Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Végveszélyben a petőházi cukorgyár

Petőháza - Hajszálon múlik a petőházi cukorgyár sorsa. Döntés november 20. körül várható. A vezérigazgató tegnap Petőházán tárgyalt, hogy egyezségre jusson a termelőkkel, egyelőre sikertelenül.

A petőházi cukorgyárral szerződött termelők állítják, bezárják a gyárat. A következő évre szóló ártárgyalások eddig ugyanis eredménytelenek voltak, amennyiben nem lesz nyersanyag, a nagy múltú gyár nem kerülheti el sorsát. Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója sem optimista, de egyelőre nem merte kijelenteni, hogy bezárják a gyárat.

– November huszadika körül fejezzük be a termelőkkel a tárgyalásokat. Nem szeretnénk egyik gyárunkat sem bezárni – a másik Kaposváron működik –, de ha nem tudjuk az alapanyagot biztosítani, lépnünk kell.


Fischer Béla vezérigazgató


Kaposváron nagyüzemi bioetanol-gyártást terveznek, melyhez elengedhetetlen a cukorrépa, így ha választani kell, bizonyára a petőházi gyárat zárják be.

– A termelők egy tonna cukorrépáért jelenleg 31 eurót kapnak. Ők ezt az árat szeretnék magasabbra tornászni, közel 40 euróra – magyarázta a híresztelések okát kutatva Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. –  Nekünk ez nagyon magas, ugyanis az unió célja a cukorárak leszorítása. Ilyen ár mellett gazdaságtalanná válna a gyártás. Ebből adódik a konfliktus. Amennyiben nem sikerül biztonságos – 5–6 évre szóló – szerződéseket kötnünk, vagyis nem tudunk megállapodni, akkor elkerülhetetlen lesz valamelyik gyár bezárása, de hogy melyik, arról egyelőre még nincs döntés.

Kaposváron nagyüzemi bioetanol-gyártást terveznek, s ehhez elengedhetetlen a cukorrépaszelet, így ha választani kell, akkor  bizonyára a petőházi gyárat zárják be. Fischer Béla szerint a cukorrépa árának emelkedését, illetve a termelői igények kialakulását nem lehet elvonatkoztatni más szántóföldi növények (búza, kukorica, napraforgó) árától, amelyek jelentősen emelkedtek. Jövőre ugyan várhatóan csökkennek, de még így magasak maradnak. A cukorrépa-termelők  ezekkel versenyképes árakat szeretnének elérni. Abban az esetben, ha sor kerül valamelyik gyáruk bezárására, akkor cukorkvótájuk (összesen 136 ezer tonna) felét visszaadják az uniónak, de valószínűleg így tesz a Mátra Cukor Zrt. is, és bezárja az egyik (szerencsi vagy szolnoki) gyárát. Ezzel a magyarországi jelenlegi éves cukortermelés (400 ezer tonna) ötven százalékkal csökkenhet.

Egyezség vagy szerződés
– Akár már holnap szerződést kötnénk, amennyiben a Magyar Cukor Zrt. elfogadja a tonnánkénti 38 eurós átvételi árat – jelentette ki Dorogi Árpád, az ötven termelőt tömörítő Nyugati Határ Cukorrépa Szövetkezet társadalmi megbízatású elnöke. – Még szeptember elején Bábolnán, illetve Sopronhorpácson tartottunk tanácskozást, ahol elhatároztuk: vagy sikerül megfelelő felvásárlási árat kialkudni, vagy nem kötünk szerződést. Hivatalos értesítést még nem kaptunk arról, hogy bezárják a gyárat. A jelek azonban arra utalnak, hogy az uniós cukorreform áldozata lesz a petőházi üzem. Ebben az esetben azonban a Magyar Cukor Zrt. a beszállított cukorrépa tonnája után az uniótól 628 eurós kártérítést kap. Ebből a termelőknek minimum 10 százaléknyi részt kell adni. Hogy mennyit, az további  tárgyalásokon  dől el. Még az is kérdéses, hogy a tonnánként 626 eurót az utolsó szerződések szerint fizetik ki, vagy visszamenőleg, például az elmúlt öt évre. 

Olvasóink írták

  • 1. XTC 2008. május 18. 00:49
    „sze mét ládavagy teköcsög fasz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

D. Tóth Krisztina: Család és karrier egyensúlya

Sopron - „Megértem azokat a nőket, akik néha elsírják magukat a zuhany alatt: nehéz… Tovább olvasom