Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Véget ért a szerelem: bezárt a soproni Elit mozi

Állami támogatás hiányában a vezetésnek nincs módjában tovább működtetni az Elit mozit, 15 év után bezárt az intézmény.

- Sajnálatos módon 2010. július 1-től a kormány felfüggesztette a Magyar Mozgókép Közalapítvány finanszírozását és ezen keresztül az Art mozik normatív működtetési pályázatát. A 2011-es esztendőre csupán ígéretet kaptunk, de forrást nem biztosítottak. Így nincs módunkban tovább működtetni filmszínházunkat - mondta Kalmár István cégvezető a moziban tartott, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

- Az Elit nem mozi, hanem szerelem. Igyekeztünk a mozgókép kultúra iránt érdeklődő soproniak számára a legszélesebb kínálatot biztosítani, művészfilmek, rétegfilmek és sikerfilmek egyaránt szerepeltek műsorunkon. Az elmúlt 15 év alatt több mint 2000 filmet vetítettünk és közel 800 ezer főt láttunk vendégül a 337 férőhelyes nagyteremben és a 40 fős Huszárik teremben - hallhattuk Kalmár Istvánt, aki elmondta:

- Köszönjük, hogy oly sokan tiszteltek meg bennünket az elmúlt 15 évben és külön köszönjük szép számú törzsközönségünknek, hogy kitartottak mellettünk. Az elmúlt hónapokban nagyon sok aggódással teli bátorítást kaptunk és megható volt átélni azt az összefogást és a sok-sok szeretet, mellyel Önök ajándékoztak meg bennünket.

A nyugatmagyar.hu a filmszínház megmentése érdekében kampányt is indított, ám a meglehetősen nehéz helyzetbe került Elit mozi működtetése a nagymértékű közösségi összefogás ellenére sem sikerülhetett.

- Április 6-án levetítettük az utolsó filmet, a kulcsokat hamarosan átadjuk az önkormányzatnak. Ám előtte tervezzük, hogy május-június környékén kinyitunk majd egy hétvégére, s 5-10 filmmel elbúcsúzunk a mozitól, közönségünktől. Megtisztelő volt számunkra, hogy szolgálhattuk Sopron városát és a mozgókép kultúra utolsó bástyája lehettünk! - zárta a cégvezető.

Történelem

A Hartmann testvérek által épített ˝Elite mozgó˝ 1926. október 30-án nyitott meg, melyet a második világháború után átneveztek Szabadságra. Cégünk az eredeti tervek alapján felújította és visszakeresztelte az Elit mozit, melyet 1996 májusa óta üzemeltet. Filmszínházunkat az elmúlt évtizedben (a Multiplex  nyitása okán csökkenő nézőszám miatt) állami támogatás segítségével tudtuk fenntartani. A Magyar Mozgókép Közalapítvány közel 40 hagyományos filmszínház életben tartásához járult hozzá, köztük a miénkhez - hallhattuk Kalmár Istvánt.

A vezetés az elmúlt évek alatt rengeteg moziplakátot összegyűjtött, ezeket a Soproni Levéltárnak ajánlották fel, megőrízve egy ˝szeletét˝ a filmszínház történetének.

Levetítették az utolsó filmet, bezárt a soproni Elit mozi. Fotó: Magasi
Levetítették az utolsó filmet, bezárt a soproni Elit mozi. Fotó: Magasi

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. @méhecske@ 2011. április 16. 14:10
  „szomoru hogy megkel szünie egy mozinak
  valamit ki kelene találni eaz enberek kikapcsolodására pihenésére”
 • 44. adamvok 2011. április 10. 20:16
  „kivancsi vagyok, hogy a sok sajnalkozo mikor fizetett be utoljara az ELite moziba :)”
 • 43. ÁrtatlanBárányka 2011. április 10. 07:59
  „IV. helyár 25,- Ft
  De régen volt!!!
  Most majd lesz a helyén 14 lakásos társasház, amit sose fognak 100%-ban eladni....”
 • 42. csípőspaprika 2011. április 09. 22:22
  „39-es!

  A GYIK-ra van kereslet, még is bezár!”
 • 41. IkvaHírLACEE 2011. április 09. 20:40
  „de a Huszárik terem mehetne”
 • 40. sup7ra 2011. április 09. 14:27
  „37. Ha te üzemeltetnéd és veszteséges,akkor nem zárnád be,bármilyen szép is?”
 • 39. sup7ra 2011. április 09. 14:25
  „Nem értem a nagy siránkozást!Nekem is szép fiatalkori emlékeim kötődnek a mozihoz,de ha valami nem termel hasznot az üzemeltetőnek,akkor felesleges nyitva tartania.Az államnak pedig miért is kellene támogatnia egy mozit?Különösen úgy,ha nincsen a "művész" filmekre kereslet.Megjegyezném,hogy a nagy teremben elsősorban nem réteg filmek menetk.Nem volt rá kereslet,ennyi!Az embereknek nincsen pénzük, plusz letöltik,ami kell.”
 • 38. c77 2011. április 09. 14:09
  „37
  Nyugi nyugi . a te "szellemed" is .....”
 • 37. modernsopron 2011. április 09. 11:58
  „SOPRON - A KULTÚRA FELLEGVÁRA ??? És akkor bezár a város legrégibb filmszínháza?
  A többiek sincsen már (a városház mögötti Városi szép szecessziós mozi ami Friedrich Károly üzemeltette egészen a 80-as évekig, meg a Lackner Kristóf utcai, ahol most kerékpár-bolt van), most az Elit is elérte a sorsot. Elgondolkodtató...minden szépet bezár, ahelyett új kommerz, olcsó és kicserélhetö üzletek, intézmények nyítnak meg. A helyi szellem veszélyben van...”
 • 36. ödenbürger 2011. április 09. 11:29
  „nem magyar, nem soproni probléma, és nem a fidesznek a hibája, hogy bezárt az elit mozi.
  eisenstadtban is bezárt a stadtkino, mert mattersburgban új mozikomplexum megnyított.
  viszont az épület maga csódálatos, és kár lenne, ha nem történne vele valamit...
  az emberek egyszer fáradtak lesznek mindig otthon ülni és filmeket letöltenni a netröl.”
 • 35. SZILAJ 2011. április 09. 06:49
  „Miért nem invesztáltak pénzt az Elit moziba ? A székek kényelmetlenek voltak, egy filmet végignézni ott, kész szenvedés volt... Felturbózták volna 3D-re a mozit, (Sopronban nem lehet 3D-s filmet nézni, csak Győrben..)kicserélték volna a székeket kényelmesebbre, ne adj isten premier filmeket vetítettek volna, a mozi sorsa is másképp alakult volna. Most már kár siratni a mozit, az előző években kellett volna megmenteni.
  Mindenesetre a város elvesztettte egy régi és szép darabját...”
 • 34. coolzsu 2011. április 08. 21:16
  „utoljára gyerekfejjel voltam ott, még az őskorban, anno iskolai osztállyal... az én gyerekeim már nem látták belülről, mert nem engedhetjük, engedhettük meg magunknak azt az összeget kidobni, amit elkértek a jegy áraként... plaza mozi? gőzöm sincs, milyen, sose jártam ott, nem is fogok... kispénzű kisember vagyok, jó nekem a letöltött ezredik másolat is, mint sok-sok másnak ...

  két röpke gondolat azért eszembe jutott: annyira nagy a sajnálkozás, hogy szinte sírni támad kedve az embernek.... csak azt nem értem, hogy ha ilyen sokan jártak oda, ekkora volt a tolongás, akkor miért is ment tönkre???? a kettő az én szememben üti egymást, már bocs...
  a másik: a városban kezdtek gyűjteni pénzt a megmentésére, ha jól hallottam... ugyan nem adtam bele, de azért halkan megkérdezném, hogy az a pénz most hova is került?...”
 • 33. nmate 2011. április 08. 20:22
  „Botrány ami itt folyik!”
 • 32. ujidok 2011. április 08. 20:13
  „Fmarco

  Itt ma semmi más nem történik, mint az Önkormányzatokat kivéreztetik.
  Ezért minden olyan létesítményről az Önkormányzat lemond amely pénzt visz el...
  Aztán ki hogyan oldja meg, az egyéni megoldások alapján dől el.
  Ez reform, de nem célzott irányítással, na és hosszú távon ez milyen eredményeket eredményez, ezt ma senki sem mondja meg, bár sok vészhangot hallani már.
  Én úgy mondanám, hogy az Elit mozi is egy áldozat lett...”
 • 31. csípőspaprika 2011. április 08. 18:13
  „kedves fmarco!
  gondosan megírt a véleményed, s nagy részével egyetértek, de igen, az Elit-nek a és a hozzá hasonló közel negyven igazi filmszínháznak (köztük a híres pestieknek is , habár azokat megsegítette most a fővárosi önkrom.) most a fidesz kormány döntése tett be. A manit inkább átirányították - az egyébként eddig jobbról többször lezsidózott - A. Vajnának, a magyar filmalkotókat, és neves hazai filmszínházakat meg lesajnálták.
  Ennyi!
  Amúgy ennek a 40 mozinak az éves támogatása - mely életben tartotta őket - össz. csak cca. 200 millió volt.
  Szász Pfász elnök végkielégítése - amire most persze nem volt érvényes a 98 %-os adó - volt csak majdnem ennyi.”
 • 30. fmarco 2011. április 08. 16:09
  „Sajnálom az Elit mozit, mert nekem is sok szép filmes élményem van a hellyel kapcsolatban. Fáj a szívem. (néha egy könnycseppet is elmorzsolok arrafelé menet) De! Sajnos a kis moziknak végük van. A filmipar átalakul, és most mindenki, aki valaha töltött már le filmet a neten, és nem ment be érte a moziba, nézzen kicsit magába. Ő is benne van, hogy vége az Elitnek. Sajnálom, és bárcsak jönne egy unatkozó milliárdos, aki lát benne fantáziát (és NEM üzleti alapon működtetné tovább). Aki ezért is Orbán Viktort és kormányát hibáztatja, annak gratulálok és kívánom, hogy nyissák meg az OPNI-t, mert lenne benne hely számára is.”
 • 29. csípőspaprika 2011. április 08. 15:59
  „24-es és 28-as,
  Kedveseim, valóban évről évre kevesebben jártak az Elit Moziban. Egyrészt a Plázamozi, de az utóbbi években talán a nettről letölthető filmek miatt is.
  DE: A gyermekmatinékon még a legutolsó előadásokon is 100-150-en voltak. nem csoda, hisz az Elit jegyárai csak harmadát, felét tették ki a Plázamozinak. Családok nagy részének nem kérdés, melyik volt elérhető, ha egyáltalán.
  Másrészről, igenis sokkal igényesebb volt, s a ha úgy nézzük nagyobb filmválasztéka volt az Elit-nek.
  Hogy az emberek akár miért hajlandók adott esetben kétszer-háromszor annyit fizetni ugyanazért a filmért a Plázában, azt nem tudom. Talán a csili-vili miatt, vagy mert az a trendi?”
 • 28. Annny 2011. április 08. 15:01
  „Haladni kell a korral...véleményem szerint az Elit mozi az utóbbi időben nem kínált sok olyan filmet,ami a nagy közönséget lázba hozta volna.Ha tényleg ennyien szerettek oda járni,mint amennyien itt "siratják"akkor hogy hogy becsődölt?”
 • 27. modernsopron 2011. április 08. 12:48
  „józanparaszt: de igaz ! és azt akarják, hogy már ne kritikus filmeket nézzük a társadalomról, amit a müvész-mozik szokták, hanem jó illedelmes adó-fízetök és polgárok legyünk, amelyek nem kerdöjelezzik semmit...
  nem tudom, mit tervez az önkormányzat a mozival - lehet hogy ott politikai rendezvények lesznek a jövöben? fidesz propaganda filmeket fognak vetíteni és anya-tej-rendezvényeket megtartani ?”
 • 26. józanparaszt 2011. április 08. 12:14
  „nem mintha a plázamozik fullon mennének, csat ott van erös hátszél, és az a cél, hogy letolják a torkunkon a globalizált igénytelenséget, nemigaz?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrank: Nincs elég pénze? Csináljon magának!

Hány kékfrankot mennyiért válthat tallérra egy soproni, mielőtt a Rábaközbe indul, és melyikért… Tovább olvasom