Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Végzős diákot gázolt halálra a vonat Sopronban

Vonat gázolt el Sopronban egy fiatalembert szerda reggel. A kórházban életét vesztette.

Döbbenetes tragédia árnyékolja be csütörtökön a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának diplomaosztóját. A kar 24 esztendős mesterszakos hallgatóját tegnap hajnalban halálra gázolta egy vonat. A fiatalember társával a nyílt vasúti pályán gyalogolt Sopron belterületén, az Ady Endre úti felüljáró vasúti hídján (amit a soproniak Frankenburg úti felüljáróként ismernek). A motorvonat közeledését későn vették észre, egyikük el tudott ugrani, a másikat azonban elütötte a vonat. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítás után életét veszítette.

A hallgatói önkormányzat lemondta a kar tradicionális farsangi bálját, ami pénteken lett volna. Nem ez volt az első ilyen baleset ezen a szakaszon: 2007-ben szinte ugyanitt gázolt halálra vonat egy egyetemistát.

Az Ady Endre út és a Fasor utca között jól látható ösvényt tapostak a gyalogosok, a kijelölt és biztonságos átkelő felé ugyanis nagyot kellene kerülni. Sokan inkább lerövidítik az utat – s ezzel kockáztatják az életüket...

Az a fiatalember, aki ott volt a szerencsétlenül járt egyetemista mellett a síneken, tegnap még a történtek hatása alatt állt. Társa már rég nem élt, amikor ő még mindig abban bízott, megmentik az életét. Nehéz terhet cipel tovább.

– Gábor nagyon jó srác volt, okos, szinte mintatanuló. Csuklóból lediplomázott, matekból segítette a többieket. Csapattársakként együtt játszottunk kispályás fociban. Tavasszal végzett volna... – mondja egy másik barát, Vizy Zsolt harmadéves egyetemista, miközben gyertyát gyújt tragikusan elhunyt társa emlékére a kollégium halljában. – Amikor idekerültünk a kollégiumba, a felsőbb évesek, azaz a firmáink a lelkünkre kötötték: csak a kijelölt vasúti átjárót használjuk. Sokszor még haza is kísértek bennünket vagy ellenőrizték, valóban arra megyünk-e – meséli a fiatalember.

 Veszélyes. „Sajnos a mostani eset is bebizonyította, hogy a fiatalok többsége nem érzi annak a súlyát, hogy milyen balesetveszélyes, életveszélyes helyzetet teremt, ha közvetlenül a sínek mellett vagy a nyílt pályán sétálnak. Még akkor is, ha ez a szakasz a város belterületére esik.

A néhány perces időmegtakarításért, amelyet a sínek melletti közlekedés jelent, senkinek sem érdemes a testi épségét, életét kockáztatni. Nagyon sajnáljuk a fiatalembert és egyben szeretnénk felhívni a fiatalok és a szülők figyelmét, hogy kerüljék a nyílt vasúti pálya környékét és a gyalogjárdákon közlekedjenek.

Különösen veszélyes a téli időszak, hiszen a hó és a szél könnyen elnyeli a vasúti közlekedés zaját, így még nehezebb észlelni a közeledő vonatot" – mondta az eset kapcsán Konrád György, a GYSEV Zrt. kiemelt üzembiztonsági szakértője.


– Borzasztó sokan járnak itt át, hiába veszélyes, így sokkal rövidebb az út. Néha én is ott megyek... – vallja be Zsolt. Szinte mindenki arra jár, s nem csak egyetemisták. – Szerintem kétméteres falakra lenne szükség, hogy ne történhessen hasonló, bár még ez is kevés. A fénysorompóknál is történnek tragédiák  – teszi hozzá Vizy Zsolt. Őt is, társait is megrázta a reggeli baleset, még nem ocsúdtak fel. A kollégium halljában szinte tapintható a szomorúság. Legközelebb vajon merre mennek át a síneken ők, akik most a társukat siratják?

A kollégium hirdetőtábláján, ahol a szerencsétlenül járt fiatalember is lakott, egy kiáltvány olvasható. „Évek óta aggódással figyelem a vasúti átjáró környékén folyó »közlekedési rendet«, amelyet az egyetem diákotthonának lakói, egyetemi polgárok, »felnőtt« emberek produkálnak... – figyelmezteti óvó levelében a hallgatókat egy nyugdíjas pedagógus. Levele 2011 októbere óta van a kollégiumi üzenőfalon.
– Kérem, ne várják meg, míg valami baleset történik Önökkel!

Szerencsétlenség bármikor bekövetkezhet, elég egy botlás, a szakaszon elég gyorsan közlekedő vonat már nem tud időben megállni. Aki halálát leli vagy örökre nyomorék marad, a hátramaradottak életét is tönkreteszi."


Előzmény:
Információink szerint két huszonéves, egyetemista fiú sétált hajnalban a sínek mellett a Frankenburg úti átjáró környékén Sopronban, amikor egyiküket elütötte a vonat.

A fiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette. 
 
Korábban:

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a sérültet súlyos állapotban szállították kórházba a mentők.

Rázó László, a GYSEV szóvivője egyelőre annyit közölt, hogy a baleset a Sopront Ausztriával összekötő vasútvonalon történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: Nagy bajban a Fidesz Sopronban!

Sopron az elmúlt 7 év alatt sokat vesztett régi erejéből. A Fidesz a tönk szélére vezette a várost - mondta az MSZP helyi elnökhelyettese. Tovább olvasom