Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Véres-könnyes sztorik a rácsok mögött

Véres-könnyes sztorik egy fősmasszer naplójából címmel könyv születik a sopronkőhidai fegyintézetről.

– A sopronkőhidai fegyintézet immár nyugalmazott parancsnokához, dr. Pantali Zoltán dandártábornokhoz három évtizednyi ismeretség köt. Ő negyvennégy évet szolgált Sopronkőhidán és a fegyház történetének legalaposabb ismerője. Historikus tudása, emlékezése, azaz egy életpálya visszatükröződése lát napvilágot a könyv lapjain – mondta Kuntz Zoltán, a kötet írója.

A szerzőpáros Kuntz Zoltán és dr. Pantali Zoltán, akinek életpályája visszatükröződése lesz a kötet.
A szerzőpáros Kuntz Zoltán és dr. Pantali Zoltán, akinek életpályája visszatükröződése lesz a kötet.


– A fegyintézetet 1886-ban adták át rendeltetésének, így rácsai között betyárokat, útonállókat éppúgy őriztek, mint később politikai foglyokat vagy éppen különleges esetekről elhíresült bűnözőket. A teljesség igénye nélkül, itt tartották fogva Tito pilótáját, de Gaulle merénylőjét, kasszafúró-iskolát szervező betörőt vagy épp Magda Marinkót.

1944 karácsonyát három magyar miniszterelnök, de Mindszenty bíboros is Sopronkőhidán töltötte, miként a Horthy-vezérkar harminc százaléka. Antall József néhai miniszterelnök politikus édesapja is e falak közé került. A művészet világából Jávor Pál ült az itteni börtönben.

Róluk és másokról, börtönből való szökésekről, valamint a fegyház mai helyzetéről is átfogó képet nyújt az Oriold és Tsai Kiadó gondozásában megjelenő kötet, amelynek bemutatóját november 21-én tartják a Pedagógusok Művelődési Házában.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet megvenni a Postapalotát

Szó sincs arról, hogy eladó lenne a Postapalota, ennek még a lehetősége sem merült fel. A hivatal… Tovább olvasom