Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vendégek szerte Európából

A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete ma kezdődő háromnapos soproni közgyűlése nemzetközi fórummá válik. Az előadók többek között az információs társadalom levéltári vonatkozásait is áttekintik.
Nem véletlen, hogy a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete a soproni székhelyű egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán tartja idei közgyűlését. Az intézményben egy éve képeznek evangélikus hittanárokat, másrészt a pedagógiai kar főigazgatója, dr. Szála Erzsébet a soproni evangélikus közgyűjtemények – a levéltár, a könyvtár és a múzeum – első számú vezetője is egyben.

– Ismert tény, hogy az 1500-as évek közepétől Sopronban található hazánk legrégebbi evangélikus gyülekezete, majd később az első evangélikus levéltár. A gyűjtemény történelmi ritkaságain túl, e levéltár létrejöttének köszönhető, hogy a XVII. században Sopronban vezették be elsőként Magyarországon az anyakönyvezést – mondta dr. Szála Erzsébet, a konferencia főszervezője. – Az egyedülállóan gazdag levéltári és könyvtári anyag hírének is betudható, hogy a magyar egyházi levéltárak képviselői mellett Nürnbergből, St. Pöltenből, továbbá Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Szlovéniából is jelezték érkezésüket a szakemberek.

A találkozót nem pusztán az egyházi, hanem az állami intézményekben is számon tartják: a konferencia résztvevői között köszönthetjük a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Országos Levéltár, valamint híres egyetemek levéltárainak felelőseit is. A fórumokon a határokon túli levéltárak pályázati lehetőségeiről éppúgy szó esik, mint az informatika eredményeik áttekintéséről. A háromnapos program során a soproni evangélikus közgyűjtemények bemutatását is tervezzük, és burgenlandi tanulmányúton ismerkedünk meg többek között a ruszti, a kismartoni, és a fraknói levéltárakkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsba vágó soproni adósság

Elutasították a gazdák és a kereskedők képviselői a Soproni Marhavágó Kft. ajánlatát a pénteki… Tovább olvasom