Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Végelszámolás alatt a Sopilén

Sopron - Ismét egy soproni textilipari cég tűnik el a helyi vállalkozások palettájáról: a napokban kezdődött el a Sopilén Kft. jogutód nélküli végelszámolása.
A végelszámolás alatt álló Baross utcai cég termelőcsarnokának kapujára lakat került. Egy több évtizedes múltra visszatekintő, a hazai szőnyeggyáraknak fonalat beszállító soproni vállalkozás eresztette szélnek valamennyi dolgozóját.

– A Sopilén a Soproni Szőnyeggyár egyik üzemeként harminc évvel ezelőtt kezdte meg működését, a fénykorban közel ötven embernek adott munkát. A június elején kezdődött végelszámolás azonban már csak tizenhét embert érint – mondta Sterlik Rezső, a Sopilén Kft. korábbi ügyvezetője, jelenlegi végelszámolója.

– Annak idején olyan világszínvonalú géppel indult a munka, amiből az egész világon csak kettő volt: a prototípus Németországban maradt, s a másodiknak gyártott gép rögtön Sopronba került. Vegyes vállalati formában – 1989-ben – az elsők között alakult át az üzemegység német–magyar, majd svájci–magyar korlátolt felelősségű társasággá. Akkor kaptunk egy új gépsort is, ám mára az is elavult, nem versenyezhetünk a külföldi szálgyártókkal.

Annyi pénzünk sosem volt, hogy komoly fejlesztésekre is jusson. A 2006-os és a 2007-es évet 50–50 millió forint veszteséggel zártuk. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a hazai szőnyeggyárak – a szombathelyi, a tatai és most márciusban a soproni is – befejezték működésüket, az általunk gyártott alapanyagra nincs szükség. A német tulajdonos 2007-ben megvásárolta a Graboplasttól a korábbi Sotex-részesedést a Chemtex AG részére, s jelentős anyagi támogatás mellett egy évig próbált lelket verni a cégbe, de az idén május 23-án hozott taggyűlési döntés szerint nincs tovább.

A raktárkészletet és a gépeket a végelszámolás során értékesítjük, s minden dolgozónkat a törvényben meghatározott mértékben kifizetjük. Kölcsöneinket és a mára már több tízmillió forintra dagadt más kötelezettségeinket is teljesíteni fogjuk – zárta Sterlik Rezső.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. június 09. 09:58
    „Ez nem csak szégyen, hanem bűn is! Persze ,ahol nem működik a bűnüldözés kellően ott fel is számolják az üzemeket, gyárakat! Hisz ahogy az előttem szóló is sejti a vezéreink saját zseb tömése sokkal fontosabb mit az országunk érdeke az én véleményem szerint is! Ma e vérnélküli háboruban a fegyverek, helyett a felvásárlás a menő! Igaz itt és most is lerombolják az értékeket, hisz az ott folyó termelés miatt nem képesek a felvásárlók a saját áruikat nekünk eladni! Azért vásárolják fel. A tönkretett dolgozókat szinte bérrabszolgaként dolgotassák és potenciális vevőként állitsák sorva a gyatra árukinálataik előtt!”
  • 1. csabi7105 2008. június 07. 08:50
    „Itt megint a politika a hunyó!
    Miért kell egy koreai vagy akármilyen céget idehozni milliárdos támogatást adva neki, miközben a magyar cégek sorra mennek tönkre? Talán azok többet tettek a zsebükbe? Szégyen amit "nagyjaink" művelnek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvmoly Könyvtár ingyen

Sopron - A szolgáltatás ingyenes, a Könyvmoly Könyvtár mindenkit vár, kezdődik az adománygyűjtés.… Tovább olvasom