Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Véget nem érő perek

Horváth Zsolt éppen a Várkerületen sétált négy éve, amikor igazoltatták, majd bekísérték a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetbe. Azóta is ott van, pedig az ítéletét már hatályon kívül helyezték.

Az 53 éves Horváth Zsolt Sopronkőhidán tölti büntetését. Hogy miért ül, s mennyit, ő sem tudja pontosan. 2000 februárjában azért hozták be, hogy letöltsön nyolc hónapot, amit egy 1990-ben elkövetett sikkasztásért kapott. Aztán „bedarálta" a magyar igazságszolgáltatás...

Hivatalos iratok, végzések, ítéletek és felmentések, mellettük 217 darab ajánlottküldemény-szelvény. Négy év levelezése. A soproni vendéglátásban dolgozó Horváth Zsolt 1990-ben két tévét vett feleségével részletre. Néhány hónap múlva súlyosan megbetegedett. Kivették fél tüdejét, gerincsérvvel operálták és szíve is rendetlenkedett. Rokkantosították, a részleteket egy idő után képtelen volt fizetni, ezért a kölcsönnel terhelt készüléket eladták. Ezzel a bíróság egy későbbi döntése értelmében sikkasztást követett el, amiért 10 hónapos szabadságvesztésre ítélték.

„ Nem vonultam be a börtöbe"

– Igazságtalannak tartottam a büntetést – mondja lehajtott fejjel Horváth Zsolt. – Ráadásul édesapám lebetegedett, állandó ápolásra szorult, engem 100 százalékos rokkantnak nyilvánítottak. Egyszerűen nem vonultam be a börtönbe. De nem bújkáltam, el sem hagytam a várost, éltem tovább a hétköznapjaimat – és vártam a rendőröket.

Már elévült...

Kilenc év telt el így. Házassága közben felbomlott. A férfi nehezen törődött bele: elvesztette családját, otthonát, egzisztenciáját. De nem csúszott le, nem vált alkolholbeteggé, viszont a hideg, téli éjszakákon, amikor nem volt hová mennie, szállodai szobákban húzta meg magát. Reggel nem fizetett, nem volt miből. Nem csinált több tartozást húszezer forintnál, de emiatt keresni kezdte a rendőrség. 1999 tavaszán a Jereván-lakótelepen őrizetbe is vették. Hónapokig járt be a rendőrségre, aztán ősszel – két gyermeke születésnapján – rendőrautó fékezett a munkahelyénél. Tárgyalásra vitték, amiről ő nem is tudott. A bíróságon közölték vele, az 1990-es tévéügye már elévült, nem kell leülnie, de mivel ez mégiscsak súlyosbító körülmény, a szállodai tartozások miatt kap nyolc hónap felfüggesztettet. „Úgy éreztem, aki ilyen butaságot elkövet, ennyit meg is érdemel. Békésen hazamentem" – fűzi hozzá a férfi. A béke 2000. február 12-ig tartott. Horváth Zsolt a Várkerületen sétált, amikor igazoltatták. Aztán beültették a „meseautóba", levitték Sopronkőhidára, ahol közölték vele: mégis le kell ülnie az 1990-es ítéletet, a tíz hónapot.

Hatályon kívül helyezték

Horváth Zsolt azóta is a sopronkőhidai börtön lakója. Bár egy rossz szava sincs az intézményre, értehetően szabadulni szeretne. Időközben megvádolták egy csalással, amiért 16 hónapot kapott, aztán kiderült – hivatásos szakértő bizonyította –, hogy az ominózus adásvételi szerződést nem ő írta alá. Az eredeti büntetését 2002-ben jogerősen hatályon kívül helyezték – akkor, amikor a büntetést már rég leülte. Egy zárkában történt beszélgetés miatt hamis váddal gyanúsították meg – két évet kapott, és mint visszaesővel, le akarják ültetni megint a nyolc hónapot...

„ Embernek maradni!"

Ül a megtört, 53 éve ellenére 70-nek is látszó férfi a börtönben és egymás után teszi az asztalra a bírósági határozatokat. Ítéleteiről sorra derül ki, hogy az eljárásokba hiba csúszott, hol megerősítik, hol hatályon kívül helyezik büntetéseit. Horváth Zsolt perújítási kérelmet nyert, ügyével már a Magyar Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodája is foglalkozik. A büntetésvégrehajtási intézet nyilvántartása szerint a férfi 2005 januárjában szabadul. Ha addig nem történik valami...
– Embernek maradni! Ez tartja bennem a lelket – mondja búcsúzóul a rabruhás férfi. – Mindenemet elvesztettem, a családomat, a gyerekeimet, a megélhetésemet. Nem láttam még az unokámat... De ember maradtam így is – húzza ki magát, felidézve egykori délcegségét. Aztán már újra megtörten fordul vissza az ajtóból: „Hibáztam, tudom. De nem ennyit!"

Több kilós akta

Horváth Zsoltnak több kilós aktája van a Magyar Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájánál is, ahol dr. Somogyi János vállalta a soproni férfi jogi képviseletét. A Kisalföldnek a jogász elmondta, Horváth Zsolt bírósági eljárásába anno hiba csúszott, emiatt kártérítési pert indítottak. Hatszázezer forintos igényüket a veszprémi bíróság meg is ítélte, de a Budapesti Ítélőtábla új eljárásra utasította az első fokon eljáró bíróságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természetfotó-kiállítás

Sopronban június 7–16. között a Fő téren rendezik meg a Természetfotó Vándorkiállítást, amely… Tovább olvasom