Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 22°C Még több cikk.

Vélemények a női szerepvállalásról

A gyengébbik nem politikai szerepvállalásáról kérdeztük a soproni közélet ismert személyiségeit.

Állítják, lehet, hogy több hölgy kellene az Országgyűlésbe, de törvényt alkotni nem szabadna arról, hogy a pártlistákon fele arányban legyenek nők és férfiak.

Magánszemélyek adtak be népszavazási kérelmet nemrégiben az Országos Választási Bizottsághoz. Az ötletgazdák azt szeretnék, hogy csak olyan listák születhessenek a választásokat megelőzően, amelyeken váltakozva szerepelnek férfiak és nők ugyanolyan arányban. A soproni közélet néhány képviselőjét arra kértük, ossza meg velünk véleményét a témáról.

– Nőként mindent sikerült elérnem a szociálpolitika területén, soha nem éreztem, hogy nem vesznek komolyan. Azt gondolom, aki rátermett és ért a szakmájához, azt elfogadják. Lehet, hogy a gyermekvédelmi intézkedések szigorúbbak lennének, ha több nő ülne a parlamentben, de azt gondolom, a női kvótát erőszakkal nem lehet kikényszeríteni – reagált a felvetésre dr. Sütő Teréz, az Idősügyi Tanács tagja, a soproni szociális iroda korábbi vezetője.

– Túl mesterkélt lenne, ha kötelezővé tennék, hogy hölgyeket kell szerepeltetni a listák minden második helyén. Mint minden természetellenes dolog, ez sem működne szerintem. A közéletben nem fontos, ki hány éves és milyen nemű, ha hiteles helye van a politikában. Szükség van minden területen a hölgyek sajátos gondolkodására a jól működő családban és társadalmakban is – tudtuk meg Tölli Balázstól, a Berzsenyi-líceum igazgatójától.

– Már régen rossz, ha törvényt kell hozni a nők közéleti szerepvállalásáról – kezdte Igrecz Katalin pedagógus. – Meg kellene szabadulni az előítéletektől, természetesnek kellene lennie, hogy kortól, nemtől függetlenül a legjobb, legtehetségesebb embereket választjuk az adott feladatok elvégzésére. Más országokban ez működik, talán nálunk is elérkezik ez az idő – tette hozzá.

– Régóta foglalkoztat a kérdés, ha engem kérdeznek, praktikus dolgokat csak hölgyekre bíznék. Ők ugyanis sokkal jobb szervezők, érzékenyebbek, teherbírók, kedvesek és empatikusak. Mindezzel együtt a férfiakénál kevesebb megbecsülés jut nekik. De a kérdést erőszakkal nem lehet megoldani, és főleg nem szabad átpolitizálni. Több teret adnék a nőknek, minden bizonnyal változna a parlamentben mára eluralkodott durva hangnem is – nyilatkozta dr. Csák Máté építész.

Olvasóink írták

  • 1. Intel 2009. november 16. 20:50
    „Talán a jobb oldalnak jót tenne, mivel nem lenne ennyi kábítás...
    Annyi mindent igértek, hogy elfelejtették már, hogy IMF tart minket életben...
    Na és egy cikk az Indexről:

    Az IMF és az Európai Bizottság nem tud tolerálni olyan gazdaságpolitikát, amely a mostani 4 közeliről 7 százalék fölé löki a hiányt - ezzel reagált a két szervezet a Fidesz vezetőinek elmúlt hetekbeli próbálkozásaira, jelzéseire. Olyan jól tudjuk finanszírozni magunkat a piacról, hogy nem kell igénybe vennünk az 1,8 milliárd eurónyi hitelrészletet, azt tartalékoljuk a későbbiekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fű a kocsiban: hatan buktak le

Fertődön és Fertőszentmiklóson kábítószert fogyasztókat találtak a hétvégén az autósokat ellenőrzése… Tovább olvasom