Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Végleg eltűnik a cukorgyár

Petőháza - A petőházi cukorgyár bezárása után – az Európai Unió előírásainak megfelelően – még idén elkezdődhet az épületek elbontása. Csupán a siló, valamint a csomagolórészek maradhatnak meg.
A hazai cukorgyártás egyik fellegvárának számító petőházi gyár véglegesen eltűnik. Az üzemet az elmúlt szezonban zárták be, így a térségünkbeli gazdák termését már Kaposváron dolgozzák fel. Az EU előírásainak megfelelően a Magyar Cukor Zrt. is csökkentette az előállított cukor mennyiségét. Mindezért az unió kompenzációt is fizet. A másik lényeges kikötés, hogy a bezárt gyárat alkalmatlanná kell tenni a termelésre. Mégpedig úgy, hogy ne is lehessen visszaállítani. Az üzem tulajdonosa a szabályozásnak megfelelően a silók, valamint a csomagolóüzem kivételével teljesen elbontatja a gyárat, a szennyezett talajt rekultiválja és a tározótavakat is megszüntetik. Bráth Zoltán, a részvénytársaság mezőgazdasági igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: a kivitelező kiválasztása zajlik. 
 
A bontási munkálatok  már idén elkezdődhetnek. Ennek végeztével a területet értékesítik – tájékoztatta a Kisalföldet Bráth Zoltán, a részvénytársaság mezőgazdasági igazgatóhelyettese.

Még áll, de sorsa eldőlt: Az előírások szerint a bezárt gyárat alkalmatlanná kell tenni a termelésre. Mégpedig úgy, hogy ezt ne is lehessen visszaállítani. Fotó: Magasi
Még áll, de sorsa eldőlt: Az előírások szerint a bezárt gyárat alkalmatlanná kell tenni a termelésre. Mégpedig úgy, hogy ezt ne is lehessen visszaállítani. Fotó: Magasi

Piskolti Béla, a település polgármestere szerint azt az űrt, amit a cukorgyár kiesése jelent, teljesen pótolni biztosan nem tudják. A község is abban érdekelt, hogy minél előbb új vállalkozások telepedjenek le. Az ipari terület az rt. tulajdonában van, az önkormányzat az engedélyek kiadásának felgyorsításával tudja segíteni az ide költözőket.

Érdeklődők már vannak, konkrét megállapodás azonban még nem született.

Egy 128 éves ipari történelem és emlék tűnhet el végérvényesen Petőházán. Azon a településen, amely egyet jelentett a cukorgyártással. Az üzem fénykorában több mint kettőszáz alkalmazottat foglalkoztatott, továbbá a termelők és beszállítók révén több száz családnak adott megélhetést. A gyár a sopronkőhidai üzem jogutódjaként 1880-ban kezdte meg működését. Az 1948-as államosítás után 1963-ban az országban a gyárakat nagyvállalatokká szervezték. Majd 1971-ben újra önálló lett. A rendszerváltást követően az üzemet is privatizálták, új tulajdonosa az osztrák Agrana-cégcsoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. lett. A gyár azonban az uniós cukorrendtartási reformot már nem élte túl, miután a részvénytársaság úgy döntött, hogy inkább a kaposvári üzemét tartja meg. Petőházán jelenleg mintegy negyvenen dolgoznak. Az elbocsátott alkalmazottak megkapták végkielégítésüket és az álláskeresésre külön programot dolgoztak ki. A legtöbb egykori „cukorgyáros" már megtalálta új munkahelyét.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Topyca 2008. október 10. 09:00
  „Azt meg tudná valaki mondani, hogy Klingenbach-nál miért nem kellett gyorsan lebontani a cukorgyárat? Pedig milyen régen bezárták. Ha lebontották, csak nem vettem észre, akkor elnézést kérek.....”
 • 24. pan.cser 2008. október 09. 22:32
  „Az a nagy baj, hogy csodát vártunk a rendszerváltástól, mert nem ismertük a kapitalizmus logikáját. A pénz gátlástalanná tesz mindenkit. Mi úgy lefeküdtünk minden jött-ment kapitalistának, mint a börtönből kiengedett, élvezetből is kefélő kurva a kényszerű önmegtartóztatás után az első nadrágnak. Most isszuk a levét és jajongunk. Jó lenne már felébredni. Egyetlen tulajdonos sem azért dolgozik, hogy nekünk jó legyen, Magának viszont igen. Mostanában arra is rácsodálkozhatunk, hogy a magántőke mennyire hatékony, amikor forradalmi helyzeteket megelőzendő az állambácsik megmentik a hitvány kapitalista férgek által tönkretett bankokat. Miért ne tették volna tönkre a cukorgyárat? Itt nem fenyeget forradalom legfeljebb pár száz embernek lesz rosszabb. Számít az valamit manapság?”
 • 23. cccp 2008. október 09. 20:33
  „lolita ! Csak megynyugtatásként önnek , amikor mi az EU-ban voltunk önöknél még javában virágzott a kommunizmus !
  Minöség és jó marketing a kulcsa mindennek !”
 • 22. aha 2008. október 09. 19:04
  „vhogy van 1 érzésem h ehhez semmi köze nincs az EU-nak, csupán itthon vkinek érdeke és erre hivatkoznak..”
 • 21. lolita 2008. október 09. 14:42
  „CCCP! EU nelkül maga sem lenne ott ahol most van!”
 • 20. mindigatutit 2008. október 09. 10:08
  „pedig agrár ország voltunk(vagyunk?) ,vagy mi a szösz”
 • 19. obi 2008. október 09. 09:38
  „cccp...a neved is irritáló, hát még amit leírtál! Lehet, hogy bizonyos területeken jó, hogy az Unió tagjai vagyunk, de az élelmiszeriparunk az EU gazd. pol. áldozata lett. Mondom ezt én, aki pedig alapvetően (ezzel együtt is) EU-párti vagyok...
  A mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar területén a régi tagállamok agyontámogatott (sokszor kritikán aluli minőségű) termékeivel szemben nem lehet felvenni a verdenyt!”
 • 18. obi 2008. október 09. 09:33
  „"a cukorgyarunk a Petöhazi gazdasagi politika aldozata lett nem az UNIO tehet erröl!"

  Ne haragudj, de ez a mondat kiütötte nálam a biztosítékot! Ilyen alacsony színvonalon én nem vitatkozom.... "petőházi gazdaságpolitika"...brrrr!”
 • 17. cccp 2008. október 08. 23:38
  „EU nelkül még ott sem lennetek ahol most vagytok !”
 • 16. lolita 2008. október 08. 22:25
  „Bocsanat! UNIO nem tehet erröl!”
 • 15. lolita 2008. október 08. 22:24
  „Sajnos nemlehet mit tenni ,mi is UNIOS tagok vagyunk ha tetcik ha nem!Az elöirasoknak eleget kell tennünk,de a cukorgyarunk a Petöhazi gazdasagi politika aldozata lett nem az UNIO tehet erröl!”
 • 14. ebreszto 2008. október 08. 20:32
  „Nem szabad engedni!!! Azt akarja az "UNIO" hogy ne termelhessuk sajat szuksegleteinket es rabszolgak legyunk. Mindenki gondolkozzon el, miert van az, hogy magyar szolo termeloknek fizetnek, hogy kivagjak a szolot, mig Ausztriaban, Belgiumban, Hollandiaban egyre tobb a szoloultetveny - peldaul. Az "UNIO" magyar ellenes!!! Ebredjunk fel vegre, politikai allasfoglalas nelkul es vedjuk meg meg azt ami maradt. Ne higgyunk az "UNIO"nak es a politikusoknak, ha enni es inni akarunk a jovoben, mert a kuldoldi aruk vagy mergezettek Kinabol vagy megfizethetetlen lesz, azert mert lustak vagyunk termelni es megvedeni amink van. Amikor nem lesz penzboseg, csak az fog szamitani, hogy van-e mit ennunk. Semmi mas, es ezek az idok kozel vannak.”
 • 13. obi 2008. október 08. 18:17
  „lolita...dehogy ész...PÉNZ!
  Ez is a felsőbbrendűnek hazudott szocializmus eredménye, hiszen ránk úgy köszöntött 1989-90, hogy nem volt komoly hazai tőke. (Mitől is lett volna?)
  Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem lehetett volna ennél jobban csinálni. Lehetett volna... De ahhoz egy koncepciózus, nemzeti érdekekben gondolkodó "új-Széchenyi" kellett volna. Ehelyett 1990-94 között volt egy Szabó Tamásunk, a Horn alatt meg volt egy Suchmann Tamásunk...
  SIRALMAS!!!”
 • 12. lolita 2008. október 08. 17:49
  „Mert az osztrakoknak van anyi eszük ,mint amenyi nincs a Magyaroknak!”
 • 11. mindigatutit 2008. október 08. 12:18
  „szerinted?”
 • 10. Szasa 2008. október 08. 12:11
  „Miért nem osztrák cukorgyárat rombolnak le?”
 • 9. Topyca 2008. október 08. 12:02
  „De az UNIO tehet róla! Ő húzta el a "mézesmadzagot" a gyárak, a termelők az önkormányzatok stb. orra előtt a "rendszerváltás" idején. Ők pedig azt hitték, hogy ha jönnek, akkor kolbászból lesz a kerítés. Több száz évre visszamenőleg..., valaki mondja meg, hogy mikor akartak ők jót nekünk. A gazdasági térnyerés számukra leginkább problémamentesebb megoldása az UNIO által dotált felszámolás a volt keleti blokk országaiban. Megveszem olcsón (pár megfelelő embert megajándékozok) és utána eltűntetem. Hoppá! Nincs is már konkurencia.”
 • 8. :( 2008. október 08. 11:57
  „sebaj, majd jön a mérgezett kínai cukor”
 • 7. GabiCA 2008. október 08. 11:17
  „SZÉGYEN!”
 • 6. Valaki 2008. október 08. 11:06
  „Nem az unio tehet arról, hogy az elvtársak eladták a magyar élelmiszeripart is! Ha magyar kézben marad még ma is működne!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svéd soroptimisták vendégségben a nemzetközi barátságért

Sopron - Valamikor a női egyenjogúság kiharcolása volt az alapeszméjük, de ma is kiállnak a női… Tovább olvasom