Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Vérellátás: önkéntes segítők

Példaértékű beszámolónak tartották a képviselők legutóbbi ülésükön az eléjük tett, a vérellátás helyzetéről szóló tájékoztatót. Különösen, hogy dr. Petró Olívia, a területi vérellátó intézet vezető főorvosa kiemelte, az intézet ellátási területén folyamatos és biztonságos a vérellátás.
A megye szervezettsége ezen a téren az országban a második legjobb, a soproni terület pedig a legeslegjobb. Itt ezer lakosból nyolcvanhárom véradó.
A korábban az Erzsébet-kórház egyik osztályaként működő vértranszfúziós államás 2000-től állami működtetésben végzi feladatát. Vérrel és vérkészítményekkel látják el a soproni Erzsébet-kórházat, a balfi és a soproni szanatóriumot, valamint a kapuvári Lumniczer Sándor kórházat. Sopron és Kapuvár vonzáskörzetében élőknek több szakrendelést tartanak fenn, ezen kívül Győr kivételével a megye egész területén terápiás aferezis centrumot (az aferezis egy eljárás, amivel bizonyos összetevőket kiszűrnek a vérből) működtetnek. Az intézet elsődleges szakmai profilja a vérkészítmény felhasználásának biztosítása a regionális és országos vérellátási feladatok ellátása mellett.
Sokat elárulnak a vérellátó munkájáról a számok: a véradáson megjelent donorok száma 2000-ben 9.433 volt, tavaly pedig 9.293. Közülük 8.746, illetve 8.551 adhatott vért, ám 687, illetve 742 jelentkezőt valamilyen betegség vagy más ok miatt kiszűrtek. Gyakran előfordul, hogy a véradás kapcsán derül ki valamilyen rejtett betegség: anyagcserezavar, alacsony vagy magas vérnyomás, a keringési vagy a légzőrendszer betegsége, akut fertőzés, hepatitis vírushordozás. A kiszűrtek 36 százaléka vérszegénység miatt nem adhat vért. Ezeknek az adatoknak az elemzése azért is fontos – emelte ki tájékoztatójában a főorvos – , mert aki véradásra jelentkezik, az egészségesnek érzi magát, pedig nem mindig az.
„ A térítésmentes véradás, a biztonságos vérkészítmény-előállítás igen költséges tevékenység. Igaz, hogy a vérnek nincs ára – mivel a véradó ingyen adja, a beteg pedig ingyen kapja – , azonban jelentős az előállítási költsége, amelyet az azt végző szolgálatnak elő kell teremtenie annak érdekében, hogy folyamatos, biztonságos és kellően differenciált szolgáltatást tudjon nyújtani ” – írta a tájékoztatóban dr. Petró Olívia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stop a fejlesztési tervekre ?

Sopronban nagy valószínűséggel idén sem kezdődnek el – vagy ha igen, akkor csak késéssel… Tovább olvasom