Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Véget ért a cukorrépakampány

Az idei szezonban a petőházi cukorgyárban mintegy 517 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel.
Ebből közel 80 ezer tonna cukrot állítottak elő. Az alapanyag minőségével nem volt gond, 16,98 százalékos a répa cukortartalma.

– A termelőknek tonnánként nyolcezer forintot tudtunk fizetni – tájékoztatta lapunkat Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. mezőgazdasági vezérigazgató-helyettese. – Efelett a termelők kilenc euró kompenzációt kapnak, várhatóan jövő év februárjában. Az új cukorrendtartás értelmében 2007- ben a gazdák 29,8 eurót kapnak egy tonna cukorrépáért. Szeretnénk elérni, hogy ne csökkenjen a vetésterület nagysága, azaz megmaradjon a mostani 11 ezer hektár. A következő szezonban a mostanihoz hasonló nagyságrendű, mintegy 520 ezer tonna répa feldolgozására kérjük meg a kvótát.

A feldolgozás csupán néhány napja ért véget, máris megkezdődtek a tárgyalások a termelők és a feldolgozó között. Az álláspontok jelenleg messze állnak egymástól. Januárban újra folytatják a megbeszéléseket. A gazdálkodók természetesen magasabb összeget szeretnének kérni a terményükért, míg a Magyar Cukor Zrt. ennél tíz százalékkel tudna kevesebbet kifizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszok írásban és szóban

Közmeghallgatást tartott tegnap a városvezetés Sopronban. Szabó néni felszólalásával vette kezdetét a közmeghallgatás. A közgyűlések rendszeres vendége a Fő téri Szentháromság-szoborral kapcsolatban kérte a városvezetést, telepítsék vissza a növényeket a környékre, hogy azok a talaj nedvességét felszívják, megvédve ezzel a műemléket az eróziótól. Tovább olvasom