Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Végrehajtó és bíróság jön?

Bajba kerülhet a höveji csipkevarró testvérpár. A nyolcvanéves Lujzi néni ellen ugyanis végrehajtást rendelt el a Soproni Városi Bíróság. Az idős hölgyek ketten élnek Hövejen, egy faluszéli házban.
Lujzi néni és hetvenhat éves húga, Katica néni az utolsók között vannak, akik ápolják azt a hagyományt, melyet egykor még dédnagyanyjuk is művelt. A höveji csipkevarrás évszázados múltra tekint vissza a községben, számos kiállításon, fesztiválon, bemutatón szerepeltek Lujzi néniék is, oklevelek, elismerések bizonyítják művészetüket. Öregbítették a falu hírnevét nemcsak Magyarországon, de külföldön is. Munkájuk nyomán a höveji csipkét a nagy hírű brüsszelivel emlegetik egy lapon.

Még kukájuk sincs...
Ivánkovics Lujza tavaly kapott egy fizetési felszólítást a Rekultív Kft.-től, hogy rendezze a velük szemben fennálló huszonháromezer forintos tartozását. Lujzi néni meglepődött ezen, hisz tőlük egy deka szemetet, ahogy ő fogalmaz, egy gyufaszálat sem vitt el a cég, sőt, még csak kukájuk sincs. Levelet írt a kft.-nek, melyben méltányosságot kért. Nem kapott. Nemrégiben újabb levelet hozott a postás, amiben viszont már arról értesítették a testvéreket, hogy Lujzi néni ellen végrehajtást rendelt el a Soproni Városi Bíróság, miután a cég hozzájuk fordult. A tartozás az idők során negyvenkétezer forintra duzzadt. Lujzi néniék megijedtek, de továbbra sem értik, miért kellene fizetniük azért a szolgáltatásért, amelyet igénybe sem vettek.

– Természetesen fizetnénk, ha lenne alapja a követelésnek, de nincs, mivel mielőttünk a szemetesautónak meg sem kell állnia – panaszolja a nyolcvanéves hölgy. – Ha jön a végrehajtó, mit visz el tőlünk? Nekünk értékes ingóságunk nincs, hiszen néhány évvel ezelőtt betörtek hozzánk és elvittek mindent. Vagy azt a csipkét foglalják le, amit még az édesanyánk és a nagynénénk készített? Néhány festményünk van a falon, amit az unokaöcsénk festett, számunkra nagyon kedves emlékek.

Érvénytelen kedvezmény
Lujzi néniék a höveji önkormányzathoz is fordultak gondjukkal. A községnek van egy rendelete, mely azt mondja ki, hogy a hetven éven felüli egyedülállóknak ingyenes a szemétszállítás.

Ők viszont ketten élnek együtt, így rájuk nem vonatkozik a kedvezmény. – Annak idején írtunk Lujzi néniékkel egy levelet a Rekultívnak, hogy nem ismerik el a tartozást, mert noha együtt élnek, mégis külön háztartásban – tájékoztatott Dukai Tibor, Hövej jegyzője.
– Úgy látszik, ezt nem vették figyelembe a vállalatnál. Nálunk egyébként még nem jelentkezett sem a szolgáltató, sem a bíróság.

Méltányosság lehetne
A jegyzőnek felvetettük, hogy az önkormányzat gyakorolhatna méltányosságot az Ivánkovics nővérek esetében, hisz ők is hozzájárultak ahhoz, hogy országszerte ismert lett a kis falu, így igazán megérdemelnék a gesztust.
– Ez már a képviselő-testület hatásköre, a döntéshez viszont kérelmet kellene eljuttatni az önkormányzathoz – válaszolt Dukai Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödszörre is polgármester

Továbbra is Pilsits Mária a falu élén. Pilsits Máriát ötödször választotta meg… Tovább olvasom