Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Végóráit éli a nagy múltú szőnyeggyár

Sopron - Végóráit éli a Sotex Szőnyeggyártó Kft. Amennyiben a közeli napokban nem sikerül befektetőt találni, megszűnik a nagy múltú gyár s a szőnyeggyártás Sopronban.
Újabb gyárbezárásra kerülhet sor a következő év elején, amennyiben valamilyen csoda nem történik. Ezúttal a hazai szőnyeggyártás egykori fellegvárának ajtajára tesznek, tehetnek lakatot.

– A huzamosabb ideje meglévő piaci nehézségek, a nagy tömegű és olcsó import megrendítette gazdasági helyzetünket – mondta a Kisalföldnek Járfás Zoltán igazgató. – A tulajdonosok mindent megtettek annak érdekében, hogy áthidalják a nehézségeket, de az említett okok arra késztetik a társaságot, hogy újraértékeljék tevékenységüket, a piaci lehetőségeket.

A gyárban az idén december 21-én dolgoztak utoljára. Az biztos, hogy a termelést január 7-én még elkezdik, de hogy mi lesz az azt követő napokban, senki sem tudja.

A közel 100 éves szőnyeggyárat már csak új befektetők menthetik meg. Amennyiben megszűnik, a textilipar is eltűnik Sopronból. Fotó: M. D.

– Ahhoz, hogy a szőnyeggyártás fennmaradhasson Sopronban, szakmai vagy pénzügyi befektetőre lenne szükség, mert elengedhetetlen a tőkebevonás – folytatta az igazgató. – Ezért minden lehetséges megoldást igyekeztünk és igyekszünk felkutatni, de be kell látnunk, az idő véges. Amennyiben nem sikerül az elképzelésünk megvalósítása, akkor befejezzük a szőnyeggyártást, várhatóan már januárban. Ugyanis nem szeretnénk hitegetni senkit sem és ragaszkodunk a korrekt elszámoláshoz. Jelenleg 63 dolgozónk van, az ő sorsukért is felelősséggel tartozunk.

A szőnyeggyárat 98 évvel ezelőtt alapították. Fénykorában – a hetvenes években – 1200–1300 embernek adott munkát. A kilencvenes évek elejére azonban lecsillapodott a nagy lakásépítési láz, abbamaradt a lakótelepek építése, s jelentősen csökkent a tűzött padlószőnyegek iránti igény. A Graboplast 1995 áprilisában vette meg az államtól a csődhelyzetbe jutott gyárat. Egy darabig tudták tartani a versenyt a közben jelentősen megerősödött külföldi konkurenciával. 2001-től például már csak szőtt szőnyegeket gyártottak. 2004-ben a Graboplast is túladott a cégen, mondván, hogy a szőnyeggyártás nem illik a profiljába. Hiába korszerűsítették azonban a gyártósort, bővítették a szőnyegek forma- és színvilágát, csökkentették a létszámot, ez sem volt elég. Valószínű, hogy innen már nincs visszaút. Amennyiben megszűnik a szőnyeggyár, akkor a soproni textilipar is eltűnik Sopronból.

Olvasóink írták

 • 3. Cseter János 2008. január 01. 11:41
  „Hamar felejt a Magyar Nép! Nem csak ez esetben, hanem minden olyan cég esetében ahova a "´Párt" delegálta a vezetőket! De, ha nem, véletlenű akkor is oly kényszerhelyzetbe hozták, azért, hogy a külföldi nagy tőkést juttassák vagyonhoz fillérekért! Persze csupán többnyire azért, hogy bezárja az addig jól menő gyárakat üzemeket! Természetesen azért, hogy az Ö hazájában gyártott termékeikkel elárasszák e "gyarmatnak" jelölt országokat!Neki nem kell a Magyar dolgozókat ellétni munkával, erre nem kötelezi senki, de, ha igen akkor is csupán a minimálbér körül fizetget! A hasznot pedig kiviszi az országból! Ez a vadkapitalizmus és szekértolói szüleménye! Gyáva népnek nemsokára hazája sem lesz, ha így folytatdik!”
 • 2. defoe 2007. december 30. 12:56
  „Ne már Freddy!

  Ne hogy a város pénzén mentsünk meg 1 csödbe ment üzemet. Erre ott voltak a vezetöi, akik idáig nagy pénzeket tettek zsebre a semmiért.
  A szocializmusnak vége. Mi akartuk, hogy igy legyen.”
 • 1. FREDDY/S 2007. december 28. 10:16
  „Ez lett a nemlétező hosszútávú fejlesztés eredménye. A nagy szlógenek helyett törödni lehetett volna Sopron iparával is. Felesleges volt itt a fejlesztés, mert globexolás, inkubátorház, elfuserált Deáktér vagy éppen a felesleges mélygarázs egyesek idejét gazdaségosan lekötötte, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggyesieknek is szükségük van a Sopronba vezető útra

Sopron–Burgenland - A schengeni határnyitás nem okozott osztatlan örömöt Ausztriában.… Tovább olvasom