Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Véget ért a zárlat Sopronban, 74 méhcsaládot kellett megsemmisíteni

Feloldották a Sopron körzetében elrendelt méh karantént. A betegség miatt 74 méhcsaládot kellett megsemmisíteni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyúlós költésrothadás betegség megjelenése miatt Sopronban, illetve az érintett területek 5 kilométer sugarú körben zárlatot kellett elrendelni.

A zárlat, amennyiben újabb megbetegedések nem jelentkeznek, 60 napig tart.

Mivel ilyen nem volt, ezt csütörtökön feloldották.

A helyi zárlatra szigorú előírások vonatkoznak.
A helyi zárlatra szigorú előírások vonatkoznak.


Az elmúlt időszak tapasztalatairól dr. Hercsel György, megyei igazgató főállatorvos nyilatkozott portálunknak.

- Sopronban, kettő méhészetben hetvennégy méhcsalád felszámolására került sor a nyúlós költésrothadás miatt - közölte dr. Hercsel György. - A betegség megállapításától, annak megszüntéig az érintett méhészetben helyi zárlatot rendeltünk el. E körül minimálisan öt kilométer sugarú körben, úgynevezett községi zárlat lép érvénybe, az utolsó megbetegedéstől számított hatvan napig.

 A betegségről
A nyúlós költésrothadás a mézelő méhek baktérium által okozott fertőző, bejelentési kötelezettség alá tartozó betegsége. A kórokozó rendkívül ellen álló spórával rendelkezik, amely a betegség terjesztésében alapvető ágens.


A főállatorvos hozzátette: a helyi zárlatra szigorú előírások vonatkoznak:

méh, méz, méhészetben használt eszközök kiszállítása és beszállítása tilos. A fertőzött udvarban a ragály terjesztésére alkalmas tárgyakat és méhcsaládokat állami kártalanítás mellett megsemmisítik. Az anyagi hozzájárulás alapfeltétele a méhész jogszabálykövető magatartása is.

- A községi zárlat alatt lévő területre méhcsaládokat be- és kiszállítani tilos - folytatta Hercsel György. - Ennek az alapvető oka az, hogy a kórokozó terjedését és esetleges elhurcolását megakadályozzuk. Itt, a vándorlás tiltása miatt elmaradó haszonért kártalanítás nem jár.

Mint megtudtuk, a helyi zárlat alatti helyről a méz kizárólag jogszabályban előírt, módon és helyen, a kerületi főállatorvos által engedélyezve értékesíthető. Amennyiben ezen a szigorú módon sem lehet eladni, akkor a mézet – mint ragályterjesztő anyagot –, kártalanítás mellett megsemmisítik.

A községi záron belül található méz értékesítése nem korlátozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi Sopronban: Varga Gyula az MSZP jelöltje

Varga Gyula: Számomra óriási kihívás és egyben lehetőség is, hogy ismét egyéni körzetben… Tovább olvasom