Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Védettséget kérnek a lőtérre

A Fertő–Hanság Nemzeti Park védetté szeretné nyilváníttatni a határőrség volt soproni kis gyakorlóterét.
Szemétdombok, hulladék, döglött állati tetemek találhatók a megyei határőr-igazgatóság kezelésében álló soproni, úgynevezett kis gyakorlótér területén. Annak ellenére, hogy a határőrség saját költségén, évente több alkalommal is igyekszik elszállíttatni az idehordott lakossági hulladékot, nem győzik a versenyt az illegálisan szemetelőkkel.

Legutóbb még a behajtást megakadályozó sorompókat is kidöntötték valakik. – Ennek a területnek már régóta kijárna a védettség – magyarázza Takács Gábor természetvédelmi felügyelő. – Öt év óta húzódik az ügy. Azóta 2004-ben a nemzeti park kezdeményezésére elkészült a természetvédelmi kezelési terv is. Bekerült a terület a nemzeti ökológiai hálózatba, ráadásul része a közösségi jelentőségű természetvédelmi területeknek („Natura 2000"), így annak előírásai is vonatkoznak rá.

A természetvédők éppen ezek alapján hivatkoznak a védelemre. Meg arra, hogy ezen a huszonhét hektárnyi gyepes területen valamikor birkalegelők voltak. Az elmúlt évszázadok alatt mindig is erre a célra használták Sopronnak ezt a Tómalomhoz közeli részét. A száraz, gyepes területen így számos védett növényi ritkaság megmaradhatott. Például ilyen a bábakalács, a nagyezerjófű, a tavaszi hérics. Emellett védelemre szoruló bogarak, lepkefajok sokasága él itt. Igaz, az utóbbi évtizedekben lőtérként használta a határőrség, de ez nem okozott számottevő károkat.
Annál inkább veszélybe sodródott a terület, amikor kiderült, hogy itt délnyugati irányban, a földrész szélén húzódna a tervezett M9-es autópálya egy szakasza.

Voltak olyan vállalkozói kezdeményezések is, amelyek ipari tevékenységet, lakóházas beépítést, golfpályát képzeltek itt el.
– Sopronnak ezen a részén csak mezőgazdasági tevékenységet, legeltetést, kaszálást tartunk megengedhetőnek – folytatja Takács Gábor. – Nyilvánvaló az is, hogy a vállalkozói érdekek azért erősödtek meg, mert ez a terület olcsóbb egybefüggően, mint mondjuk a közeli szántónak nyilvánított szőlősök és kiskertek sokasága, egyenként megvásárolva. Ilyen természeti értékekkel azonban ma már csak kevés város rendelkezik, és ezt a szaktárca felelősei is megértették.

– Szakmai szempontból minden azt indokolja, hogy védetté váljék ez a terület – veszi át a szót Gyalog Gábor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának tanácsosa. – Jó hír, hogy jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt áll az ügy. A jogi procedúrák nagy részén túl vagyunk és rövidesen megszülethet az a rendelet, amely végre védetté nyilvánítja ezt a soproni birtokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden kezdődnek a földmunkák

Célegyenesbe érkezett a soproni Deák tér felújításának az előkészülete. Az elképzelések szerint kedden már földmunkákra is sor kerül a többfunkciós rész kialakításánál. Tovább olvasom