Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vellai szerint a Globex teljesített

A Globex teljesítette Sopron felé a szerződését – állítja Vellai Györgyi, a Globex Holding volt általános vezérigazgató-helyettese.

Vellai Györgyi aki öt évvel ezelőtt írta alá a soproni értékpapírcsomag kezelésére kötött szerződést. Sopronban ezt azért másképp látják... A Globex Holding Deutsch land AG – a magyarországi Globex anyavállalata és több üzletben garanciavállalója – újra a híradások középpontjába került. A német cég felszámolója másodszor is feljelentést tett, s ezúttal az ORFK-n el is rendelték az eljá rást. A németek szerint ugyanis az Auth Henrik vezette Postabank el sikkasztotta a Hotel Rózsadomb részvényeit, s összesen mintegy tízmilliárd forint kárt okozott a Globex vállalatcsoportnak.

A Globex magyarországi jogi képviselője azt állítja: bizonyítékai vannak arra, hogy a Globex Érték papírforgalmazó és Befektetési Rt. szerződés szerint teljes körűen el számolt a soproni portfólióval és átadta az értékpapírokat az önkormányzatnak.

 „Így Sopronnak a portfóliókezelési szerződésből értékpapír-követelése nincs" – állítja dr. Vince Júlia. Miért most helyezik új megvilágításba az ügyet? „Most állnak teljes körűen rendelkezésre a bizonyító erejű dokumentumok, melyeket a feljelentés során a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátottunk" – mondja az ügyvéd.

Ismeretlen tettes

Dr. Vince Júlia szerint „Sopron portfó liócsomagjából a Hotel Rózsadomb-rész vényeket ismeretlen tettes vagy tettesek tulajdonították el a Postabanknál". Hasonlóan vélekedik dr. Vellai Györgyi volt Globex-vezető is, akivel az ügyvédnő közvetítésével tudtunk telefonon beszélni. „Sopronnak nincs a felszámoló által elis mert, portfóliókezelésből származó értékpapír-követelése a Globexszel szemben!" – szögezte le mindjárt Vellai Györgyi. Kérésünkre a Globex magyarországi válalatainak vezetője, aki a Globex-per első rendű vádlottja, felelevenítette az 1998 őszén történteket. Vellai szerint annak oka, hogy egyáltalán felmondták Sopronnal a szerződésüket, a tőzsde mélyrepülése volt, mely hatalmas veszteségeket okozott a Globexnek. „Ennek ellenére Sopron portfóliókezelőjeként mindent elkövettünk an nak érdekében, hogy a soproni vagyont ér tékálló papírokba fektessük. Ezért a válla lati, többek között sörgyári részvényeket el adtuk, s értékállóbb, ingatlanfedezetű papí rokat vettünk" – nyilatkozta Vellai, aki azt állítja: másfél milliárd forintért Hotel Ró zsadomb-részvényeket vásároltak Sopron nak. És ez az a része a történetnek, ahol belép a Postabank: a pénzintézetnél ugyanis – ezt mondják a német feljelentők is – ismeretlenek eltulajdonították a Rózsa domb-részvényeket. Vellai Györgyi szerint Sopronban jól tudták, hogy Rózsa domb-részvényesek lettek, sőt, a közgyűlés a papírok értékesítésére is felhatalmazást adott. „Ha a pénzintézet 1998. november 4-én nem vette volna törvénytelenül tulajdonba a Rózsadomb-papírokat, Sopron nak vesztesége sem lenne...

Ki mint számol...

Vellai mást is mond. Szerinte a Globex pontosan elszámolt Sopronnal. Azt mond ja, a Kodexnél és a Kelernél tárolt értékpa pírokról leltár készült, ezek után elutalták Sopron számára azokat. Hogy ki írta alá az erről szóló megbízást Sopron részéről? Vel lai erre nem emlékszik, de arra igen, hogy ekkor már a budapesti ügyvédi iroda intéz te a város ügyeit. Arra a kérdésünkre sem tudott konkrét választ adni, hogy milyenek voltak ezek az elutalt papírok. Rezidencia mindenesetre volt köztük... Vellai Györgyi végül kijelentette: „Remélem, a Postabank visszaállítja a törvényes állapotokat. Sopron is ebben érdekelt. Ez az egyetlen megoldás, s ez törvényes".

A nagy értékű sikkasztással vádolt Vellai Györgyi kijelentéseit természetesen szembesítettük a soproni álláspontokkal. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester összefoglalta véleményét: „Vellai állítása nem igaz". Sopron nem adott megbízást sem Hotel Rózsadomb-részvények vásárlására, sem eladására. Meg lehet nézni a közgyűlési jegyzőkönyveket. A pontos elszámolással kapcsolatban a polgármester elmondta, bár csak úgy lett volna, ahogy Vellai Györgyi mondja. De a valóság más volt. Egyébként a két Globex-vezetőt már le is tartóztatták, amikor lejárt a végső elszámolási határidő. A Globex nem számolt el...

A kérdés kérdés marad

– Kétségtelen, hogy amikor Vellai Györgyi Sopronban sarokba szorult, meg jelent egy tíz százalékos Hotel Rózsadomb részvénycsomaggal, mely másfél milliárd forintra volt beárazva. Sopron természetesen nem fogadta el ezt az ajánlatot.

A város legfeljebb néhány napig volt tulajdonában Rózsadomb-részvénynek, de ehhez a Globexnek nem kellett felhatalmazás – mondja dr. Böde Tamás, a budapesti Vida Mariann ügyvédi iroda munkatársa, aki tökéletesen tisztában van a soproni Glo bex-történettel. Tőle tudjuk azt is, hogy hiába állítja Vellai, elszámolt a soproniak részvényeivel, ez nem így van. A leltár Rezidencia-jegyeket, némi Hotel Rózsadomb-részvényt és Globex-részvényeket talált a számlán, melyek nem sok értéket képviseltek.

Sopron nem fogadta el a Globex teljesítését sem, ezért az egyre magasabb hullámok között Vellai aláírt egy megállapodást. Ebben vállalta, határidőre visszaállítja az eredeti portfóliót, ellenkező esetben opciós jogot biztosít a Hotel Rózsadombban. Ez utóbbi történt... Kérdés marad ezek után, Vellaiék miért most, miért így indítottak országos sajtó kampányt a Postabank és Sopron ellen. A Globex-per még javában folyik, az első fokú ítélet is csak hónapok múlva várható. Igaz, a soproni tanúkat októberben idézte be a Fővárosi Bíróság...

Kapcsolódó cikkek >>
Feljelentő a  Globex
Nyilvánosság a Globex ügynek
Globex: elhalasztott tárgyalás
Elvarrják a Globex - szálakat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winkler Oszkár-díj

Ebben az évben Supka-Kovács Tamásnak ítélte a Városszépítő Egyesület a Winkler Oszkár-díjat. A… Tovább olvasom