Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Védőoltásokkal a vérszívók ellen

Több mint hetven Lyme-beteget kezeltek tavaly a soproni kórházban. A kullancsok által terjesztett betegségekre s a védőoltásokra a kirándulószezon kezdetekor különösen fontos felhívni a figyelmet.

A kullancsok a bokros-fás környezetet kedvelik, igen magas számban fordulnak elő a környék erdeiben és egyre több közöttük a fertőzött.
– Az elmúlt évben több mint ezer beteg jelent meg a szakrendelésen, ebből hetvenegyen Lyme-betegek voltak – kezdte dr. Visi Noémi, az infektológiai szakrendelés és higiénés szolgálat csoportvezető főorvosa. – Idén eddig három Lyme-kórral fertőzött beteget kezeltünk, ez a szám jelzi, hogy a téli hónapokban kevésbé gyakoriak a kullancscsípések. A kirándulószezon kezdetekor azonban fontos felhívni a figyelmet a vérszívók elleni védekezésre – folytatta az orvos.

A kullancsok két komoly betegséget terjesztenek, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. Előbbi ellen létezik vakcina. Kétféle védőoltás választható, s gyerekeknek készült formátumban is kaphatóak. Mindegyik oltóanyag megfelelő hatékonyságú, a különbség, hogy az egyik kétezer, míg a másik hatezer forintba kerül. Mindkettőből lehet alapoltási sort és gyorsított védőoltási sort is biztosítani. Az alapoltás három oltásból áll, az első ismétlésre három év múlva, majd a továbbiakra ötévente van szükség. A második alapoltás után kilencven százalék fölött alakul ki érdemi védettség.

– Az oltásokon túl fontos a megfelelő öltözködés. Az erdőkben, fás területeken ajánlott a hosszú ujjú ruha viselete, s a pólót, pulóvert a nadrágba betűrni. A kullancsriasztó spray-t a ruhára, cipőre kell fújni, s nem a bőrünkre. Otthon vizsgáljuk meg testünket, hajunkat, s ha találunk egy vérszívót, távolítsuk el egy kullancsszedő csipesszel, de körömmel is kiszedhetjük. Fontos, hogy a kullancsot nem szabad passzírozni, nyomkodni, mert így kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe – mondta el dr. Visi Noémi. Hozzátette: ha a csípés helyén bőrelváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz, de a szakrendelést akkor is felkereshetjük, ha csak aggódunk, hogy helyesen távolítottuk el a kullancsot. Az infektológiai szakrendelés továbbá lázas betegségekkel is foglalkozik.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. május 02. 18:35
    „A mostani divatot a nadrágnál, egyenesen imádja a kullancs!
    Kapásból mehet az "ülep" felé!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majális Sopronban: több mint félezer gyerek rúgta a labdát

A Káposztás utcai stadion környékén rendezett majális egyik legnagyobb eseménye a negyedik… Tovább olvasom