Ez azonban csak akkor lép hatályba, ha egyrészt a területi elosztónál (esetünkben az Égáz-Dégáz Zrt. kirendeltségén) a vásárló nyilvántartásba véteti magát, és az erről szóló visszaigazolás másolatát elküldi az Emfesznek.

A lakossági gázár nyolcszázalékos csökkentését ígéri az új szolgáltató.

Továbbá a meglévő közüzemi szerződést is fel kell mondania jelenlegi szolgáltatójánál, és az általuk visszaküldött dokumentum másolatát is el kell juttatnia az új partnernek.

A háztartásokba a gáz a jelenlegi vezetéken érkezik, nem kell újat építeni. Egy kicsit talán bonyolultnak tűnik az eljárás, és azok, akik nem rendelkeznek internettel, eleve kizárják magukat a kecsegtetőnek tűnő lehetőségből, de csak idő kérdése és mindenki előtt kinyílnak a lehetőségek.

Az olcsóbb gázár kétségkívül sokak fantáziáját megmozgatta, annál is inkább, mert a szakemberek szerint a teljes liberalizációig – ami egy év múlva várható – több lépcsőben, összesen 25 százalékkal fizethetünk többet a gázért, így közelítve meg a nemzetközi piaci árat. Jogos a kérdés, ha áremelkedés várható, akkor miképp kínálhatják mégis olcsóbban a gázt?

A „titok" nyitja, hogy az új szolgáltatónak egyszerűbb és olcsóbb a szervezete. Ráadásul az ukrán gáz kevesebbe kerül, mint ahonnan az eddig monopolhelyzetben lévő cégek vásárolják. A földgázellátásról szóló törvény 2005-ös módosítása tette lehetővé, hogy 2007. július elsejétől alternatív gázkereskedők is megjelenhessenek – az unió irányelveinek megfelelően – a magyar piacon.

Először a közüzemi szolgáltatók éltek a lehetőséggel, nem véletlen, hogy a győri, a szombathelyi és a sárvári távhőt már olcsóbb gázzal állítják elő. Sopronban egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mert a holding távhődivíziója a megtermelt hőenergiának csak a 20 százalékát állítja elő, hatvanat a gázmotoros beruházást megvalósító Sinecótól vásárolnak, húszat pedig az E.ON erőművétől – tudtuk meg dr. Komornoki Lászlótól, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójától. Ez pedig azt jelenti, hogy csak a húszszázaléknyi távhő előállításához szükséges gázt tudják beszerezni olcsóbban. Erről már megkezdődtek a tárgyalások.

A távhőfelhasználók persze akkor járnának még jobban, ha a Sineco és az áramszolgáltató is önmérsékletet tanúsítana, s olcsóbban adná a távhőt. A Kisalföld információja szerint azonban a városban már van olyan nagyfogyasztó – például az egyik kereskedelmi multi –, amelyik az Emfeszttől vásárolja a fűtőanyagot, s a hírek szerint több cég és intézmény is tájékozódik a piacon. Országos szinten az idei év elejére csupán néhány száz nagyfogyasztó váltott szolgáltatót – igaz, ők a piac több mint húsz százalékát képviselik –, de a folyamat nem állt le.

A lakossági váltások pedig csak most kezdenek felfutni, a megjelent adatok szerint mintegy 3500-an váltottak eddig szolgáltatót, legalábbis papíron.

A piac teljes felszabadításától mindenki azt várja, hogy a gáz kevesebbe kerüljön, de erre csak akkor lesz remény, ha valóságos kínálati piac alakul ki Magyarországon, ehhez pedig az kell, hogy minél több vezetéken érkezzen hozzánk és minél több – különböző tulajdonú – nyerőhelyről. Nem véletlen, hogy az unió is szorgalmazza új gázvezetékek építését, igaz, nemcsak az ár, hanem a biztonságos ellátás miatt is.

Olvasóink írták

  • 2. FREDDY/S 2008. február 24. 06:17
    „Ha mindent a lakóknak kell elintézni, akkor azért feleslegesek lesznek a hivatalok és minisztériumok is, és kérdéses lesz oly sok képviselő érdekképviselő munkája is, nár ha ilyent egyáltalán végeznek, nemde...”
  • 1. creat 2008. február 22. 07:13
    „Egy kis pontosítás:
    a beruházó és tulajdonos neve pontosan Sinesco, de több mint egy éve már más az erőmű tulajdonosa, de ezt Komornoki úrnak azért illene tudni.

    másik dolog, hogy a cikk írója megkérdezhette volna a holding vezetőjét, hogy mennyiért veszi a hőt a holding és mennyiért adja a lakosságnak. Vagy lehet, hogy megkérdezte, csak nem merte ide leírni? Halljuk az igazságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénz jut oktatásra

Kistérség - Több szavazati jogot szeretnének a falvak a kistérség társulati tanácsában. Emellett a… Tovább olvasom