Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Végtisztesség túlsúllyal

A soproni kórházban meghalt az férfi, akit az elmúlt héten testsúlya miatt tűzoltók segítségével kellett az intézménybe szállítani. A hozzátartozók azt szeretnék, ha rokonuk halála rávilágítana a magyar egészségügy hiányosságaira.
A Kisalföld július 30-i számában jelent meg a rövid hír, hogy a csornai kórházban tűzoltók segítségére volt szükség egy testes, közel kétszáz kilós beteg Sopronba szállításához, ráadásul megfelelő mentőautó hiányában egy enesei cég járművében vitték a férfit. A Csorna környéki fiatalember szerdán meghalt és nem elég a gyász, a családtagok szívét még a felháborodás és a tehetetlenség érzete is szomorítja.

„ Számos hasonló férfit ismerünk"

A részletekről az egyik rábaközi falu takaros portáján beszéltek a gyászolók, az édesanya, a testvér és a rokonok.
– Borzalmas napokat éltünk át az elmúlt hetekben, amik unokaöcsénk kórházba szállításakor kezdődtek – mondja az egyik nagynéni.

– Igaz, testes ember volt és betegsége miatt elesett is lett, de egyáltalán nem kellett egyedi esetként kezelni, hiszen mi is számos, hozzá hasonló testsúlyú férfit ismerünk. A doktor úr azon a napon mentőt hívott hozzá és jelezte, testes betegről van szó, ennek ellenére csupán két mentős érkezett, akik képtelenek lettek volna a kocsiba emelni, ráadásul a hordágyuk is törött volt. Az unokaöcsénk be sem fért volna a mentőautóba, így hosszas telefonálgatások és segítségkérés után, hosszú órák elteltével az egyik utcabeli ajánlotta fel, hogy járművével kisegít bennünket.

– Ezt az időszakot egy édesanyának átélni mindenképpen fájdalmas és borzalmas volt. Számunkra az érthetetlen teljesen, hogy a magyar egészségügy ilyenre miért nincs felkészülve, hiszen tényleg nem egyedi esetről volt szó, nagyon sokan élnek ilyen testsúllyal. Mi történik akkor, ha egy százötven kilós ember infarktust kap és azonnal kórházba kellene szállítani? Ezek szerint meg kell halnia, mert a mentősöknek nincs megfelelő autójuk. Ahogyan szegény fiút szállítani kellett, az az emberi méltóságot sértette, és nagyon szomorú, hogy itt tartunk, pedig annyi minden másra szórják a pénzt.
– A szívem szakadt meg a várakozás óráiban, mert beteg volt a fiam, és nem tudtam rajta segíteni, tehetetlen voltam – teszi hozzá könnyes szemmel az édesanya.

„ A lehető legjobb ellátást kapta"

A családtagok elmondták: a csornai és a soproni kórházban mind az orvosok, mind a nővérek maximálisan teljesítették feladatukat és rokonuk a lehető legjobb ellátást kapta. – Képzett ápolónők és nagy tudású orvosok vették körül a testvéremet, köszönet jár nekik, nem rajtuk múlt, hogy végül meghalt szegény – fogalmazott az öcs. – És arról sem tehetnek, hogy tudásukat nem használhatják ki teljesen, mivel nem áll rendelkezésükre a szükséges műszer. A Sopronba szállításra például emiatt volt szükség, ott tudták csak intenzív osztályon kezelni.

Hiába volt erős a szíve

A család a végsőkig bízott, hogy a fiatalember szervezete legyőzi a betegséget, tudták, a szíve erős. Ám a magas láz, a veseelégtelenség és a tüdőembólia neki is sok volt, nem bírta tovább a harcot. A haláleset után a hozzátartozók úgy döntöttek, elhamvasztatják szerettüket és úgy adják meg a végtisztességet. Csakhogy intézkedésük során is akadályba ütköztek, ami végképp elkeserítette őket.

Tortúra hűtéssel, hamvasztással

– A kórházban közölték velünk, hogy még aznap hamvasztani kell, mert nincs akkora hűtőjük, amelybe a bátyám beleférne, a test viszont huszonnégy óránál tovább nem maradhat hűtés nélkül – beszélt a megpróbáltatásokról a gyászoló fivér. – Sopronban intézkedtünk, ahol nagyon rendesek voltak velünk és elfogadták a sürgős munkát. Később azonban közölték, hogy gond van, mivel a hamvasztó rendszere nem tud ekkora testet fogadni, kiderült, legközelebb csak Tatabányán lehet megoldani. Természetesen ezt választottuk, mert nem tehettünk mást, a temetkezési vállalat munkatársai korrektek és segítőkészek voltak, de mégiscsak felháborító, hogy ilyen tortúrát kell végigjárnunk, és az emiatt felmerülő pluszköltségeket is nekünk kell kifizetni.
– Nem elég a fájdalmunk, egy fiú, egy testvér elvesztése, nem elég, hogy édesanyám is idős, beteges asszony, még ezt a sok, önmagában is megrázó borzalmat is el kell viselnünk – hangzik a testvéri panasz. Az elhunyt fiatalember családja azt szeretné, ha hozzátartozójuk halála értelmet kapna és rávilágítana a magyar egészségügy újabb hiányosságára. Ezért is vállalták, hogy a nehéz órákban nyilvánosságra hozzák fájdalmukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában találták meg a bérautót

Fellélegezhet az a soproni autókölcsönző, akinek értékes gépkocsiját épségben találták meg… Tovább olvasom