Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Vendéglátós matekzseni Sopronból

A világ legnagyobb matematikaversenyén lett Magyarország legjobb matekosa korosztályában a soproni Horváth Barnabás.

Harminc feladat hetvenöt perc alatt, a feladatsort a világ legnagyobb matematikaversenyén 49 országban hatmillió diák oldotta meg. Ezzel Guinness-rekord is született, a Magyarországon korosztályában abszolút elsőnek kihirdetett Horváth Barnabás szerényen mégis csak annyit jegyez meg: „A végén azért kicsit beleizzadtam."

Horváth Barnabás a világ legnagyobb matematikaversenyén kapott serleggel. Fotó: Magasi
Horváth Barnabás a világ legnagyobb matematikaversenyén kapott serleggel. Fotó: Magasi


– A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen a 2–12. osztályosok indulhattak a világ 49 országában, s mivel eltérőek a tanrendek, főként a gyerekek életkorának megfelelő logikai feladatokat kellett megoldaniuk. Barnabás a 10. osztályosok versenyében, a szakközépiskolások kategóriában bizonyult Magyarország legjobbjának.

Az indulók saját iskolájukban tölthették ki a feladatsort, amit korábban lezárt borítékban kaptunk meg, s ugyanígy kellett továbbítani. A Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és a Vendéglátóipari Szakközépiskola hét tanulója nevezett, mindenki helytállt, Barnabás sikerére pedig nagyon büszkék vagyunk – foglalja össze a tényeket a felkészítő tanár, Szabóné Tamás Angéla.

Az iskola nagy hangsúlyt fektet a közismereti tárgyak oktatására, s Barnabás példája megerősíti, hogy nem csak az elit gimnáziumokból kerülnek ki a jó diákok.

– A vendéglátás érdekel, tovább tanulni is ezen a területen szeretnék – mondja a jó tanuló, szorgalmas diák, aki németet és angolt is kiemelten tanul iskolájában. Emellett diákmunkát is végez egy nagyáruházban, erősítő edzésekre jár, barátnője van – természetesen ő is jó matekos –, tehát éli az egészséges kamaszok mozgalmas életét.

A különdíj: Zakopane

Horváth Barnabás az ELTE-n rendezett díjátadó ünnepségen vehette át a teljesítményéért járó serleget, a könyvajándékokat és a különdíjat, amit a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítványtól és a Mol Nyrt.-től kapott: tíznapos nemzetközi matematikatáborba utazhat nyáron a lengyelországi Zakopanéba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TeSzedd: itt gyűjthetik a szemetet a megyében az önkéntesek

A GYSEV és a nemzeti park is csatlakozott a TeSzedd akcióhoz. Itt a helyszínek és az időpont. Tovább olvasom